Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Czy ten po prawej wygląda na Super Snow White? Nasiona z akcji, po lewej Snow White pasuje ale ten po prawej coś mi na koktajlówkę nie wygląda. Krzaczek taki dość delikatny i cieniutki, niby zdrowy a jakby ledwo się trzymał. I pierwszy więdnie a raczej stale wygląda na zwiędnięty.
Jak u Was ten pomidorek wygląda?
Jak u Was ten pomidorek wygląda?
Pozdrawiam Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój gruntowy Megaron jest troszkę szczuplejszy, ale chyba nie tyczkowaty , przynajmniej tak mi się wydaje.
Najdziwniej zachowuje się u mnie pomidor "czekolada" . Z gron wypuszcza mocne , kwitnące pędy .
Inaczej tez się zachowuje K 131. W tym roku nie jest zdechlakiem i kwitnie wyjątkowo bujnie. Ma ktoś w tym roku tego pomidora z nasion ode mnie ?
Najdziwniej zachowuje się u mnie pomidor "czekolada" . Z gron wypuszcza mocne , kwitnące pędy .
Inaczej tez się zachowuje K 131. W tym roku nie jest zdechlakiem i kwitnie wyjątkowo bujnie. Ma ktoś w tym roku tego pomidora z nasion ode mnie ?
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy nie wydaje się wam, że moje megagrony mają kwiatostan zbyt pionowy?
Wszyscy mają piękne rozłożyste grona..a u mnie pionowe...
Wszyscy mają piękne rozłożyste grona..a u mnie pionowe...
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kaLo!
Mam u siebie K/131 F9.Jutro sprawdzę torebkę od kogo.Też ma sporo kwiatów i to tak wygląda śmiesznie bo wszystkie kwiatki na wierzchołku.Rozwinął się na 3 pędy i wygląda jak miotła.Co ciekawe jako pierwszy miał owoc.Co dzień to większy.
Będę mogła porównać ponieważ mam też swoje sadzonki z nasion z 2011 roku.Tak mam zapisane.I jestem ciekawa jakie będą owoce na jednym i drugim krzaku.
Wczoraj pod wieczór zauważyłam pierwsze w tym roku ślimaki.Maszerowały w stronę ogórków.
Wcześniej ich nie widziałam,chociaż coś mi zjadło najładniejszą sadzonkę kabaczka rodem z Białorusi.
Zaczyna się powtórka z rozrywki
Mam u siebie K/131 F9.Jutro sprawdzę torebkę od kogo.Też ma sporo kwiatów i to tak wygląda śmiesznie bo wszystkie kwiatki na wierzchołku.Rozwinął się na 3 pędy i wygląda jak miotła.Co ciekawe jako pierwszy miał owoc.Co dzień to większy.
Będę mogła porównać ponieważ mam też swoje sadzonki z nasion z 2011 roku.Tak mam zapisane.I jestem ciekawa jakie będą owoce na jednym i drugim krzaku.
Wczoraj pod wieczór zauważyłam pierwsze w tym roku ślimaki.Maszerowały w stronę ogórków.
Wcześniej ich nie widziałam,chociaż coś mi zjadło najładniejszą sadzonkę kabaczka rodem z Białorusi.
Zaczyna się powtórka z rozrywki
-
Powtórka z rozrywki mówisz? To dodam coś ze swojego (prawie) poletka. W jakimś artykule wyczytałem, że : KTO MA TURKUCIE TEN NIE MA ŚLIMAKÓW. .Sąsiad z RODOS chętnie by się zamienił, bo faktycznie ślimaka nie widział od kilku lat, za to grządki ma tak spulchnione, że wszystko po kolei więdnie i usycha.
PS.
W innym artykule wyczytałem, ze to kret najlepiej tępi turkucie.
PS.
