Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Re: Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Huhu, ponad 11 miesięcy bez znaku życia. Ale jestem
Czas przezwyciężyć lenia i wrzucić to, co w tym sezonie udokumentowałem, mimo to, że zdjęcia robione były komórką:
Jakiś Echinofossulocactus, ogólnie zakwitły mi 2 z 3 i to po raz pierwszy
Mediolobivia haagei v. orurensis
Rebutia cv. Sunrise
Mediolobivia pygmaea v. diersiana
Lobivia wrightiana
Chamaecereus hybrid Rainbow
Parodia hybrid (chrysacanthion x ?)
Rebutia kieslingi
Mediolobivia pygmaea v.knizei
I 2 echinopsisowe hybrydki:
Echinopsis hybrid
Echinopsis hybrid Sterntaler
I prawdopodobnie zapowiedź jutrzejszego dnia:
Echinopsis hybrid Goldelfe x Herz Dame
Czas przezwyciężyć lenia i wrzucić to, co w tym sezonie udokumentowałem, mimo to, że zdjęcia robione były komórką:
Jakiś Echinofossulocactus, ogólnie zakwitły mi 2 z 3 i to po raz pierwszy
Mediolobivia haagei v. orurensis
Rebutia cv. Sunrise
Mediolobivia pygmaea v. diersiana
Lobivia wrightiana
Chamaecereus hybrid Rainbow
Parodia hybrid (chrysacanthion x ?)
Rebutia kieslingi
Mediolobivia pygmaea v.knizei
I 2 echinopsisowe hybrydki:
Echinopsis hybrid
I prawdopodobnie zapowiedź jutrzejszego dnia:
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś Ty był jak Cię nie było? Ale świetnie, że znów jesteś
Kwitnienia, że tylko pogratulować!
Rainbow taki bladawy, czy to przekłamanie?
Kwitnienia, że tylko pogratulować!
Rainbow taki bladawy, czy to przekłamanie?
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jak dla mnie - kwiat wystawowy w delikatnym kolorze, gęste płatki, mnóstwo pylników, całość pięknie się uzupełnia kwiat. Pozostałym zaprezentowanym okazom, również urody nie brakuje.Liczi123 pisze:Echinopsis hybrid
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Witaj Bartku, jeszcze mnie tu chyba nie było ! Piękne masz kaktusy, bardzo podobają mi się Twoje echinpsisy, no i czekam na tego zapowiadanego
Dziękuję (z duuużym opóźnieniem ) za miłe słowa
Cóż. Mam dziwne wrażenie że jest tu coś, co powinienem dokończyć
Więc niech ten Echinopsis który zakwitł te 9 miesięcy temu (drobny poślizg ) będzie zwiastunem dobrego, nowego sezonu (zwłaszcza, że w ostatnim kwiatów jakoś specjalnie dużo nie było - choć były urokliwe)
(A się nagimnastykowałem żeby te zdjęcia wstawić, co z nimi nie robiłem były poobracane choć w podglądzie było ok. Dopiero obrót bezpośrednio na serwerze hostingowym i wstawianie ich do góry nogami dało radę Nie wiem czy to sprawka jakiegoś dziwnego kodowania przez telefon którym je robiłem czy czegoś innego ale cieszę się, że znalazłem choć częściowe rozwiązanie)
No, to następny post wypada chyba jakoś w grudniu (Nie no, żartuję, może uda się szybciej )
Cóż. Mam dziwne wrażenie że jest tu coś, co powinienem dokończyć
Więc niech ten Echinopsis który zakwitł te 9 miesięcy temu (drobny poślizg ) będzie zwiastunem dobrego, nowego sezonu (zwłaszcza, że w ostatnim kwiatów jakoś specjalnie dużo nie było - choć były urokliwe)
(A się nagimnastykowałem żeby te zdjęcia wstawić, co z nimi nie robiłem były poobracane choć w podglądzie było ok. Dopiero obrót bezpośrednio na serwerze hostingowym i wstawianie ich do góry nogami dało radę Nie wiem czy to sprawka jakiegoś dziwnego kodowania przez telefon którym je robiłem czy czegoś innego ale cieszę się, że znalazłem choć częściowe rozwiązanie)
No, to następny post wypada chyba jakoś w grudniu (Nie no, żartuję, może uda się szybciej )
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczny kwiatuszek - też na niego oczekuję ale moja roślina jeszcze nie raczyła zakwitnąć, może w tym roku?
Niestety od rodziców za dużo nie odbiega kolorystyką kwiatu a spodziewałem się w tym względzie nieco więcej.
