Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań; choroby
Te żółte plamy między nerwami wskazują na brak magnezu. Przyczyną może być brak magnezu w glebie, przelanie, przenawożenie wapniem lub potasem, zbyt niskie pH.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2016, o 19:19
Witam
Co lepiej zasosować, saletrę magnezową czy siarczan magnezu? Co jest lepsze?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Tu nie stety nie mogę pomóc, ponieważ stosuję tylko nawozy naturalne. Mamy kilka wątków o nawożeniu, może tam zapytaj.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 kwie 2015, o 12:34
Witam
Chce popryskać ogórki saletra potasową , jakie proporcje zastosować.
Chce popryskać ogórki saletra potasową , jakie proporcje zastosować.
Witam
W tym roku postawiłem nową szklarnię. Ziemia - piaszczysta, była w ten sam sposób przygotowana pod całą szklarnią - przed siewem nawiozłem rzędowo końskim obornikiem. Wcześniej na terenie szklarni były zarośla. Warzywa rosną w 4 rzędach. Na końcach 2 rzędów rośnie po 5 ogórków. Rośliny rosnące na 3 rzędach wyglądają bardzo dobrze. ale jeden cały rząd jest jak z innej bajki. Blade, zauważalnie niższe. Różnicę najlepiej widać na ogórkach. Od 2 tyg co parę dni podlewam pokrzywówką ale efektów nie widzę. Oto porównanie:
Pomożecie?
W tym roku postawiłem nową szklarnię. Ziemia - piaszczysta, była w ten sam sposób przygotowana pod całą szklarnią - przed siewem nawiozłem rzędowo końskim obornikiem. Wcześniej na terenie szklarni były zarośla. Warzywa rosną w 4 rzędach. Na końcach 2 rzędów rośnie po 5 ogórków. Rośliny rosnące na 3 rzędach wyglądają bardzo dobrze. ale jeden cały rząd jest jak z innej bajki. Blade, zauważalnie niższe. Różnicę najlepiej widać na ogórkach. Od 2 tyg co parę dni podlewam pokrzywówką ale efektów nie widzę. Oto porównanie:
Pomożecie?
Jeśli jeszcze pytanie aktualne to ja bym Ci polecał dolistnie Mikrokomplex http://intermag.pl/nawozy/nawozy-makroe ... krokomplex albo polecana tutaj mieszanka siarczanu magnezu 0,5%+wieloskładnikowy Florovit płynny uniwers. http://florovit.pl/uploads/Florovit_ply ... n-2012.pdfKybria Rz F1 pisze:Witam
W ostateczności sam siarczan magnezu.
Problem z Ogórkami!
Witam, co może byc problemem obumierania zawiązków ogórków szklarniowych.
Sprawa wyglada nastepujaco: Owoc rośnie, zostają 3 owoce na krzaku, a reszta spaduje.
Jak myslicie, jak to naprawic, co jest powodem tego problemu?
Sprawa wyglada nastepujaco: Owoc rośnie, zostają 3 owoce na krzaku, a reszta spaduje.
Jak myslicie, jak to naprawic, co jest powodem tego problemu?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z Ogórkami!
Powodów może być kilka, nie wiem, czy dopiero zaczynają owocowanie, bądź już są w końcowej fazie plonowania. Napisałeś w czerwcu:
Najbardziej bym obstawiałbym na niedożywienie.
Są to te same ogórki, czy nowe, jakie było nawożenie i najlepiej jakieś zdjęcie, bo może to być brak pokarmu, przegrzanie, czy choroba grzybowa, a nawet atak przędziorków.Montago pisze:Witam, mam problem ponieważ owoc mojego ogórka szklarniowego jest jasny, co zrobić by jego owoce były ciemniejsze?
Najbardziej bym obstawiałbym na niedożywienie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
W tym sezonie mimo, że uprawiam ogórki od 30 lat, popełniłem trochę błędów na początku uprawy. Dałem jesienią dwuletni obornik, ale jeszcze był za świeży i trudno się zakorzeniały w takim podłożu. Dopiero za dobry tydzień ogórki wejdą w prawidłowy okres owocowania.
pozdrawiam Ludwik
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Minione chłody nieco przyhamowały plonowanie, ale aż tak tragicznie nie jest.
A teraz proszę o wypowiedź, co dolega tym krzakom z tego samego tunelu, co powyższe zdjęcia.
A teraz proszę o wypowiedź, co dolega tym krzakom z tego samego tunelu, co powyższe zdjęcia.
pozdrawiam Ludwik
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Jak się domyślam Ludwik wie a to jakiś konkurs
Stawiam na:
Oparzelina słoneczna spowodowana .....hmm...no musiała być jakaś soczewka. Tylko dlaczego na tym krzaku akurat.
Stawiam na:
Oparzelina słoneczna spowodowana .....hmm...no musiała być jakaś soczewka. Tylko dlaczego na tym krzaku akurat.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz