Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Jakie cudne hortensje! Po prostu bajeczne!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno u Ciebie nie byłam a tu bajka wciąż trwa ;:3
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Ciekawa jestem czy zakwitły Ci marketówki i co pokazały ,bo u mnie średnio .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Niezłe z tym nie-oczkiem :wink:

Pięknie wygląda jak hortensje zaczynają kwitnąć u Ciebie, w te upały białe kwiaty lekko schładzają atmosferę. Oglądając u Ciebie Artemisa, cieszę się, że się w końcu na nią zdecydowałam.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Piękne hortensje w Twoim ogrodzie skłaniają do zastanowienia się nad reorganizacją naszych zielonych zakątków.
Gdybym usunęła nadmiar liliowców, funki oraz dzikie maliny i parzydło, znalazłoby się miejsce dla kilku hortensji. Za realizacją tej koncepcji przemawia fakt łatwiejszej uprawy tych krzewów w stosunku do róż.
Nie lubię kujących różanych patyków po przycinaniu. Teraz jest radykalny zakaz palenia odpadów na działkach. Co robić z takimi kującymi badylami?
Poza tym ogród z samych róż jest jednokierunkowy, nie można ograniczać się do jednego, pośród bogactwa innych gatunków.
Jesienią zeszłego roku posadziłam 4 małe sadzonki hortensji, kupione za grosze na wyprzedaży w A. Wszystkie żyją, są małe, ale już widzę pączusie na jednej ;:65 .
Zasiane przez Ciebie "ziarenko miłości do hortensji" zakiełkowało :heja maleńkim krzaczorkiem i u mnie.

Ładna fotka post wyżej, ta z żółtym liliowcem ponad hortensją. Ładnie wyglądają hortensje w parze z liliowcami lub trawami.
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Jejku ;:oj jaki piękny jest Twój ogród! A te hortensje... ;:202 cudowne. Ile ja bym dał, żeby mój ogród tak wyglądał :shock:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, czytam o Novalisie i jakbym mojego eMa słyszała :lol: Też stwierdził, że to cmentarny plastik :roll: .
Długo chorowałam na tę różę, a jak naoglądałam się jej zdjęć u Annes tak postanowiłam wciągnąć na ścisłą listę. W międzyczasie tak się pięknie ułożyło, że dostałam egzemplarz "wypasiony" i pięknie rozrośnięty od naszej forumowej Jagi. Czekałam w tym roku jak na zbawienie z pierwszymi pączkami i faktycznie nie byłam zawiedziona.. aż przyszło prażące słońce. Kwiaty utrzymują się góra dwa dni (to chyba rekord) a potem zaczynają płowieć i przysychać na końcówkach ;:223 Dodam, że nie mam jej w pełnym słońcu tylko pod murem, a tam słońca ma góra 3 godziny i to w porze przedpołudniowej.
Jedno trzeba jej przyznać- fotogeniczna jest pierunica ;:306 i jak rankiem wypadnę z aparatem to zdążę jej pstryknąć kilka fajnych zdjęć.. potem jest tylko gorzej..

