Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień
Dziękuję w zasadzie trochę bałam się je przycinać, a teraz urosły już spore, więc nie wiem, czy się odważę
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wg mnie to może być przelanie - dolne liście widać, że czernieją i się zwijają. Problem może leżeć w zbyt dużej doniczce. Takie małe sadzonki lepiej sadzić pojedynczo do małych doniczek - wtedy lepiej kontrolować wilgotność ziemi. W dużych, ziemia dłużej przesycha i łatwiej przelać, a Kohlerie chyba tego nie lubią. Pozostaje jeszcze kwestia użytej mieszanki - dodajesz jakiegoś rozluźniacza (np. agroperlitu), czy sadzisz bezpośrednio do kupnej ziemi?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
- janek45
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Przede wszystkim Janku - muszą być one podlane, bo za sucho mają a następnie zacznij je zasilać odżywką do kwiatów, bo w miejscu będą stały i nie będą rosły Ci Janku. Kohlerie trzeba zasilać żeby pięknie zakwitały i żeby w ogóle rosły.
Pozdrawiam serdecznie Beata
- janek45
Dzięki Beato ale już się gubię jedni twierdza ż eza dużo podlewam teraz ty twierdzisz że maja za sucho,podlałem je i zasiliłem Planktonem K dla kwitnących zobaczymy co da.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janek, jakbyś do ziemi dodawał agroperlit, to ziemia byłaby bardziej przepuszczalna i ryzyko przelania byłoby mniejsze.
Bez rozluźniacza ziemia ma tendencję do zbijania się, a podlana dłużej przesycha i do korzeni dociera mniej powietrza.
Podobnie rzecz się ma, jak zbytnio przesuszysz, wtedy robi się jedna sucha bryła.
W tej sytuacji musisz trochę bardziej się pomęczyć z podlewaniem, żeby zminimalizować oba problemy.
Bez rozluźniacza ziemia ma tendencję do zbijania się, a podlana dłużej przesycha i do korzeni dociera mniej powietrza.
Podobnie rzecz się ma, jak zbytnio przesuszysz, wtedy robi się jedna sucha bryła.
W tej sytuacji musisz trochę bardziej się pomęczyć z podlewaniem, żeby zminimalizować oba problemy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- janek45
Dzięki za wyczerpująca odpowiedz.
Witam wszystkich
Mam problem ze swoją kohlerią - nie kwitnie. Po okresie zimowym, zaczyna rosnąć, jednak żadnych pączków nie ma. Co mam robić?
Mam problem ze swoją kohlerią - nie kwitnie. Po okresie zimowym, zaczyna rosnąć, jednak żadnych pączków nie ma. Co mam robić?
- begonia
- 100p
- Od: 30 mar 2009, o 14:17
Zajrzyj do doniczki,może należy rozsadzić,bo za dużo jest kłączy.Możesz tez spróbować ukorzenic sadzonki one szybciej zakwitają niż te z kłącza.