Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

pela11 pisze:Moniczko , też chcę wiedzieć co to za niebieska piękność na zdjęciu powyżej ? Mam nadzieję że ulewy omineły Twój piękny ogród bo u mnie przeszła nawałnica .Nareszcie da się żyć i jest czym oddychać . W ogrodzie masz różany szał i oby jak najdłużej ciszył Twoje i nasze oczy .Pozdrawiam ;:167
U mnie dzisiaj było ciut deszczu, ale dosłownie parę minut. Za mało - jest bardzo sucho. Jutro idę pielić, póki ziemia choć trochę zwilżona.

jol_ka pisze:Moni kolejny raz zachwycam się Twoim ogrodem ;:167
Tym razem najbardziej utkwiło mi w głowie zdjęcie kącika z kamieniami i macierzanką :shock: Przepięknie tam jest.
Jaką macierzankę masz posadzoną? Duże przestrzenie między kamieniami?
O ile dobrze pamiętam, pergola, która jest dookoła tego placyku powstała jako pierwsza w Twoim ogrodzie :D
Ogród ogromnie się zmienił od tamtego czasu a róże się ładnie rozrosły. Jeśli dodatkowo pięknie w tym miejscu pachnie to się wpraszam, na drugi koniec Polski pojadę i mnie stamtąd nie wyrzucisz :wink:

Murek pięknie się prezentuje, łuki różane zachwycające, wszelkie drobiazgi idealnie dopasowane ;:215
Nie myślałaś, żeby otworzyć ogród dla zwiedzających ? ;:108

Roślina, o którą pytają dziewczyny to przetacznik, tylko nie jestem pewna jaka odmiana. Czy to Blue Charm?
Jolciu, nie wiem jak się nazywa ten przetacznik, bo kupiony był jako bezimienny. Bardzo mi się spodobał, więc kupiłam od razu 10szt. Ładnie wygląda na rabatach ;:333
Co do macierzanki - mam posadzone kilka odmian, ale oczywiście też nie znam imion :oops: Uwielbiam jednak każdą z nich - to świetna roślinka do kamiennych szczelin. Odstępy między kamieniami są nieduże - jakieś 5cm, miejscami mniej lub więcej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Masz rację - okrągła różanka powstała jako jedna z pierwszych. Ogród w tym czasie bardzo się zmienił, a sama różanka wbudowana została w tę wielką rabatę po prawej stronie :D Teraz bardziej mi się podoba ten układ, ale jak przyjdzie pielić chwasty na tej rabacie, to wysiadam ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:Monika, czy wszystkie gałązki tego przetacznika stoją u ciebie? U mnie co roku część się kładzie, dlatego muszę dawać mu podporę. Na szczęście jest tak śliczny, że wybaczam mu to :uszy
Tak, póki co stoją, ale to u mnie pierwszy sezon tej odmiany :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
Dziękuję Wam za odwiedziny ;:4
Właśnie kibicuję "Naszym" w meczu z Portugalią ;:172
Piszecie, że podoba Wam się kompozycja roślin w ogrodzie, dobór kolorów itp.
Kochane, dobór kolorów nie udał się tak od razu - to wynik ciągłego przesadzania ;:306 Wiesz jak to z kolorami - odcień jednego różu czasami nie pasuje do innego i widać to dopiero w sezonie, więc kopanie, przenoszenie, w międzyczasie dosadzam byliny i okazuje się, ze niektóre rosną niższe lub wyższe niż się spodziewałam i znów przenoszenie. Tak w kółko ;:224
W tej chwili znów widzę, że będę przenosić kilka roślin - Pastella rośnie za niska, i zbyt daleko na tyłach rabaty posadziłam, a mam ich jakieś 8szt. do przeniesienia. Mam obawy, czy wszystkim znajdę miejsce na przodzie ;:224 U mnie ona jest dosłownie miniaturowa w wysokości - widać zupełnie nie służy jej mój kiepski grunt. Postanowiłam, że przeniosę wszystkie Pastelle bardziej do przodu, a na ich miejsce posadzę białe jeżówki i róże - planuję Lions Rose i Bremer Stadtmusikanten. Z tyłu rosną Crocus Rose, więc pomyślałam, ze kolorystycznie spasują. Czy to dobry wybór? Nie mam jeszcze tych róż. Może ktoś pomoże w wyborze?

Crocus Rose
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże, które posadziłam dla mojej kochanej Pusi ;:167 Dwa krzewy William&Catherine
Obrazek

Piękna, niska, kompaktowa róża - Kastelruther Spatzen - polecam wszystkim ;:333
Obrazek

Novalis
Obrazek

Obrazek

Concerto
Obrazek

Niezawodna Fairy - taka zwyczajna, popularna, a ja ją tak lubię
Obrazek

New Dawn
Obrazek

Sabrina
Obrazek

White Cover
Obrazek

Granny
Obrazek

pierwsze liliowce
Obrazek

Rose Tapestry
Obrazek

Obrazek

jeżówki
Obrazek

White Double Delight
Obrazek

Zakwitły pierwsze floksy - na razie tylko Blue Paradise i to tylko jeden krzaczek, bo niestety wszystkie floksy w ogrodzie zjedzone przez sarny i muszą odbić
Obrazek

złocienie zaczynają
Obrazek

Ścięłam pierwsze kwitnienie kocimiętek - było tego kilka taczek :roll: Czekam na powtórne kwitnienie :D
Obrazek

