Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozchodnik okazały
Ja swoje wczoraj podzieliłam. Dzielę je co 3 lata. W dużych kępach łodygi są tak ciężkie, że się pokładają.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Mam problem z Rozchodnikiem 'Purple Emperor'. Otóż wszystkie liście od dołu do góry sukcesywnie opadają. Łodyga później wiotczeje i zamiera. Wygląda to jak efekt przelania, ale to niemożliwe bo rośnie na bardzo suchym stanowisku. Dodatkowo cały czerwiec praktycznie znikome opady.
Więc przypuszczam, że to nie wina wilgoci w podłożu a jakaś choroba grzybowa. Spotkaliście się może z czymś takim? Jak tak dalej pójdzie w przeciągu paru dni stracę wszystkie egzemplarze.
Więc przypuszczam, że to nie wina wilgoci w podłożu a jakaś choroba grzybowa. Spotkaliście się może z czymś takim? Jak tak dalej pójdzie w przeciągu paru dni stracę wszystkie egzemplarze.
Sprawdź korzenie.Mnie kiedyś zaatakowały korzenie takie rudobrązowe mrówki.Nie wiem jednak czy wcześniej nie doszło do podgniwania korzeni, a one potem tam się znalazły, czy było odwrotnie.
Wczoraj przesadziłem. Bryły ładne przerośnięte (rozchodniki sadziłem w kwietniu). Profilaktycznie opryskałem Amistarem. I faktycznie były mrowiska. Swoją drogą jakaś plaga mrówek jest w tym roku. Całe masy mrowisk w ogrodzie. Zapewne przez suchą i słoneczną pogodę jaka u mnie panuje od połowy czerwca. Ale jaki wpływ ma obecność mrówek na zły stan roślin? Chodzi o wysuszanie systemu korzeniowego przez drążenie korytarzy w jego okolicy? To dlatego roślina gubi liście i łodygi od dołu zamierają jak przy infekcji grzybowej?
W każdym razie opryskałem Amistarem i obsypałem wokół roślin środek mrówkobójczy. Zobaczymy czy to coś pomoże.
W każdym razie opryskałem Amistarem i obsypałem wokół roślin środek mrówkobójczy. Zobaczymy czy to coś pomoże.
Nie wiem czym żywią się drobne rude mrówki, które u mnie zagnieździły się w korzeniach rozchodnika, może jakimiś resztkami rozkładających się roślin.Rozchodnik wielki bywa atakowany przez plamistość liści i łodyg powodowaną grzybem Septoria sedi, powodującą opadanie liści i wyłamywanie łodyg, ale to najczęściej ma miejsce w wilgotne lata, albo gdy się im często moczy liście w czasie podlewania.
Jeżeli jednak łodyga wiotczeje, to świadczy raczej o jakichś problemach od korzenia, choć w stosunkowo krótkim okresie czasu od wiosny gnicie korzeni spowodowane wilgocią raczej nie wchodzi w rachubę.Może gleba zbyt zbita, choć sucha? Jeżeli ładnie przerośnięte, to pewne sobie poradzą po oprysku i przesadzeniu.
Zdziwiona jestem, że u mnie akurat odmiana Purple Emperor o ciemnych liściach rośnie najlepiej, (pomimo tego, że wcześniej wysiały się i zarosły ją rudbekie, które podlewam i dostaje też rozchodnik) choć z innymi, nawet tymi zwykłymi mam problemy pomimo różnych zabiegów poprawiających przepuszczalność podłoża.Męczą choroby grzybowe, ale głównie żrą nornice przez co jakieś takie podżółkłe i mało efektowne.
Jeżeli jednak łodyga wiotczeje, to świadczy raczej o jakichś problemach od korzenia, choć w stosunkowo krótkim okresie czasu od wiosny gnicie korzeni spowodowane wilgocią raczej nie wchodzi w rachubę.Może gleba zbyt zbita, choć sucha? Jeżeli ładnie przerośnięte, to pewne sobie poradzą po oprysku i przesadzeniu.
Zdziwiona jestem, że u mnie akurat odmiana Purple Emperor o ciemnych liściach rośnie najlepiej, (pomimo tego, że wcześniej wysiały się i zarosły ją rudbekie, które podlewam i dostaje też rozchodnik) choć z innymi, nawet tymi zwykłymi mam problemy pomimo różnych zabiegów poprawiających przepuszczalność podłoża.Męczą choroby grzybowe, ale głównie żrą nornice przez co jakieś takie podżółkłe i mało efektowne.
Przy okazji wykopywania dorzuciłem piasku, wszak gleba jest gliniasta, ale sucha. Zapewne piasek nie zaszkodzi. Cóż, mam nadzieje, że po tych zabiegach zregeneruje się. Jeśli wypadnie to trudno, ale żal bo to wyjątkowo atrakcyjna bylina.
Niemniej dzięki za wskazówki.
Niemniej dzięki za wskazówki.
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku zerwałem w połowie października rozchodnik i postawiłem w wodzie w piwnicy. We wszystkich świętych chciałem zawieść go na cmentarz, patrzę, a rozchodnik wypuścił korzenie. Część wsadziłem do ziemi i bardzo ładnie się trzyma.
Pozdrawiam
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
tija piękne rozchodniki
, dosadzałam w tym roku nowe i jeden z nowych miał właśnie taki wygląd jak u Ciebie na pierwszym zdjęciu ogołocone od nasady tak jakby skóra oddzieliła się i został sam trzpień .
Na starej odmianie nigdy tego nie zaobserwowałam. Czy ktoś wie czy to fizjologiczne czy jakaś choroba?

Na starej odmianie nigdy tego nie zaobserwowałam. Czy ktoś wie czy to fizjologiczne czy jakaś choroba?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje przesadzałam w lipcu , obciełam łodygi a one i tak mają pąki kwiatowe
Bożena
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
Tajka może znasz nazwy na pierwszym i drugim twoim zdjęciu ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko rosną tam rozchodniki Purple Emperor, Karfunkelstein, Afrikan Pearl, Red Cauli, Cloud Walker.