Lilie z nasion .
Re: Nasiona lilii
Młode,rozgałęziające się korzonki,korzonki włośnikowe?
-
- 50p
- Od: 18 wrz 2015, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepraszam za "post za postem", ale mam kolejne pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Ponieważ wzeszło mi już ok. 100 siewek lilii złotogłów, a jest koniec września i dni coraz krótsze(mniej światła, coraz chłodniej), to czy moje siewki przetrzymają okres zimy? Zamierzam je trzymać na parapecie okna z południową wystawą, w temp. pokojowej- tzn. 20-23 stopnie i podlewać w miarę potrzeb roślinek.
Drugie pytanie: czy w którymś momencie zimy- np. w styczniu przenieść roślinki na 2 miesiące to zimnego pomieszczenia z temp ok. 3-6 stopni w celu tzw. stratyfikacji, a potem już doczekać w tych chłodnych warunkach do wiosny i wysadzić w kwietniu do gruntu?
Czy lepiej przetrzymać siewki całą zimę w cieple i wysadzić do gruntu większe(i co za tym idzie silniejsze)?
Doradźcie - i z góry dziękuję za podpowiedź
Drugie pytanie: czy w którymś momencie zimy- np. w styczniu przenieść roślinki na 2 miesiące to zimnego pomieszczenia z temp ok. 3-6 stopni w celu tzw. stratyfikacji, a potem już doczekać w tych chłodnych warunkach do wiosny i wysadzić w kwietniu do gruntu?
Czy lepiej przetrzymać siewki całą zimę w cieple i wysadzić do gruntu większe(i co za tym idzie silniejsze)?
Doradźcie - i z góry dziękuję za podpowiedź
Jeśli zostawisz je na zimę na parapecie,to je wykończysz.Wysadź teraz do ogrodu,to przezimują
bez strat. Martagony rosną na stanowiskach naturalnych i nikt ich nie zabiera na zimę do domu.
bez strat. Martagony rosną na stanowiskach naturalnych i nikt ich nie zabiera na zimę do domu.
-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zebrałam dziś nasiona lilii, kiedy powinnam je wysiać do doniczek?
W styczniu,lutym,na parapecie,a po przymrozkach rozsadzić na stałą grządkę
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Witajcie lilio maniacy
Wysiewał już ktoś z was nasionka lilii,jeżeli tak to pochwalcie się .Ja już pod koniec grudnia wysiałam i mam ładny szczypiorek na dzień dzisiejszy,ale zdjęcia na razie nie wstawię aparat uszkodzony

Wysiewał już ktoś z was nasionka lilii,jeżeli tak to pochwalcie się .Ja już pod koniec grudnia wysiałam i mam ładny szczypiorek na dzień dzisiejszy,ale zdjęcia na razie nie wstawię aparat uszkodzony

- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Ja wysiałam w listopadzie lilie złotogłów (od Mirzana), już mi wzeszły cebulki, ale jeszcze nie wszystkie. Poczekam jeszcze trochę i wsadzę je do części warzywnej lodówki.
W lutym posieję do doniczek nasiona lilii drobnej (też od niego).
Pozdrawiam
W lutym posieję do doniczek nasiona lilii drobnej (też od niego).

Pozdrawiam
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Moje lilie ,obiecane zdjęcia 

Stynka rewelacja! Ja siałam w styczniu i na razie 4 wykiełkowały...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Re: Lilie-uprawa cz.7
W tym roku dostałam nasiona lilii i pięknie mi wzeszły.
Nigdy nie siałam lilii i nie bardzo wiem, czego się spodziewać. Kiedy wysadzić sadzonki? Czy w tym roku zakwitną?
Nigdy nie siałam lilii i nie bardzo wiem, czego się spodziewać. Kiedy wysadzić sadzonki? Czy w tym roku zakwitną?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Re: Lilie-uprawa cz.7
Jak gęsto posiałaś to popikować możesz, gdy będą miały po dwa liście właściwe. Jesienią na rabatę lub w duże doniczki. Pierwsze zakwitną za rok a ile ich będzie zależy od tego jak duże cebule urosną.
Pozdrawiam Mariusz
-
- 50p
- Od: 18 wrz 2015, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
nie mogę nigdzie doczytać, więc zapytam. Przezimowało mi w pojemnikach sporo siewek lilii martagon i chcę je teraz wysadzić do gruntu.
Te cebulki, które widać(tzn. rosną na równo z ziemia mają po 2-3 listki i wielkość około 3-4-5 mm- zależnie jak gęsto rosły w pojemnikach). Te cebulki, których nie widać(bo jesienią poszły w głąb ziemi, mają podobną wielkość- jedną "wykopałem" stąd wiem).
Jak głęboko przesadzać cebulki? 5 mm- 1 cm, czy może tak jak rosły w pojemnikach, więc równo z gruntem.
nie mogę nigdzie doczytać, więc zapytam. Przezimowało mi w pojemnikach sporo siewek lilii martagon i chcę je teraz wysadzić do gruntu.
Te cebulki, które widać(tzn. rosną na równo z ziemia mają po 2-3 listki i wielkość około 3-4-5 mm- zależnie jak gęsto rosły w pojemnikach). Te cebulki, których nie widać(bo jesienią poszły w głąb ziemi, mają podobną wielkość- jedną "wykopałem" stąd wiem).
Jak głęboko przesadzać cebulki? 5 mm- 1 cm, czy może tak jak rosły w pojemnikach, więc równo z gruntem.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Re: Lilie z nasion .
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]