Miłego weekendu Wam życzę ;:4
:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Ciebie człowiek spokojnie mógłby korzystać z Ctrl + C i Ctrl + V :wink: Twój ogród na każdej fotografii wygląda zachwycająco i bardzo elegancko. Co do kolorów, faktur, wysokości i pokroju - pełna zgoda. Człowiek się zasugeruje podanymi na etykiecie informacjami, że roślina wysoka, a tu po dwóch-trzech latach czekania na wysokość, dostaje w prezencie karzełka...

Jasny liliowiec piękny. W tym roku kupiłam dwie nowe odmiany - obie miały być ecru - i owszem jedna się zgadza, ale za to o tej drugiej mogę wszystko powiedzieć, tylko nie to, że jest ecru! Jest prawie bordowa. I niestety zupełnie nie pasuje w miejscu, w którym ją wsadziłam.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko piękne zdjęcie w wieczornym świetle. ;:180 ;:138 Rose Tapestry wspaniale wygląda w takim świetle. ;:oj Różane pannice, arystokratki piękne, ale te pospolite okrywowe potrafią być piękne po swojemu. ;:108 Kocimiętka jest świetną rośliną, tylko te tony ścinków. ;:202 Dobrego wypoczynku. ;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Monika, zajrzyj do mnie i zerknij na NN.
Justyna zaproponowała Ashamed Fairy. Wielki brat zdradził, że masz taką różę.
Kocimiętkę ścięłam już w czerwcu, nie chciałam, żeby się za bardzo rozsiewała.
Rose Tapestry w pięknych pastelowych różach łamie moje mocne postanowienie: dosyć liliowców. Pewnie jest trudny do kupienia, więc powinnam wytrwać. ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Moniu jak zabezpieczasz na zimę róże pnące, które już dość wysoko wspięły się na kratkach?
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Moniko. Po Twoim ogrodzie można chodzić, chodzić i nigdy nie mieć dość. Ile razy zajrzę, tyle razy nie mogę wyjść. ak ładnie, milo, wszystko zadbane, na swoim miejscu.
Mam do Ciebie pytanie - co rośnie na tym zdjęciu? U mnie wyrosło, rozrosło się i zaczyna kwitnąc - co to?

Obrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Moniko ten kącik z kamieniami i macierzanką ;:215 ;:180
Podglądałam go kilka razy i podziwiałam ale nie pisałam
a należą Ci się słowa uznania za sam pomysł. ;:333 i wykonanie .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Alania pisze: Obrazek
Cześć, co to za róża? Czy zdjęcie oddaje jej naturalny kolor czy ona raczej czerwona?

Na łuku masz dwie różowe róże, jedna jaśniejsza a druga...czy to Laguna?

Z każdymi kolejnymi odwiedzinami w twoim ogrodzie, odkrywam coś nowego i fascynującego. Ręka artystki.
Placyk z macierzanką pamiętam z zeszłego roku. Teraz jeszcze bardziej uroczy.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moni, ja to jakaś niekumata jestem ;:14 Kocimiętki powtarzają kwitnienie? ;:oj Nie wiedziałam...
Niestety zmiany miejsca nie sprzyjają zadomowieniu się róż, a ja to robię nagminnie co roku.
:;230 mam tak samo :;230 Jednak widzę dużą różnicę miedzy różami przesadzonymi, a tymi które pozostały na swoich miejscach... Oczywiście te nie przesadzone są większe, wytrzymalsze, dłużej utrzymują kwiaty ;:108
A propos planów przesadzenia Pastelli - mam Lion's Rose i ona jest tylko niewiele wyższa od Pastelli. Mimo wszystko Bremer i Crocus Rose to róże parkowe, krzaczaste, a Lion's to rabatówka i zawsze będzie niższa od nich.
Cudne liliowce ;:180 Moje jeszcze nie kwitną ;:185
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Moniu trochę mnie pocieszyłaś :D Myślałam, że tylko ja tak mam z tymi przesadzaniami...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Też chciałam napisać, że u mnie Lions jest kompaktowy.
Natomiast Muzykanci potrafią wypuścić długie pędy.
U mnie średnio mają około 1,5 m przy pierwszym kwitnieniu, a tnę ostro, przy drugim są wyżsi.
Ale z kwiatów jestem bardzo zadowolona.
Czy Mierva nie przypala Ci się na słońcu?
Mój krzaczek też po zimie wyglądał bardzo marnie.
Ale ona podobno z tych miniaturowych. Za to kwiat jak na razie marnie na słońcu wytrzymuje
Daję jej jeszcze rok na ukorzenienie
Ja też bez przerwy przesadzam róże.
Okazało się, że Oczęta są mniejszym krzaczkiem niż w opisach, posadziłam jak Ty Pastellę za daleko. Kolejna przeprowadzka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”