Kosmos - Onętek
Re: Kosmos - Onętek
Ach! Jednak coś wschodzi, bosko! Gorzej, że więcej tam trawska, chyba będę w weekend wydłubywać ręcznie, bo gracą się boję. To nowa rabatka, po wieloletnim perzu i nieużytku. Nie wiem kiedy dojdę z nią do ładu. A jak Wasze onętki?
Agneska, fajne to o pochodzeniu nazwy.
Petronela- ku pokrzepieniu- one szybko mężnieją i zielsko przestaje im być straszne. Miałam je posadzone, nawet nie na grządce, tylko na kawałku ziemi, z której wyrwałam trawę. Wyrosła piękna kępa (fakt, posypywałam je nawozem).
Petronela- ku pokrzepieniu- one szybko mężnieją i zielsko przestaje im być straszne. Miałam je posadzone, nawet nie na grządce, tylko na kawałku ziemi, z której wyrwałam trawę. Wyrosła piękna kępa (fakt, posypywałam je nawozem).
Agnesko - zazdroszczę. Szybko im poszło. tym onętkom.
Agrestowa - dziękuję za dobre słowo. Wydłubuję to trawsko, żeby maluchy miały trochę miejsca na oddech. Nie mogę się doczekać pierwszego kwitnienia.
Agrestowa - dziękuję za dobre słowo. Wydłubuję to trawsko, żeby maluchy miały trochę miejsca na oddech. Nie mogę się doczekać pierwszego kwitnienia.
Ja nie miałam ich sporo czasu, bo kompletnie mi zdziczały, ale wróciłam za sprawą wnusi, której spodobały się w przedszkolu i prosiła o zebranie nasion (ciemny róż).A że na razie nie ma ogródka, to rosną u mnie, tylko pięć sztuki wykiełkowało, jedną zeżarł ślimak, ale już mają ok.30cm.
Cudowne kwiaty w swej prostocie
Cudowne kwiaty w swej prostocie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siarkowy.
Odmiana onętków
W warszawskich Łazienkach wiele rabat obsadzono jakąś niską (30-40 cm), krępą odmianą onętków o dużych (najczęściej białych) kwiatach. Obwiedzione fioletowo-granatowymi heliotropami wyglądają świetnie.
Wiecie może, co to może być za odmiana?
Wiecie może, co to może być za odmiana?
To może być odmiana dwarf sensation white.Wg Sarah Raven ma 45-60 cm.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jeden jedyny. Pięknie mi wzeszły pod koniec marca, ale zabił je kwietniowy przymrozek...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Locutus, u mnie też jeden jedyny (nieproszony) na cały ogród
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi w tym roku wyrosła samosiejka w dziwnym kolorze - dwubarwna, cieniowana liliowo-biała. Zawsze miałam jednobarwne ciemno- i jasnoróżowe, więc to zapewne jakaś krzyżówka. Wstawię fotki pojutrze.
Kosmosy siarkowe dopiero zaczynają kwitnienie. Te rosnące przy wschodniej ścianie są oblegane przez czarne mszyce. Nie wiem, jak z nimi walczyć, by jednocześnie nie zaszkodzić roślinom. Na kosmosach po zachodniej stronie ogrodu mszyc nie ma...chyba nie lubią porannego cienia i długo utrzymującej się rosy.
Kosmosy siarkowe dopiero zaczynają kwitnienie. Te rosnące przy wschodniej ścianie są oblegane przez czarne mszyce. Nie wiem, jak z nimi walczyć, by jednocześnie nie zaszkodzić roślinom. Na kosmosach po zachodniej stronie ogrodu mszyc nie ma...chyba nie lubią porannego cienia i długo utrzymującej się rosy.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz, jak podrosły widać już, że to pełna odmiana (Double Click).
Pozdrawiam
Agneska
Agneska