W innym artykule wyczytałem, ze to kret najlepiej tępi turkucie.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Nie jestem zwolenniczką obrywania krzakom liści ,moje maja jeszcze po jednym liściu pod pierwszym gronem. Ale zaczynaja chorować starsze liście: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238 , muszę je trochę "prześwietlić"
Jak to jest? od jakiego momentu obrywać liścia pod pierwszym gronem? Jak już się zawiązały owoce ,czy poczekać az owoce podrosną? To tak na przyszłość
Jak to jest? od jakiego momentu obrywać liścia pod pierwszym gronem? Jak już się zawiązały owoce ,czy poczekać az owoce podrosną? To tak na przyszłość
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja turkucia na oczy nie widziałam - i nie chcę. U mnie gleba ciężka, gliniasty - tylko krety są. Ślimaków od groma, młode pomidory to potrafią całe zeżreć. Większe to już podgryzają tylko. Ale sypię dookoła granulki nim wysadzę pomidory, by nie przeszły. Kilka lat walki i jest ich zdecydowanie mniej. Jednak jeden rok bez granulek i ich populacja rośnie. Najgorsze są te małe, bo jak wejdą na krzak pomidora to już z niego nie schodzą. Śluzu nie zostawiają. Widać tylko więdnące fragmenty krzaka - ciężko bestię znaleźć.
-
Pelasiu, na 99% to nie choroba, tylko brak jedzenia.Tak zwykle się dzieje,że głodne pomidory zrzucają dolne liście, żeby wyżywić kwiaty i zawiązki.Jeden z mich pomidorów zawiązał 3 grona i ma komplet zdrowych liści.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku ślimaków u mnie tyle że można na palcach liczyć (w przeciwieństwie do zeszłego roku, gdzie były ich tysiące, może wykarczowanie krzewów w rowie miało trochę pozytywów), przy przeglądaniu zdjęć w wujku (szukałam sałaty) zawiesiłam oko na czymś takim http://static.abstore.pl/design/account ... agetes.jpg , swoją drogą bardzo ciekawy pomysł na wielosezonowe podpory które nie zniszczą się w przeciwieństwie do drewna (trzeba by tylko zabezpieczyć czymś na rdzę ) i dodatkowo łatwo by się takie wsadzało w ziemię (zapewne nie chwieją się tak jak podpory z gałęzi które mam co roku).
Mój skrawek pomidorowy, posłane słomą, jak do tej pory mało co obrywałam liści z powodu wilków które się rozszalały (mają słomę to zostawię aż podrosną i wtedy oberwę),. Drugie zdjęcie to 'czarny książę', jako sadzonki wystrzelił najwyżej i teraz mimo miejscówki z tyłu jest najwyższy i najdorodniejszy (liście zdrowe, soczyście zielone i solidna łodyga, pokazują się już pomidorki), chociaż 'ożarowski' wysokością go dogania w pokroju wygląda mizernie.
Mój skrawek pomidorowy, posłane słomą, jak do tej pory mało co obrywałam liści z powodu wilków które się rozszalały (mają słomę to zostawię aż podrosną i wtedy oberwę),. Drugie zdjęcie to 'czarny książę', jako sadzonki wystrzelił najwyżej i teraz mimo miejscówki z tyłu jest najwyższy i najdorodniejszy (liście zdrowe, soczyście zielone i solidna łodyga, pokazują się już pomidorki), chociaż 'ożarowski' wysokością go dogania w pokroju wygląda mizernie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takie podpory czwarty sezon.Są fantastyczne. Nie trzeba nic przywiązywać. Są fabrycznie zabezpieczone przed rdzewieniem. Kosztowały grosze - 3,50 zł za sztukę. A ja frajerka kupiłam tylko 20 sztuk. Do dziś nie mogę sobie darować
Jakby ktoś widział takie w W-wie lub okolicach, to proszę o info.
Pozdrawiam
Bea
Jakby ktoś widział takie w W-wie lub okolicach, to proszę o info.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
kaLo ja mam K/131 od Ciebie, krzak jest nie za wysoki, dość masywny, nie nazwałabym go zdechlakiem i też dobrze kwitnie i wiąże.
pozdrawiam Karina
-
Są takie w Aldi , aluminiowe i chyba ponad dychę za 2 szt. Ja do pomidorów mam paliki. Służą już kilka lat. Kupiłem kontrłaty 2,5 x 5 cm impregnowane ciśnieniowo po 1,40 zł za metr bieżący. Przeciąłem wzdłuż na pilarce . Wyszło po złotówce za porządny palik o długości 150 cm.
PS.
Po owocach go poznamy , czy to jeszcze K131, czy już "cóś inszego" .
PS.
Po owocach go poznamy , czy to jeszcze K131, czy już "cóś inszego" .