Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Wczoraj po raz pierwszy poszła taka woda , na jesień gleba była mieszana z Wigorem S ale jeszcze Nie obniżył pH między rzedami a w rzędach panuje optymalne pH bo były sypane trociny i torf , hyba z nadgorliwosci chciałem im zrobić dobrze :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pelikano11 pisze:
Kisiell3 pisze: Nie wyobrażam sobie podlewania 'kwasem' o pH 3,5 za każdym razem. Sporadycznie/awaryjnie owszem, ale i tak miałbym obawy bo to bardzo niskie pH
Mylisz aktywność jonową roztworu , czyli pH , ze stężeniem roztworu. Jeżeli masz deszczówkę taką dopiero co "spadniętą" to ma ona pH 5,5-6 z powodu zawartości dwutlenku węgla, tlenków siarki i innych zanieczyszczeń. Do takiej wody wystarczy dodać odrobinkę kwasu, żeby pH spadło b. nisko.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To się chyba nawet mądrze nazywa -stres oksydacyjny czy jakoś tak.
A inne źródła podają (te jakby mniej wiarygodne), że gwałtowna zmiana pH może prowadzić do szoku osmotycznego, skutkiem czego może nastąpić uszkodzenie korzeni.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kataklizmu nie będzie, bo gleba ma sporą pojemność buforową i podlanie nawet dużą ilością wody o niskim pH nie spowoduje gwałtownego spadku odczynu. Zmierzyłem odczyn wody gazowanej z Lidla, toż to czysty kwas! pH 4,8 ! :)

Obrazek
x-p-11
---

Post »

A co Ty z tą wodą? :D meczu nie oglądasz?
pelikano11 pisze: Nie wyobrażam sobie podlewania 'kwasem' o pH 3,5 za każdym razem. Sporadycznie/awaryjnie owszem, ale i tak miałbym obawy bo to bardzo niskie pH
Jak pisałem- sporadycznie ok, funkcjonowanie układu buforowego wieczne nie jest (pod borówką rzecz jasna :wink: )
:wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meczu nie oglądam, bo nasi nie grają .To świetnie, że układ buforowy pod borówką nie jest wieczny. Dzięki temu można obniżyć odczyn.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ta woda nie jest z gazem ? Ciekawe ile ma jak się odpowietrzy ? To chyba z torfowiska ciągną wodę , niema koło tego lidla jakichś bagien? ;:173
x-p-11
---

Post »

Kalo dzięki temu co? Może ja czegoś nie rozumiem, bo sądziłem że wtedy nawet niewielki dodatek czynnika zmieniającego odczyn spowoduje gwałtowną jego zmianę. No przecież cały czas o tym piszę :lol:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, dzieje się tak po wyczerpaniu możliwości buforujących danego ukladu. Gleba nie jest układem zamkniętym . Z każdą porcją zakwaszonej wody wprowadzamy związki, które zmieniają stary i tworzą nowy układ utrzumujący pH na niższym poziomie. Jeżeli do zakwaszenia 200 l wody z wodociągu działkowego potrzebuję około 80 ml 36% kwasu to ile takiego H2SO4 jest w 10 l konewce? 0,08lx0,36:20=0,00144l czyli 1,44 ml czystego kwasu, ktorego część przereagowała już z minerałami zawartymi w wodzie. Jak widać półtora cm3 kwasu ulokowane w tych kilkudziesięciu litrach podłoża znajdującego się pod borówką krzywdy nie czyni.
Obrazek
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Kalo to jest ten twój Spartan ?
Jakie powinien mieć owoce Duke ? Płaskie czy okrągłe ? Bo u mnie okazało się że są takie i takie :shock:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NOWY 83 woda jest gazowana , zawiera słabiutki kwas weglowy i stąd takie niskie pH.

Kisiell3 to Spartan.Toro wygladają prawie równie dobrze. Mam jeszcze kilka krzaczków, ale nie pamiętam jakie to odmiany.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak myślałem niby kwaśna ale po odgazowaniu pewnie jest z 7-8 pH. :wink: Moja borówka zaczęła radzić sobie sama , wyrastają młode pędy przy ziemi zieloniutkie a i te górne nie mają przebarwień w czerwień i rosną . Nawet jagódki nie poopadały i urosły . ;:138
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Kisiel, Duke ma okrągłe owoce, zrobię potem zdjęcie to Ci pokażę jak u mnie wyglądają.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

No i ja jak to baba, dopiero jak poszłam pod krzaczek i zerwałam sobie borówkę to się przyjrzałam dokładnie. W kazdym razie chodzi o to, że owoce są jednak lekko spłaszczone. Zresztą bardzo podobnie wygląda też bonus.
Mój Duke:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witajcie,u mnie w tym roku co bądz, jakis karczownik wywalił mi 10 sztuk borówki,i ogólnie to bardzo mało zawiązało w tym roku krzewów mam nadzieję że w następnym roku będzie lepiej piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”