Pomidory z Rosji cz.1
Re: Pomidory z Rosji
Ja na moim usuwam tylko niektóre wilki, najsłabsze.
Na chwilę obecną jest to najniższa a zarazem najplenniejsza koktajlówka.
Na chwilę obecną jest to najniższa a zarazem najplenniejsza koktajlówka.
Kasia
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam Dietskij Sładkij i też mam problem jak to podwiązać takie niskie i ,, roztyte ,,. Dałam niski palik i po prostu omotałam wokół dwa razy sznurkiem bo na pewno by leżał pod ciężarem owoców
Czekamy na smak tego dziwaka.

Pozdrawiam Ela
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Móje dwie roślinki Dietskij Sładkij mają się dobrze , bardzo mi się podobają . Owoców zawiązanych mają jeszcze niewiele , kwitną ładnie .
Do donic sadziłam późno ( 30 maja) , bo zabrakło dla nich miejsca w gruncie .

Do donic sadziłam późno ( 30 maja) , bo zabrakło dla nich miejsca w gruncie .

Pozdrawiam, Beata.
U mnie Dietskij, pomimo najmniejszego wzrostu posiada największą liczbę zawiązanych gron 

Kasia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A co robicie, że zawiązują tyle gron ?
W tych upałach to raczej rzadki przypadek, bo pomidory mają za gorąco i pyłek się "przypala".
U mnie jak na razie z wysokich idzie czwarte grono, ale nie rośnie za bardzo, jakby stanęło w miejscu.
W tych upałach to raczej rzadki przypadek, bo pomidory mają za gorąco i pyłek się "przypala".
U mnie jak na razie z wysokich idzie czwarte grono, ale nie rośnie za bardzo, jakby stanęło w miejscu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
NIc nie robię. Ten pomidorek, to jakiś terminatorek
Najlepiej w te upały sprawują mi się pomidory w dużej skrzyni rosnące przy ścianie wschodniej. Od 12. nie mają słońca. Wszystkie kwiatki zamieniają się w owoce 

Kasia
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też, niestety, kwiaty opadają
krzaki są zdrowe, dożywione ... ale upały niemiłosierne, już widzę że trzeciego grona nie będzie prawie na wszystkich pomidorach ( 100 szt.), teraz idzie ochłodzenie zobaczymy czy czwarte da sobie radę 

- kogra
- Przyjaciel Forum
A jakie odmiany w tych ekstremalnych dla pomidorów warunkach najlepiej wiążą owoce ?
Upały były wredne dla nich, ale i zbyt niska temperatura nocą nie jest dobra.
A jak wiążą te sztucznie zapylane ?
Upały były wredne dla nich, ale i zbyt niska temperatura nocą nie jest dobra.
A jak wiążą te sztucznie zapylane ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kokoszanel84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2015, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam odmiany Ispolin, Gogosha, KiszMisz, Czudo Ziemi. Z tych czterech dobrze radzą sobie Gogosha i Kisz misz. Ispolin bardzo słabo plonuje,ale nadrabia wielkością owoców a Czudo Ziemii prawie w ogóle. Część uprawy jest w tunelu a część w gruncie,odżywiam je gnojowicą z żywokostu. Wydaje mi się,że rosyjskie odmiany nie są najlepszymi do tunelu, bo wolą nieco chłodniejsze warunki ale mogę nie mieć racji 

Pozdrawiam serdecznie!
- kogra
- Przyjaciel Forum
Chyba masz jednak rację, u mnie też te w gruncie rosną lepiej niż pod folią.
Zasilam gotowym eko nawozem z Targetu, ale efekty te same co u innych czyli wypadło 3 grono u wielu odmian a nawet i 4.
Teraz się ochłodziło wiec zobaczymy jak zareagują.
U mnie najlepiej zawiązał Sybirian, Sybirskij Skorospelyj, Black From Tuła, Indigo Rose, Black Krim.
Ispolin ma tylko jedno grono i chyba wypadnie z listy na przyszły sezon.
Zasilam gotowym eko nawozem z Targetu, ale efekty te same co u innych czyli wypadło 3 grono u wielu odmian a nawet i 4.
Teraz się ochłodziło wiec zobaczymy jak zareagują.
U mnie najlepiej zawiązał Sybirian, Sybirskij Skorospelyj, Black From Tuła, Indigo Rose, Black Krim.
Ispolin ma tylko jedno grono i chyba wypadnie z listy na przyszły sezon.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
A u mnie najlepiej się trzyma/owocuję Jabłonka Rosji, natomiast legenda Tarasenki - masakra, kwiatów multum ale część się osypuję, część wiąże ale jakoś słabo a te owoce, które już dość spore ( jak na swój rozmiar
bo to są takie śliwki z czubkiem) łapią zgniliznę wierzchołkową
Więcej ich nie chcę 

U mnie bez problemu wiąże Sybirskij Kozyr., Malachitowa i Oslinyje Uschi, coś opóźnia się Bołoto dopiero wiąże pierwsze grono i tak samo Cudo ZIemli ale on po przejściach. Dziwne ale Uschi lepiej się spisuje pod folią niż w gruncie z tym, że u mnie upały były tylko przez tydzień i straty z tego powodu są niewielkie.
pozdrawiam Karina
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
U mnie Cudo Ziemli pierwsze grono zawiązał późno. Jako jeden z ostatnich w foliaku. Niektóre rosyjskie odmiany dziwnie się u mnie zachowują, np Moskovich. Pierwsze grono nie rosło. Dopiero jak zawiązało się drugie gono, to te pierwsze urosło, zakwitło i zaczęło zawiązywać owoce. Nie wiem czym to może być spowodowane.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Posadziłam dwie sztuki odmiany Sybirskij Kozyr - jedna na silnym nasłonecznieniu a druga po południu w cieniu krzaka porzeczki. Tego w słońcu już nie uratowałam a osłonięty nieco porzeczką rośnie ładnie. Malachitowa Szkatuła była najpierw przy południowej ścianie i bardzo marniała więc została przesadzona na wolnej przestrzeni i doszła do siebie. Oslinyje Uschi i Cudo Ziemli są po południu bardziej ocienione i mają się dobrze.
Pozdrawiam Ela