Hodowla jabłoni z nasiona
Re: Hodowla jabłoni z pestki
Przebiją rajskie wielkością liści
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymam za słowo , żeby jabłkami przebiła .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje siewki z przeznaczeniem na podkładki na razie rosną dość wolno, mają już z 10 cm, wystawione są na zewnątrz, żeby się hartowały, Niestety w większości połapały mączniaka parcha niby dużych infekcji nie widać. Trzeba by pewnie opryskać, ale przez to będą słabe...
- NOWY 83
Kamil te z goldena czy z czegoś innego ? Moje siewki antonówki (siane jesienią w gruncie ) żeby miały 10cm to bym się cieszył te dwuletnie to i owszem w tym roku pod nóż o siewki ant. nie dbam selekcja naturalna (oprócz robactwa) 5% odpada , zaraza ogniowa kosi najwięcej w drugim roku pełna ochrona (mączniak nie gościł u mnie nigdy na siewkach ) .
-
Tak z mutsu, albo golden. Przepraszam pomyliłem się nie dziesięć a pięć cm Jedna chyba bodaj mączniaka nie złapała, jutro jak nie zapomnę to wrzucę zdjęcia.
- NOWY 83
Powiem ci że kiedyś wysiałem pestki (kilka) jabłka wybitnie podatnych na mączniaka i parcha no i do póki stały na parapecie było ok. po wysadzeniu do gruntu tak chorowały że padły w 3 tyg.pomyślałem , popryskam topsinem i luzik ale nawet gdyby pływały w topsinie to by padły , były białe jak w by zanurzone w mące całe.
-
Na zewnątrz wystawiłem je gdzieś koło maja, po tym jak były rozsadzone. Niby jakoś dają sobie radę, niektóre nawet próbują tworzyć przyrosty świętojańskie Co prawda dostają jeść florowit, może dlatego. Mo że niektóre będą się w przyszłym roku nadawać do okulizacji
-
Podrzucę jeszcze zdjęcie siewki prawdopodobnie zeszłorocznej. Siewka NN, choć była pod papierówką (fajnie by było, gdyby dawcą pyłku okazała się koksa pomarańczowa) Od razu wyjaśnię dlaczego taka niska, a no dlatego, że w połowie maja została złośliwie zjedzona przez roślinożercę i musiała się odbudowywać Żadnych objawów mączniaka nie wykazuje Porównując do siewek Mutsu liście ma śliczne.
A moja Modi coraz bardziej *in red Rośnie jak chwast
Wypiel dookoła i wyściółkuj, będzie Ci wdzięczna :P
gladkib celowo tak na razie jest, zielsko uchroniło siewki przed palącym słońcem, temp. ponad 30C i dało sporo wilgoci/rosa..wiem, że to może dziwić, ale inaczej nie dałyby rady.
Nie mają nawet jeszcze porządnych podpór, tylko znaczniki co by nie skosić No i niczym nie pryskane w ramach testu.
Williamsy też całkiem dobrze sobie radzą
Nie mają nawet jeszcze porządnych podpór, tylko znaczniki co by nie skosić No i niczym nie pryskane w ramach testu.
Williamsy też całkiem dobrze sobie radzą
Re: Hodowla jabłoni z nasiona
Dziwna taktyka, ściółka zatrzyma wodę a jej nie zużyje jak trawa.