Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
Janku ja dość często nawożę ale dwie są w takim miejscu, że myślę że im nie służy.
Kamil wciąż podziwiam tą Twoją pełną. Jaka to odmiana? Ja mam mieć 4 odmiany o potrójnych kwiatach ale zobaczę jak zakwitną choć z ciekawosci z tej co pospadało kilka pąków rozłupałam je i wychodzi na to, że powinny być piętrowe. Tak naprawdę to dwóch tylko nie bylam pewna bo dwie pozostałe są z bardzo dobrych źródeł więc o te jestem spokojna.
I pomyśleć, ze jak miałam biała i żółtą pojedynczą to do szczęścia mi trzeba było jeszcze tylko różową a potem jak się okazało jakie cuda są no to sami wiecie
Kamil wciąż podziwiam tą Twoją pełną. Jaka to odmiana? Ja mam mieć 4 odmiany o potrójnych kwiatach ale zobaczę jak zakwitną choć z ciekawosci z tej co pospadało kilka pąków rozłupałam je i wychodzi na to, że powinny być piętrowe. Tak naprawdę to dwóch tylko nie bylam pewna bo dwie pozostałe są z bardzo dobrych źródeł więc o te jestem spokojna.
I pomyśleć, ze jak miałam biała i żółtą pojedynczą to do szczęścia mi trzeba było jeszcze tylko różową a potem jak się okazało jakie cuda są no to sami wiecie
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Piękne Wasze datury. Mam 3, powiedzcie proszę dlaczego nie kwitną ? Nie mogę się doczekać.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Zmień nawóz na taki z większą zawartością P,K a małą azotu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2016, o 23:19
A do się daturę przenawozić? Ja moją podlewam nawozem do roślin kwitnących co 2 dzień, czasami sie zastanawiam czy to nie za często, ale wszędzie piszą ze to żarłoczna bestia
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Moim zdaniem nie da się. Ja podlewam 15 g Plantonu K (na 10 l wody) codziennie (chyba, że zapomnę ), A raz na tydzień Blossom Boosterem Peters Proffesional (10-30-20). Właśnie oczekuję na wysyp kwiatów - "ogóreczki" już całkiem duże.Szczurek112 pisze:A do się daturę przenawozić? ...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- LadyK
A ja ciągle czekam na kwiaty, 4 z 6 datur mają pąki ale ta co miała największe ciągle po trochu je gubi, już może ze 20 poleciało, osłoniłam od wiatru i częściej podlewam może tu tkwi przyczyna. Drugiej też kilka poleciało ale nie tak. Szkoda bo już bym się cieszyła kwiatami i już wiem, że potrójnymi bo rozłupałam pąki, które spadły by sprawdzić.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasze już tez zaczynają kwitnąć. Co prawda mieliśmy tej zimy trochę strat, ale jednak coś nam pozostało. Zakwitła jedna z dużych, starych (chociaż takiego koloru sobie nie przypominamy), druga rozwinie pąki na dniach (to zupełnie nowa, zakup zeszłoroczny, powinna być podwójna). Ale część roślin zamiast iść w kwiaty, wypuszcza niemiłosiernie dużo bocznych pędów, silnie ulistnionych. Istny busz! Traktowane tak samo, jak pozostałe. Macie pomysł co im dolega?
P.S. Zdjęcia wstawię, jak znajdę w domu trochę czasu
P.S. Zdjęcia wstawię, jak znajdę w domu trochę czasu
- LadyK
Bea_ta a może była za mocno przycięta pod rozwidleniem Y albo ma dużo zostawionych przyrostów i musi całą energię na to zużywać?
Jimmy piękna jest ta Twoja datura.
Moje ciągle jeszcze się buntują teraz kolejna zrzuciła duży pąk już rozwijający się.
Jimmy piękna jest ta Twoja datura.
Moje ciągle jeszcze się buntują teraz kolejna zrzuciła duży pąk już rozwijający się.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ja zawsze obrywam wszystko co wyrasta pomiędzy liśćmi a pędem do czasu rozwidlenia. A dużych liści poniżej "igreka" zostawiam tylko do czterech - pięciu "pięter". Moja natura była bardzo krótko obcięta a pierwsze 6 kwiatów będzie lada dzień. Zresztą sadzonka robiona jesienią ubiegłego roku zupełnie nie ustępuje starej ( czteroletniej)Bea_ta pisze:... owi część roślin zamiast iść w kwiaty, wypuszcza niemiłosiernie dużo bocznych pędów, silnie ulistnionych. Istny busz!...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Bardzo przydatne porady Andrzej. No tak, te odrosty zawsze też czerpią coś od datury, a tak to datura ma więcej sił na rozwijanie się, a ja jestem szczęśliwy. Jedna z moich zimujących datur jednak pokazuje pączki, nie kwitła mi jeszcze nigdy od otrzymania ukorzenianionych badylków. Prawdopodobnie ma wyglądać tak, ale zobaczymy, liście ma lekko ciemne, zdjęcie od mojej darczyńczyni badylków.