Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016

Post »

Janku ja dość często nawożę ale dwie są w takim miejscu, że myślę że im nie służy.
Kamil wciąż podziwiam tą Twoją pełną. Jaka to odmiana? Ja mam mieć 4 odmiany o potrójnych kwiatach ale zobaczę jak zakwitną choć z ciekawosci z tej co pospadało kilka pąków rozłupałam je i wychodzi na to, że powinny być piętrowe. Tak naprawdę to dwóch tylko nie bylam pewna bo dwie pozostałe są z bardzo dobrych źródeł więc o te jestem spokojna.
I pomyśleć, ze jak miałam biała i żółtą pojedynczą to do szczęścia mi trzeba było jeszcze tylko różową a potem jak się okazało jakie cuda są no to sami wiecie :D
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne Wasze datury. :) Mam 3, powiedzcie proszę dlaczego nie kwitną ? Nie mogę się doczekać.
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Zmień nawóz na taki z większą zawartością P,K a małą azotu.
Szczurek112
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2016, o 23:19

Post »

A do się daturę przenawozić? Ja moją podlewam nawozem do roślin kwitnących co 2 dzień, czasami sie zastanawiam czy to nie za często, ale wszędzie piszą ze to żarłoczna bestia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Szczurek112 pisze:A do się daturę przenawozić? ...
Moim zdaniem nie da się. Ja podlewam 15 g Plantonu K (na 10 l wody) codziennie (chyba, że zapomnę :wink: ), A raz na tydzień Blossom Boosterem Peters Proffesional (10-30-20). Właśnie oczekuję na wysyp kwiatów - "ogóreczki" już całkiem duże.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja ciągle czekam na kwiaty, 4 z 6 datur mają pąki ale ta co miała największe ciągle po trochu je gubi, już może ze 20 poleciało, osłoniłam od wiatru i częściej podlewam może tu tkwi przyczyna. Drugiej też kilka poleciało ale nie tak. Szkoda bo już bym się cieszyła kwiatami i już wiem, że potrójnymi bo rozłupałam pąki, które spadły by sprawdzić.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

U mnie Datura kwitnie ponownie ;:138
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Bea_ta
50p
50p
Od: 7 wrz 2012, o 21:33

Post »

Nasze już tez zaczynają kwitnąć. Co prawda mieliśmy tej zimy trochę strat, ale jednak coś nam pozostało. Zakwitła jedna z dużych, starych (chociaż takiego koloru sobie nie przypominamy), druga rozwinie pąki na dniach (to zupełnie nowa, zakup zeszłoroczny, powinna być podwójna). Ale część roślin zamiast iść w kwiaty, wypuszcza niemiłosiernie dużo bocznych pędów, silnie ulistnionych. Istny busz! Traktowane tak samo, jak pozostałe. Macie pomysł co im dolega?
P.S. Zdjęcia wstawię, jak znajdę w domu trochę czasu :roll:
Jimmy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2016, o 18:16

Post »

Ja też doczekałem się pierwszego kwiatka. To moja pierwsza datura, kupiłem gołego badylka w kwietniu, tym bardziej cieszy że kwitnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea_ta a może była za mocno przycięta pod rozwidleniem Y albo ma dużo zostawionych przyrostów i musi całą energię na to zużywać?
Jimmy piękna jest ta Twoja datura.
Moje ciągle jeszcze się buntują teraz kolejna zrzuciła duży pąk już rozwijający się.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ponownie rozwija pąki. Dziś w dzień znalazłem na moich daturach zielona larwę dziurawiącą liście datury ,aż się zdziwiłem że w dzień! Bo one w dzień siedzą w ziemi, a w nocy wychodzą i żerują.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Bea_ta pisze:... owi część roślin zamiast iść w kwiaty, wypuszcza niemiłosiernie dużo bocznych pędów, silnie ulistnionych. Istny busz!...
Ja zawsze obrywam wszystko co wyrasta pomiędzy liśćmi a pędem do czasu rozwidlenia. A dużych liści poniżej "igreka" zostawiam tylko do czterech - pięciu "pięter". Moja natura była bardzo krótko obcięta a pierwsze 6 kwiatów będzie lada dzień. Zresztą sadzonka robiona jesienią ubiegłego roku zupełnie nie ustępuje starej ( czteroletniej)
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo przydatne porady Andrzej. No tak, te odrosty zawsze też czerpią coś od datury, a tak to datura ma więcej sił na rozwijanie się, a ja jestem szczęśliwy. ;:138 Jedna z moich zimujących datur jednak pokazuje pączki, nie kwitła mi jeszcze nigdy od otrzymania ukorzenianionych badylków. Prawdopodobnie ma wyglądać tak, ale zobaczymy, liście ma lekko ciemne, zdjęcie od mojej darczyńczyni badylków.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”