Kalarepka- wymagania,problemy
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kalarepa - uprawa
Też ją w tym sezonie uprawiam. Obecnie są wielkości piłki do tenisa.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jestem do końca pewna, z brak zgrubień na kalarepach to efekt braku wody. Ja moje regularnie podlewalam i jedyne co na nich rosło to liście może przyczyną jest właśnie nadmiar wody?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Aria zanotuje i spróbuje za rok. Ja z córą uwielbiamy sobie wieczorem pochrupać Do tej pory próbowałam Delikates i Wileńską.
Paula, zobacz w Lidlu, może jeszcze są nasiona, wcześniej też próbowałam innych odmian, ale nie umywają się do Superschmeltz, jest późna, rośnie długo, ale pyszna, duszona czy surowa.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Dziękuje Ci Jutro podskocze, mam po drodze Może i u mnie się sprawdzi.
- BobejGS
- Kontakt:
Pchełki. U mnie też atakują kalarepe.
- BobejGS
- Kontakt:
Mi jeszcze dodatkowo gąsienice się pokazały. Ja zakupiłem Karate zeon ale nie pryskałem jeszcze, bo padał deszcz.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziwnie kalarepy mi porosły, są w miarę duże (większe od piłki tenisowej), jedna wielkości trzech pięści (odmiana 'gigant'), pierwsza przeze mnie zerwana (pęknięte się nie liczą) była łykowata, druga mięciutka i soczysta, dzisiaj zerwałam jedną i ma dopiero początek łyka w samym środku.
Czy niewyrośnięte sztuki które mają praktycznie "opuchniętą" nóżkę wytworzą jeszcze kalarepki , czy mogę wyrywać i szykować miejsce dla rozsady która na dniach wzeszła?
Na pchełki można stosować lepy, wywar z pomidorów/wrotyczu (nie powinno się niby używać przy warzywach o krótkim okresie wegetacji), z chemii Decis, ewentualnie zraszanie wodą (podobno żerują tylko w słoneczne i upalne dni i nie lubią deszczu), uprawa współrzędna z sałatą, kocimiętką, szpinakiem (niektórzy wysiewają gorczycę obok bo ją uwielbiają, ale mimo ograniczenia na innych warzywach porządnie się rozmnożą).
Wersja całkiem ekologiczna :
Czy niewyrośnięte sztuki które mają praktycznie "opuchniętą" nóżkę wytworzą jeszcze kalarepki , czy mogę wyrywać i szykować miejsce dla rozsady która na dniach wzeszła?
Na pchełki można stosować lepy, wywar z pomidorów/wrotyczu (nie powinno się niby używać przy warzywach o krótkim okresie wegetacji), z chemii Decis, ewentualnie zraszanie wodą (podobno żerują tylko w słoneczne i upalne dni i nie lubią deszczu), uprawa współrzędna z sałatą, kocimiętką, szpinakiem (niektórzy wysiewają gorczycę obok bo ją uwielbiają, ale mimo ograniczenia na innych warzywach porządnie się rozmnożą).
Wersja całkiem ekologiczna :
?Ziemianin Galicyjski? z 1837 roku (pisownia oryginalna):
?Dla ochronienia młodocianego nasienia od zniszczeń, jakie się ziemne pchły dopuszczają, wysiewamy nieco gorczycy, którą chętniej robactwo pożera, pozwalając przeto rzepie silnie wzrosnąć; można takie pole rzepne w nocy walcem ubić.
Dla zniweczenia tych żarłocznych gąsienic, spędzamy na pole młodocianej rzepy, kaczęta?.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Pięknie dziękuje-a ja, wysypałam dookoła kapust i kalarep , potłuczone skorupki jaj i dodatkowo posypałam popiołem z palonego drewna- chba to na nic
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.