Glebogryzarka jaką polecacie?
Re: glebogryzarka - tellus 40
To jest 4 suw. Olej do oleju, paliwo do paliwa. Nic nie mieszaj, zalej i działaj
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 paź 2010, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: glebogryzarka - tellus 40
Dziękuje a czym sie różni oznaczenie TELLUS 40RG od RV ??AmaPoland pisze:To jest 4 suw. Olej do oleju, paliwo do paliwa. Nic nie mieszaj, zalej i działaj
Re: Glebogryzarka jaką polecacie?
Co będzie lepszym wyborem, ewentualnie dlaczego?
Viking HB 685
czy
Stiga SRC 795 RB
Viking HB 685
czy
Stiga SRC 795 RB
Ja bym wziął Stigę:
-dużo mocniejszy silnik (tak się składa, że mam ten silnik w swojej i powiem, że niczym go nie zatrzymasz )
-napęd przez pasek na łańcuch (identyczne rozwiązanie jak u mnie, jeśli trafi się korzeń to pasek się u ślizgnie lub bolec się zetnie i nie rozwalisz przekładni ani silnika)
-jest cięższa
-dużo mocniejszy silnik (tak się składa, że mam ten silnik w swojej i powiem, że niczym go nie zatrzymasz )
-napęd przez pasek na łańcuch (identyczne rozwiązanie jak u mnie, jeśli trafi się korzeń to pasek się u ślizgnie lub bolec się zetnie i nie rozwalisz przekładni ani silnika)
-jest cięższa
Dziękuję Ci za uwagi. Podpytam jeszcze o ten silnik, jesteś pewien, że silnik w Stiga SRC 795 RB jest mocniejszy? Chyba Viking HB 685 podaje moc netto idącą na przekładnie? W Viking HB 685 jest chyba ślimak zamiast łańcucha?
Jeżeli chodzi o Stiga SRC 795 RB to ma 3 lata gwarancji, a to plus, jeżeli ta gwarancja nie jest ściemą i każde uszkodzenie nie jest z "winy użytkownika". Nigdy nie miałem kontaktu z jedną, ani druga firmą i ich serwisami.
Nurtuje mnie też kwestia transportu po asfalcie/betonie. W Vikingu są 2 kółka, a jak to wygląda w Stiga src 795 RB? Odwraca się kierownice i balansuje jakoś na tym jednym kółku? Który Ty masz model Stigi?
Jeżeli chodzi o Stiga SRC 795 RB to ma 3 lata gwarancji, a to plus, jeżeli ta gwarancja nie jest ściemą i każde uszkodzenie nie jest z "winy użytkownika". Nigdy nie miałem kontaktu z jedną, ani druga firmą i ich serwisami.
Nurtuje mnie też kwestia transportu po asfalcie/betonie. W Vikingu są 2 kółka, a jak to wygląda w Stiga src 795 RB? Odwraca się kierownice i balansuje jakoś na tym jednym kółku? Który Ty masz model Stigi?
Mam Hortmasza BK 55 B&S , ale konstrukcja podobna. Od silnika na napinanych pasach przekazywany jest napęd na przekładnię łańcuchową. Według mnie to najlepsze rozwiązanie. Nie wiem jak jest to zrobione w vikingu, ale sądząc po rodzaju i umieszczeniu silnika pasów klinowych tam nie ma Jeśli zabezpieczyli silnik to pewnie przez jakiś rodzaj ścinanego bolca, ale nie oglądałem A jedzie się tą Stigą raczej jak taczką Według strony Kohlera ( http://www.kohlerengines.com/onlinecata ... rage%20XT8 ) ma 10 NM momentu i 30 ccm mniej pojemności od B&S, który ma 12.9 NM ( http://www.briggsandstratton.com/eu/en/ ... 950-series )
Witam odświeże temat. Przeczytałem wszystkie posty z tego wątku, i jako że stoję przed podobnym dylematem NT glebogryzarki proszę o doradztwo zwłaszcza osób serwisujacych sprzęt oraz praktyków.
Działka ma 2700m, ale obszar który będzie docelowy do pracy to 40-60% (jeszcze faza planów ).
Po przeczytaniu opinii na tym i innych forach moje propozycje są takie :
1. Honda fg315 e2g - z drugiej ręki cena ponad 2k
2. Partner pft 5054 Rh silnik honda - z drugiej ręki cena trochę poniżej 2k
3. Pubert Vario 55pc3 silnik pubert - nowy cena ok 2,4k
Jestem posiadaczem kosiarki Hondy, jestem z niej bardzo zadowolony stąd mój sentyment do tej marki. Mam też blisko serwis Hondy 2013 rok.
Partner to niby Husqvarna silnik Hondy i najlepsza cena - ale dla mnie zupełna niewiadomą 2012 rok.