Doczekałam się zdjęć radosnej słonecznej rabaty :heja Jest bezbłędna.. takie właśnie podnoszą człowieka na duchu i dają energię do pracy ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Wandziu cudownie! Jak ja bym usiadła wśród Twoich róż i hortensji! Słońce przez koronkę liści i dobra kawka, to jest to, czego mi trzeba! ;:196
Moje hortensje maja mniej słońca więc trochę w tyle... ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, podzielam Twoje zdanie co do hortensji wielkokwiatowych. Dla mnie to też świetne, bezproblemowe roślinki. Kiedyś tam nawet wsadziłam kilka patyczków, ot tak, po przycięciu wiosennym. I te patyczki się ukorzeniły. A Teraz widzę, ze mają już dwie całkiem spore łodyżki z listkami ;:63 To naprawdę bezproblemowe roślinki, a jak już zakwitną to radość do samych przymrozków. U mnie na razie kwitnie tylko Anabell, ale pączusie na pozostałych są!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, ja też oczom nie wierzę że hortensje tak szybko nas cieszą. Pięknie teraz u Ciebie w tym lipcu ;:108
Zdjęcia hortensji ze stoliczkiem i krzesełkiem cudne ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wandziu, byłoby co do przesadzania, szczególnie na rabacie przy altance, tej obok oczka wodnego... tam to mam taki "śmietnik"... no z wyjątkiem róż... muszę ją uporządkować, bo mnie do szału doprowadza... jest tam wszystko.... " i mydło i powidło"... jak mawia moja sąsiadka... i tak nieskładnie posadzone że szok...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pulpa, hortensji mam w tej chwili 60 sztuk i jeszcze ze dwie by się zmieściły. Dzisiaj wywaliłam dwa iglaki, jeden z nich sam zaczął usychać, jakby zupełnie na zawołanie. I tym sposobem mam nowe miejsca. Hortensje przynajmniej dają człowiekowi nieco odetchnąć. Aby je tylko podlać i to im całkiem wystarczy. Nie to co róże wymagające stałej, właściwie codziennej troski.
Apus, też jestem zachwycona Polką. Z małej sadzonki robi się fajny krzaczek. Druga sztuka nieco gorzej, ale też sobie radzi.
Dorota71, hortensje są naprawdę wspaniałe i świetnie rosną. :D
Izaziem, witaj po dłuższej przerwie! Miło Cię widzieć. :D
Pela11, mam tylko dwie marketówki, oczywiście ani jedna nie jest zgodna z etykietką. Natomiast jestem z nich zadowolona, tylko muszę dać do identyfikacji, bo nawet nie mam pojęcia, czy to pnące, czy rabatowe.
Silvarerum, kwiaty hortensji rzeczywiście bardzo uspokajają i wyciszają rozbiegane myśli. Róże jednak bywają krzykliwe. Chyba że jest to biała Artemis.
Yollando, mam nadzieję, że owo zasiane ziarenko miłości do hortensji zaowocuje u Ciebie nabyciem jeszcze kilku sztuk tych wspaniałych krzewów. One tak długo kwitną, całe trzy miesiące. Ja bym ci radziła pozbyć się tych malin i liliowców, zobaczysz, że nie pożałujesz. Ogród z samych róż tylko wtedy jest ładny, gdy kwitnie. A potem robi się pusto. Warto mieć coś w zamian.
Belfedor, dziękuję bardzo! Jeśli dasz ogrodowi swój czas, swoje serce, swoje myśli i swoją pracę, na pewno będziesz miał w końcu ogród swoich marzeń. No i trochę kasy na rośliny potrzeba, ale to już jest kwestia wyboru priorytetów. Najważniejsze, że masz ziemię, na której możesz tworzyć, co tylko zechcesz.
Nifredil, swoje trzy Novalisy też mam pod murem i też im tam nie odpowiada. Kto dał tej róży ADR? Zdrowa jest niesamowicie, ale co nam po liściach, gdy kwiaty paskudne? Strasznie jestem zawiedziona, bo liczyłam na to, że ADR-owe róże można kupować w ciemno.
Takasobie, i ja bym usiadła wśród róż i hortensji na dłużej w miłym towarzystwie. Ale najczęściej siaduję sama, bo M w pracy.
Kropelka, hortensje Anabelle i inne drzewiaste kwitną wcześniej. Dopiero potem dołączają bukietowe. Z tych wczesnych odmian bukietowych mam Dolprim i Early Sensation. Teraz kwitnie też Whim's Red. Mam ją u siebie od zeszłego roku i nawet się zdziwiłam, że tak szybko zakwitła. Ale u Ciebie widziałam w tamtym roku piękne okazy hortensji, rozrośnięte aż miło! Ja patyczków już nie rozmnażam, bo i tak nie miałabym w gruncie miejsca, żeby sadzić.
Sweetdaysy, cieszę się bardzo z tak wczesnego kwitnięcia hortensji, bo to moja wielka miłość.
Gabriela, ja też mam w planach rozmaite przeprowadzki z rabaty na rabatę, ale czekam do sierpnia, bo teraz ruszać rośliny niebepiecznie. Strasznie jest sucho i gorąco.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Hortensje i liliowce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec róża Ascot, która w tym roku pięknie zakwitła i ma wyjątkowo foremne te swoje kuliste kwiatuszki - zupełnie jak pączki, a poza tym wyjątkowo długo je trzyma. W zeszłym roku nie była taka wytrwała.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, zauważyłam że masz dziewannę - czy ona sama się zasiała czy siałaś?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Bardzo ładny ten liliowiec z ciemnym okiem, zresztą wszystkie są ładne. :D . Bajeczny masz ogród Wandziu i sztuką jest tyle w nim zmieścić. :uszy . Uwielbiam czas kwitnienia hortensji i liliowców. U mnie także pomalutku ten spektakl się zaczyna. :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”