Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
jagusia111

Re: czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki

Post »

Kolor liści jest blady prawdopodobnie dlatego, że teraz rosną intensywnie nowe przyrosty tzw. drugimi sokami. Z czasem będą ciemnieć.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie martwi tylko ich pokręcenie, jak z sucha; ale przyczyną również może być przelanie albo choroba pnia czy podgryzienie przez myszy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
jagusia111

Post »

Moim zdaniem jest to efekt słońca. W mojej okolicy nawet w sadach towarowych jest to samo. Nasze rośliny nie są niestety przygotowane na skoki temperatur z +20 na +40 i tak silne nasłonecznienie jakie wystąpiło w ostatnim czasie. Rośliny chronią się w ten sposób przed nadmierną transpiracją. Wcale się nie zdziwię jak część tych liści spadnie. Na jabłoniach na zawiązkach pojawiły sie silne poparzenia słoneczne co nigdy sie o tej porze roku nie zdarzało. Na goldenach i ich pochodnych wystąpiła nekrotyczna plamistość liści w związku z bardzo dużym skokiem temperatur. Lliście żółkną i spadają z drzew jak w jesieni. Jest też zbyt duża rozpiętość temperaur miedzy dniem, a nocą co też bardzo roślinom nie służy. Dni upalne, a noce po prostu zimne.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ja na zdrowym drzewie nie widziałem takich oparzeń na liściach.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki

Post »

Takie zwijanie liści może być objawem zerowania pordzewiaczy (roztocze widziane w b.dużym powiększeniu).
jagusia111

Post »

Zgadza się, ale pordzewiacze na czereśniach to raczej nie są częste przypadki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację ,nie są częste.
wiesia12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2014, o 20:09

Post »

Dziękuję za wszystkie sugestie. Co do sugerowanej choroby jest bardzo mało informacji czym to leczyć. Dodaję jeszcze zbliżone zdjęcie liścia, może to coś pomoże. Dodatkowa informacja, że moje drzewka nie mają nowych przyrostów. Na wiosnę było normalnie nawet było kilka owoców. Proszę poradżcie czym ratować moje drzewka.
Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie niczym nie nawożone,ekologiczne.
jagusia111

Post »

Jeśli chodzi o pordzewiacza (co do którego przekonana nie jestem) to do zwalczania stosuje się preparaty przędorkobójcze np. Ortus.
A co do przyrostów jeśli wiosną przyrosty były normalne to ja bym jeszcze spokojnie poczekała. Drzewa zaczynają dopiero ruszać tzw. drugimi sokami. Więc jest duża szansa, ze i twoja podopieczna się zmobilizuje :wink: . Jeśli nie byla nawożona to trzeba jej dać trochę papu.
Luthien
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2015, o 10:43

Post »

Witam,

na mojej czereśni Burlat pojawiły się czerwone plamki. Podejrzewam, że jest to drobna plamistość. Drzewo było pryskane miedzianem na wiosnę, po zauważeniu pierwszych plamek zastosowałam topsin, po 10 dniach bumper 250 EC (polecił mi pan w sklepie ogrodniczym) niestety jest coraz gorzej. Jeśli miałabym oberwać wszystkie liście drzewo zostanie gołe :( Co robić?
Obok rosną inne czereśnie, póki co zdrowe, mogą się zarazić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Swoją drogą bardzo postrzępione liście ma ta czereśnia, to normalne?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drobna. W przyszłym sezonie spróbuj Syllitem. Jest bardzo skuteczny na tą chorobę w przeciwieństwie do innych polecanych środków.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Luthien
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2015, o 10:43

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Zastosuję Syllit w przyszłym roku. Czy mogę coś jeszcze zrobić w tym sezonie?
Ponawiam pytanie dotyczące postrzępionych liści tego drzewa, wszystkie pozostałe czereśnie jakie do tej pory widziałam miały bardziej gładkie krawędzie. Burlat jest taka charakterystyczna czy dostałam nie takie drzewko? (jeszcze nie kwitło i nie miało owoców)
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”