Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
Re: czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Kolor liści jest blady prawdopodobnie dlatego, że teraz rosną intensywnie nowe przyrosty tzw. drugimi sokami. Z czasem będą ciemnieć.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie martwi tylko ich pokręcenie, jak z sucha; ale przyczyną również może być przelanie albo choroba pnia czy podgryzienie przez myszy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Moim zdaniem jest to efekt słońca. W mojej okolicy nawet w sadach towarowych jest to samo. Nasze rośliny nie są niestety przygotowane na skoki temperatur z +20 na +40 i tak silne nasłonecznienie jakie wystąpiło w ostatnim czasie. Rośliny chronią się w ten sposób przed nadmierną transpiracją. Wcale się nie zdziwię jak część tych liści spadnie. Na jabłoniach na zawiązkach pojawiły sie silne poparzenia słoneczne co nigdy sie o tej porze roku nie zdarzało. Na goldenach i ich pochodnych wystąpiła nekrotyczna plamistość liści w związku z bardzo dużym skokiem temperatur. Lliście żółkną i spadają z drzew jak w jesieni. Jest też zbyt duża rozpiętość temperaur miedzy dniem, a nocą co też bardzo roślinom nie służy. Dni upalne, a noce po prostu zimne.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na zdrowym drzewie nie widziałem takich oparzeń na liściach.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Takie zwijanie liści może być objawem zerowania pordzewiaczy (roztocze widziane w b.dużym powiększeniu).
Zgadza się, ale pordzewiacze na czereśniach to raczej nie są częste przypadki.
-
Masz rację ,nie są częste.
Dziękuję za wszystkie sugestie. Co do sugerowanej choroby jest bardzo mało informacji czym to leczyć. Dodaję jeszcze zbliżone zdjęcie liścia, może to coś pomoże. Dodatkowa informacja, że moje drzewka nie mają nowych przyrostów. Na wiosnę było normalnie nawet było kilka owoców. Proszę poradżcie czym ratować moje drzewka.
-
Pewnie niczym nie nawożone,ekologiczne.
Jeśli chodzi o pordzewiacza (co do którego przekonana nie jestem) to do zwalczania stosuje się preparaty przędorkobójcze np. Ortus.
A co do przyrostów jeśli wiosną przyrosty były normalne to ja bym jeszcze spokojnie poczekała. Drzewa zaczynają dopiero ruszać tzw. drugimi sokami. Więc jest duża szansa, ze i twoja podopieczna się zmobilizuje . Jeśli nie byla nawożona to trzeba jej dać trochę papu.
A co do przyrostów jeśli wiosną przyrosty były normalne to ja bym jeszcze spokojnie poczekała. Drzewa zaczynają dopiero ruszać tzw. drugimi sokami. Więc jest duża szansa, ze i twoja podopieczna się zmobilizuje . Jeśli nie byla nawożona to trzeba jej dać trochę papu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 maja 2015, o 10:43
Witam,
na mojej czereśni Burlat pojawiły się czerwone plamki. Podejrzewam, że jest to drobna plamistość. Drzewo było pryskane miedzianem na wiosnę, po zauważeniu pierwszych plamek zastosowałam topsin, po 10 dniach bumper 250 EC (polecił mi pan w sklepie ogrodniczym) niestety jest coraz gorzej. Jeśli miałabym oberwać wszystkie liście drzewo zostanie gołe Co robić?
Obok rosną inne czereśnie, póki co zdrowe, mogą się zarazić?
Swoją drogą bardzo postrzępione liście ma ta czereśnia, to normalne?
na mojej czereśni Burlat pojawiły się czerwone plamki. Podejrzewam, że jest to drobna plamistość. Drzewo było pryskane miedzianem na wiosnę, po zauważeniu pierwszych plamek zastosowałam topsin, po 10 dniach bumper 250 EC (polecił mi pan w sklepie ogrodniczym) niestety jest coraz gorzej. Jeśli miałabym oberwać wszystkie liście drzewo zostanie gołe Co robić?
Obok rosną inne czereśnie, póki co zdrowe, mogą się zarazić?
Swoją drogą bardzo postrzępione liście ma ta czereśnia, to normalne?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drobna. W przyszłym sezonie spróbuj Syllitem. Jest bardzo skuteczny na tą chorobę w przeciwieństwie do innych polecanych środków.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 maja 2015, o 10:43
Dziękuję za odpowiedź. Zastosuję Syllit w przyszłym roku. Czy mogę coś jeszcze zrobić w tym sezonie?
Ponawiam pytanie dotyczące postrzępionych liści tego drzewa, wszystkie pozostałe czereśnie jakie do tej pory widziałam miały bardziej gładkie krawędzie. Burlat jest taka charakterystyczna czy dostałam nie takie drzewko? (jeszcze nie kwitło i nie miało owoców)
Ponawiam pytanie dotyczące postrzępionych liści tego drzewa, wszystkie pozostałe czereśnie jakie do tej pory widziałam miały bardziej gładkie krawędzie. Burlat jest taka charakterystyczna czy dostałam nie takie drzewko? (jeszcze nie kwitło i nie miało owoców)