Pubert chwalony na forum, ciekawe możliwości rozbudowy (kto wie co przyniesie przyszłość ) silnik mi nie znany, nowy więc gwarancja.
Proszę o wasze wszelkie opinie za i przeciw.
kooba73
Działka ma 2700m, ale obszar który będzie docelowy do pracy to 40-60% (jeszcze faza planów ).
Po przeczytaniu opinii na tym i innych forach moje propozycje są takie :
1. Honda fg315 e2g - z drugiej ręki cena ponad 2k
2. Partner pft 5054 Rh silnik honda - z drugiej ręki cena trochę poniżej 2k
3. Pubert Vario 55pc3 silnik pubert - nowy cena ok 2,4k
Jestem posiadaczem kosiarki Hondy, jestem z niej bardzo zadowolony stąd mój sentyment do tej marki. Mam też blisko serwis Hondy 2013 rok.
Partner to niby Husqvarna silnik Hondy i najlepsza cena - ale dla mnie zupełna niewiadomą 2012 rok.
Pubert chwalony na forum, ciekawe możliwości rozbudowy (kto wie co przyniesie przyszłość ) silnik mi nie znany, nowy więc gwarancja.
Proszę o wasze wszelkie opinie za i przeciw.
kooba73
kooba73
Od razu zaznaczę, że nie widziałem tej Hondy i Partnera ale skoro to używki to by mi brewka drgnęła jakbym się nad nimi zastanawiał. Jakby nie było to zawsze jest w jakiejś części kot w worku. Zwłaszcza Partnerowi bym nie ufał. Znam natomiast markę Pubert. Pracowałem nimi i je sprzedawałem. Solidne maszyny za naprawdę dobre pieniądze.
Jeśli nie chcesz ryzykować to weź Puberta. Są też wersje z B&S jeśli boisz się silnika - ja bym się nie bał. Moim zdaniem kupowanie używanych maszyn to nie najlepszy pomysł ale rozumiem to i wiem, że wielu ludzi w ten sposób kupiło dobry sprzęt. Ta Honda może być naprawdę dobra jeśli jest wolna od wad. Partner pewnie też ale to zawsze Partner.
Jeśli nie chcesz ryzykować to weź Puberta. Są też wersje z B&S jeśli boisz się silnika - ja bym się nie bał. Moim zdaniem kupowanie używanych maszyn to nie najlepszy pomysł ale rozumiem to i wiem, że wielu ludzi w ten sposób kupiło dobry sprzęt. Ta Honda może być naprawdę dobra jeśli jest wolna od wad. Partner pewnie też ale to zawsze Partner.
Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem na maila linki do zdjęć i opisu używek. Pubert mi się bardzo podoba, ale skłaniałbym się do niższej finansowo inwestycji. Honda na zdjęciach wygląda prawie jak nówka. Myślę że dodatkowo urwę 100-200 PLN z ceny końcowej.
kooba73
Wyczyszczona i odpicowana jak samochód na Boże Ciało. Na to nie patrz. Musisz dotknąć aby wiedzieć czy to jest dobre czy nie.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem podobny dylemat jaką glebogryzarkę kupić kiedy zdecydowałem się na generalną odnowę trawników. Trudna decyzja jaką kupić i rada kolegi aby wypożyczyć dobrej klasy glebogryzarkę typ PRO. Jakie było rozczarowanie bo na starych trawnikach klasa PRO to skrót Przerąbana Robota Optymisty. Oddałem więc sprzęt do wypożyczalni bo za nic to nie przypominało pracy z prospektów, zamiast tego były głębokie dziury bo łatwiej było się jej zakopać niż rozbić darń. Wyszło że za 1/8 ceny (glebogryzarki PRO-4999zł) firma dysponująca sprzętem Kuboty w 6 godzin uporała się z moimi trawnikami. Myślę że znów za 12 lat potrzebna będzie glebogryzarka ale ta lekcja życiowa nauczyła mnie że nie zawsze warto posiadać wszystkie narzędzia ogrodnicze. Mam pół szopki zastawione sprzętem i jakoś nie tęskno mi aby wstawić badziewiastą glebogryzarkę do tej kolekcji. Nieraz wystarczy coś wypożyczyć na 1 dzień i cały czar pryska czy warto.
Glebogryzarka z napędem na koła
Witam, potrzebuję pomocy przy wyborze glebogryzarki koniecznie z napędem na koła gdyż będzie pracować w fasoli na areale blisko 2ha. Cena jaką mogę przeznaczyć wynosi 3000zł. Zastanawiam się nad Hortmasz X-GT65-2L lecz nie mogę znaleść konkretnych opinii. Co o niej sądzicie, ewentualnie jakie inne polecacie
Nie wybrałeś najgorzej Jak naprawdę nie masz większej kasy to idziesz dobrą drogą