Borówka amerykańska - 7 cz
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Wczoraj po raz pierwszy poszła taka woda , na jesień gleba była mieszana z Wigorem S ale jeszcze Nie obniżył pH między rzedami a w rzędach panuje optymalne pH bo były sypane trociny i torf , hyba z nadgorliwosci chciałem im zrobić dobrze 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mylisz aktywność jonową roztworu , czyli pH , ze stężeniem roztworu. Jeżeli masz deszczówkę taką dopiero co "spadniętą" to ma ona pH 5,5-6 z powodu zawartości dwutlenku węgla, tlenków siarki i innych zanieczyszczeń. Do takiej wody wystarczy dodać odrobinkę kwasu, żeby pH spadło b. nisko.pelikano11 pisze:Kisiell3 pisze: Nie wyobrażam sobie podlewania 'kwasem' o pH 3,5 za każdym razem. Sporadycznie/awaryjnie owszem, ale i tak miałbym obawy bo to bardzo niskie pH
To się chyba nawet mądrze nazywa -stres oksydacyjny czy jakoś tak.
A inne źródła podają (te jakby mniej wiarygodne), że gwałtowna zmiana pH może prowadzić do szoku osmotycznego, skutkiem czego może nastąpić uszkodzenie korzeni.
A inne źródła podają (te jakby mniej wiarygodne), że gwałtowna zmiana pH może prowadzić do szoku osmotycznego, skutkiem czego może nastąpić uszkodzenie korzeni.
A co Ty z tą wodą?
meczu nie oglądasz?
)

Jak pisałem- sporadycznie ok, funkcjonowanie układu buforowego wieczne nie jest (pod borówką rzecz jasnapelikano11 pisze: Nie wyobrażam sobie podlewania 'kwasem' o pH 3,5 za każdym razem. Sporadycznie/awaryjnie owszem, ale i tak miałbym obawy bo to bardzo niskie pH

-
Meczu nie oglądam, bo nasi nie grają .To świetnie, że układ buforowy pod borówką nie jest wieczny. Dzięki temu można obniżyć odczyn.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ta woda nie jest z gazem ? Ciekawe ile ma jak się odpowietrzy ? To chyba z torfowiska ciągną wodę , niema koło tego lidla jakichś bagien? 

Kalo dzięki temu co? Może ja czegoś nie rozumiem, bo sądziłem że wtedy nawet niewielki dodatek czynnika zmieniającego odczyn spowoduje gwałtowną jego zmianę. No przecież cały czas o tym piszę 

-
Masz rację, dzieje się tak po wyczerpaniu możliwości buforujących danego ukladu. Gleba nie jest układem zamkniętym . Z każdą porcją zakwaszonej wody wprowadzamy związki, które zmieniają stary i tworzą nowy układ utrzumujący pH na niższym poziomie. Jeżeli do zakwaszenia 200 l wody z wodociągu działkowego potrzebuję około 80 ml 36% kwasu to ile takiego H2SO4 jest w 10 l konewce? 0,08lx0,36:20=0,00144l czyli 1,44 ml czystego kwasu, ktorego część przereagowała już z minerałami zawartymi w wodzie. Jak widać półtora cm3 kwasu ulokowane w tych kilkudziesięciu litrach podłoża znajdującego się pod borówką krzywdy nie czyni.

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Kalo to jest ten twój Spartan ?
Jakie powinien mieć owoce Duke ? Płaskie czy okrągłe ? Bo u mnie okazało się że są takie i takie
Jakie powinien mieć owoce Duke ? Płaskie czy okrągłe ? Bo u mnie okazało się że są takie i takie

-
NOWY 83 woda jest gazowana , zawiera słabiutki kwas weglowy i stąd takie niskie pH.
Kisiell3 to Spartan.Toro wygladają prawie równie dobrze. Mam jeszcze kilka krzaczków, ale nie pamiętam jakie to odmiany.
Kisiell3 to Spartan.Toro wygladają prawie równie dobrze. Mam jeszcze kilka krzaczków, ale nie pamiętam jakie to odmiany.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak myślałem niby kwaśna ale po odgazowaniu pewnie jest z 7-8 pH.
Moja borówka zaczęła radzić sobie sama , wyrastają młode pędy przy ziemi zieloniutkie a i te górne nie mają przebarwień w czerwień i rosną . Nawet jagódki nie poopadały i urosły . 

- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Kisiel, Duke ma okrągłe owoce, zrobię potem zdjęcie to Ci pokażę jak u mnie wyglądają.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
No i ja jak to baba, dopiero jak poszłam pod krzaczek i zerwałam sobie borówkę to się przyjrzałam dokładnie. W kazdym razie chodzi o to, że owoce są jednak lekko spłaszczone. Zresztą bardzo podobnie wygląda też bonus.
Mój Duke:

Mój Duke:

Pozdrawiam Katarzyna
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witajcie,u mnie w tym roku co bądz, jakis karczownik wywalił mi 10 sztuk borówki,i ogólnie to bardzo mało zawiązało w tym roku krzewów mam nadzieję że w następnym roku będzie lepiej piotr