Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

1. Co to za grzyb ? Jakiś szkodnik ?
2. Czemu liście są takie lekko zawiniete przysuszone i takie postrzępione ?
Obrazek

Obrazek
Doni
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2016, o 11:40

Post »

Tak tak kaLo wiem już że muszą być kompostowane ale wiekszość roslinek normalnie wygląda tylko z tymi mam problem. Chciałem jeszcze dopytać co jest powowdem tych blaszkowatych liści jeśli ktoś moze udzielić mi takiej informacji :)

http://imagizer.imageshack.us/a/img923/6546/TiO3V7.jpg
http://imagizer.imageshack.us/a/img921/4990/Fhgm49.jpg
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda jak efekt działania szkodnika a konkretnie mszycy ale mogę się mylić.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Doni
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No właśnie nie widze żadnych mszyc czy pryszczarek chociaż na jednym krzaczku jakby się pojawiły na młodym odbiciu. Własnie najgorzej Patriot wygląda bo w większości ma takie blaszkowate liscie i myśle nad zastosowaniem Fastac 100 EC.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Po co! ;:202 Łazi tam coś? Poza tym, pyretroidy stosuje się w niskich temperaturach.Normalnie :shock:
Doni
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kaLo nie wiem czy to normalne takie blaszkowate liście a przy odmianie Patriot występuje prawie w całości i zastanawia mnie co może być powodem tego. Sorry jak jskieś głupoty pisze bo jestem świeży a pochłanianie wiedzy najlepiej wychodzi w praktyce :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, lepiej zapytać niż zrobić coś "na pałę". W naszych warunkach klimatycznych żaden szkodnik nie powoduje takiego wyglądu liści, więc rozważanie zastosowania oprysku uważam za zbędne.Jak już wielokrotnie tu na forum napisano, najpierw należy zadbać o odpowiedni odczyn gleby bo to jest 90% sukcesu w uprawie.A to, że ktoś zaprawił dołki torfem , trocinami itp. nie znaczy nic , jeżeli podlewa twardą wodą. Moje borówki radzą sobie doskonale na żółtym piachu, prawie bez nawożenia, ale są regularnie zakwaszane i dzięki temu rosną zdrowo.Ważny jest również sposób podlewania.Ja podlewam swoje dopiero wtedy jak wierzchołki pędów tracą jędrność.Nadmiar wody też jest szkodliwy i prowadzi do zasychania liści.Poza tym wypłukuje nawozy i kwasy z podłoża.
Doni
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cośś musi być na rzeczy z tymi blaszkowatymi liśćmi bo już parę zdjęć takich na forum widziałem ale bez konkretnych odpowiedzi a szukając na innych stronach w internecie napisane jest że spowodowane jest to przez pryszczarki ale u mnie nie widzę ich tylko same objawy ich występowania. kaLo jest taka możliwość żebyś mi udostępnił wiedzę czym zakwaszasz borowkę regularnie? :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pryszczarki załatwiają sam stożek wzrostu a takie liście to sprawa fizjologiczna. Każda odmiana, nawet poszczególne krzewy z tej samej odmiany mogą różnie reagować na nieodpowiednie warunki. Zakwaszam kwasem siarkowym , ale do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt pomiarowy do pH albo w ostateczności paski pomiarowe o rozszerzonym zakresie. Masz cały wątek na temat zakwaszania wody http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wasi%C4%87 .
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Kret nie uszkadza korzeni jest mięsożerny, za to Nornik lub Karczownik bardzo chętnie obgryza korzonki. Według mnie to problemy z pH ziemi.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Z pH raczej jest ok bo na 20 krzaczkow posadzonych w ubiegłym roku teraz temu jedynemu tak się zaczęło dziać , jak wlozylem pod korzenie rękę to się okazało że krzak "wisi w powietrzu" ... Jak zalalem woda to wszystko się wręcz zapadło heh
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

W takim razie stawiam na gryzonie, jeżeli na działce są płaskie kopczyki oddalone od wlotu o 10-30 cm to masz karczownika.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Kopcow brak a wszystko wokół jest przeorane... W ubiegłym roku szedł wzdłuż lini kroplujacej :/ Rabarbar już zalatwil a teraz ta borowka :( Będę musiał podjąć z tym walkę - jakieś rady pomysły ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

pH mam w okolicach 6ph, czy podlewając zakwaszoną wodą odczyn ziemi sie zmieni ? Ewentualnie co zrobić by ją zakwasić ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”