Nie do mnie, ale...Ela_2015 pisze:Witaj.Zdradz przepis tej nalewki z jeżyn.
Jeżyny zalewam % (70%, nie więcej), tyle alko żeby przykryć.
Po kilku miesiącach (nigdzie się nie spieszę, aczkolwiek po 2tyg już powinno być ok) zlewam, owoce zasypuję cukrem i jak puszczą sok to go zlewam.
I teraz mamy
1. zajzajer jeżynowy
2. syrop jeżynowy.
Zajzajer IMVHO nie nadaje się do picia w tej postaci. Smakuje jak płyn do chłodnic i jest to jedna z niewielu roślin owocowych, z których nierozcieńczona tinktura ma podły smak. Trzeba go rozcieńczyć z wodą, syropem i ewentualnie %. Dopiero rozcieńczony zaczyna smakować. Ile dodać ? Do smaku, ale nie robić więcej niż 2, maksimum 3 prób dziennie - później kubki smakowe już słabo działają (pić można oczywiście więcej ;> ).
Oczywiście można dodać wanilię, anyż czy co tam kto lubi do smaku.