Jabłoń: choroby, szkodniki
Re: Jabłoń choroby,szkodniki
A może jakieś zdjęcie bo na podstawie takiego opisu można stwierdzić wszystko i nic. Może to mączniak.
Dwa zdjęca pierwsze to lobo a trzy kolejne to papierówka.
http://imgur.com/a/2DOFm
http://imgur.com/a/2DOFm
Wygląda na bawełnicę korówkę. Actara, pirimor lub mospilan w max dawce 0,2kg/ha. Teraz jest właśnie pora pojawiania się pierwszych wykwitów związanych z jej żerowaniem.
Dzięki za radę, kupiłem mospilan i spryskam drzewko, zobaczymy co to będzie...jagusia111 pisze:Wygląda na bawełnicę korówkę. Actara, pirimor lub mospilan w max dawce 0,2kg/ha. Teraz jest właśnie pora pojawiania się pierwszych wykwitów związanych z jej żerowaniem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2016, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Okej,w takim razie będziemy z niecierpliwością czekać na efekty jak już spryskasz drzewko mospilanem,akurat to bardzo dobry i często polecany preparat przy tego typu dolegliwościach.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na lawendzie i klonie choroby fizjologiczne- na ogół zbyt suche, ciepłe powietrze w połączeniu z problemem z zaopatrzeniem korzeni.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Na jabloni klasyka - piękny dorodny parch . Na trzecim zdjęciu prawdopodobnie drobna plamistość.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na 1. i 2. też parch- odpowiedź w innym wątku.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Miało być na drugim.jagusia111 pisze:Na jabloni klasyka - piękny dorodny parch . Na trzecim zdjęciu prawdopodobnie drobna plamistość.
maryann pisze:Na lawendzie i klonie choroby fizjologiczne- na ogół zbyt suche, ciepłe powietrze w połączeniu z problemem z zaopatrzeniem korzeni.
dziekuje co mam zrobic z ta jablonka? to nie jest klon to ziemniaki 3 i 4 zdjecie .dzis pytalam w sklepie mowili ze za duzo podlewam,juz sama nie wiem.z lawenda chyba masz racje moze miala za sucho,posadzona w doniczce moze powinnam dac do gruntu?
Z jablonką w tym sezonie nie robiłabym już nic. Owoce opadły, a liści jest jeszcze na tyle dużo żeby zawiązała pąki na kolejny rok, a walka z parchem w takiej sytuacji wg mnie mija się z celem. Dobrze byloby po opadnięciu liści je zgrabić i spalić żeby zarodniki nie rozsiewały się w kolejnym roku, a od początku następnego sezonu zacząć ochronę przeciw parchowi.
Lawenda nie lubi zbyt mokrego i zasobnego podłoża. U mnie najlepiej rośnie na stanowiskubardzo suchym. A lawendy w doniczkach najczęściej tak mają, że w penym momencie coś zaczyna im nie pasować, albo za sucho, albo za mokro, albo choroba grzybowa. Podejrzewam, że tym uż za wiele nie pomożesz, ale spróbuj ukorzenić sadzonki. Końcówki zdrowych pędów do ziemi i powinna się przyjąć.
Nie wiem co to za rodzaj ziemniaków, ale moze być to zaraza ziemniaczana. Można spróbować opryskać przeciwko zarazie.
Choroba jabłonki nie ma wpływu na lawendę i ziemniaki bo to inne rodzaje grzybów.
Lawenda nie lubi zbyt mokrego i zasobnego podłoża. U mnie najlepiej rośnie na stanowiskubardzo suchym. A lawendy w doniczkach najczęściej tak mają, że w penym momencie coś zaczyna im nie pasować, albo za sucho, albo za mokro, albo choroba grzybowa. Podejrzewam, że tym uż za wiele nie pomożesz, ale spróbuj ukorzenić sadzonki. Końcówki zdrowych pędów do ziemi i powinna się przyjąć.
Nie wiem co to za rodzaj ziemniaków, ale moze być to zaraza ziemniaczana. Można spróbować opryskać przeciwko zarazie.
Choroba jabłonki nie ma wpływu na lawendę i ziemniaki bo to inne rodzaje grzybów.
Dzieki serdeczne.to sa slodkie ziemniaki ozdobne pnace. na pewno z nich obiadu nie bedzie:) Cos takiego https://www.provenwinners.com/plants/ip ... ea-batatasjagusia111 pisze:Z jablonką w tym sezonie nie robiłabym już nic. Owoce opadły, a liści jest jeszcze na tyle dużo żeby zawiązała pąki na kolejny rok, a walka z parchem w takiej sytuacji wg mnie mija się z celem. Dobrze byloby po opadnięciu liści je zgrabić i spalić żeby zarodniki nie rozsiewały się w kolejnym roku, a od początku następnego sezonu zacząć ochronę przeciw parchowi.
http://www.beesdiy.com/grow-potato-vine-plant/
Spróbuje ukorzenić lawendę ,dziękuję
Ostatnio zmieniony 8 lip 2016, o 17:11 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o rozpoczynanie zdań wielkimi literami i poprawną interpunkcję.
Powód: Proszę o rozpoczynanie zdań wielkimi literami i poprawną interpunkcję.