Niestety od rodziców za dużo nie odbiega kolorystyką kwiatu a spodziewałem się w tym względzie nieco więcej.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Super kwiat aż dziw, że nie przewrócił doniczki z rośliną - daleko wychylony poza jej obrys .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Kwiatek ma super kolor takie lubię
-
Opóźnienie prawie jak moja pierwsza wizyta u Ciebie, ale lepiej późno niż wcale Super kwiat, czekam na więcej już z tego sezonu
Może warto byłoby dać znak życia? Jak to mówią "nowy sezon, nowy ja"
No a na ten sezon plany dosyć ambitne. Myślałem, że wiem jak uprawiać kaktusy, ale guzik. Przede wszystkim czeka mnie przesadzanie - z 2 lata nic nie było przesadzane, a żwirek który jest częścią substratu, jest zdecydowanie za gruby. To w sumie bardziej drobne kamienie niż żwirek Kaktusy prawie nic objętościowo nie przybywają, no ale widać, że się rozwijają. A zwłaszcza takie porównania mnie cieszą:
Thrichocereus Apricot Glow x Th. Flying Saucer, lipiec 2015 i maj 2018:
To może jeszcze drugie, Sulcorebutia sp., też lipiec 2015 i dziś - to jej debiucik u mnie Ma jeszcze 4 pąki, co ciekawe wszystko koło siebie, reszta rośliny jest "goła"
Drugim celem na ten sezon jest rozpoczęcie ukierunkowania kolekcji - aby zwolnić trochę miejsca, nowych właścicieli będzie musiała poszukać szczególnie większość ze skromnego zbioru Mammillaria/Rebutia ale też pojedyncze okazy z innych gatunków.
W tym roku po raz pierwszy też wysiewałem (no, raz już to robiłem, ale wtedy absolutnie nic nie było zrobione poprawnie), ale szczegóły kiedy indziej, bo teraz nie mam zdjęcia.
Za to będą inne zdjęcia, bo coś tam kwitnie:
Mediolobivia pygmaea v. iscayachensis WR335b - zdjęcie było robione w sporym pośpiechu, co widać. Tylko kurcze nie wiem, czy czegoś z etykietami nie pomieszałem, bo kwiaty powinny być raczej pomarańczowo-czerwone
Mediolobivia haagei MN152
Mediolobivia haagei v. rosalbiflora
Rebutia sp. (narvaecensis?) - moja ulubiona, nigdy mnie nie zawodzi
Do zobaczenia, oby szybciej niż za rok (to, że na poprzedniej stronie wątku są posty z 2015 chyba nie świadczy o mnie najlepiej )
No a na ten sezon plany dosyć ambitne. Myślałem, że wiem jak uprawiać kaktusy, ale guzik. Przede wszystkim czeka mnie przesadzanie - z 2 lata nic nie było przesadzane, a żwirek który jest częścią substratu, jest zdecydowanie za gruby. To w sumie bardziej drobne kamienie niż żwirek Kaktusy prawie nic objętościowo nie przybywają, no ale widać, że się rozwijają. A zwłaszcza takie porównania mnie cieszą:
Thrichocereus Apricot Glow x Th. Flying Saucer, lipiec 2015 i maj 2018:
To może jeszcze drugie, Sulcorebutia sp., też lipiec 2015 i dziś - to jej debiucik u mnie Ma jeszcze 4 pąki, co ciekawe wszystko koło siebie, reszta rośliny jest "goła"
Drugim celem na ten sezon jest rozpoczęcie ukierunkowania kolekcji - aby zwolnić trochę miejsca, nowych właścicieli będzie musiała poszukać szczególnie większość ze skromnego zbioru Mammillaria/Rebutia ale też pojedyncze okazy z innych gatunków.
W tym roku po raz pierwszy też wysiewałem (no, raz już to robiłem, ale wtedy absolutnie nic nie było zrobione poprawnie), ale szczegóły kiedy indziej, bo teraz nie mam zdjęcia.
Za to będą inne zdjęcia, bo coś tam kwitnie:
Mediolobivia pygmaea v. iscayachensis WR335b - zdjęcie było robione w sporym pośpiechu, co widać. Tylko kurcze nie wiem, czy czegoś z etykietami nie pomieszałem, bo kwiaty powinny być raczej pomarańczowo-czerwone
Mediolobivia haagei MN152
Mediolobivia haagei v. rosalbiflora
Rebutia sp. (narvaecensis?) - moja ulubiona, nigdy mnie nie zawodzi
Do zobaczenia, oby szybciej niż za rok (to, że na poprzedniej stronie wątku są posty z 2015 chyba nie świadczy o mnie najlepiej )
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dobrze że jesteś i... niech tak pozostanie.
Napiszę tak:Th. Apricot Glow x Th. Flying Saucer ładniejszy niż u mnie. Widać, że potrafisz zadbać o swoje rośliny!
Inne pokazane również ładniutkie.
Napiszę tak:Th. Apricot Glow x Th. Flying Saucer ładniejszy niż u mnie. Widać, że potrafisz zadbać o swoje rośliny!
Inne pokazane również ładniutkie.
-
Wysiewy to trening cierpliwości i nabieranie doświadczenia z każdym kolejnym razem, praktyka czyni mistrza ! ładne kwitnienia, podoba mi się ta sulka cristata