Dereń jadalny stratyfikacja
Pestki należy wydobyć z owocu i podsuszyć do wilgotności 11-12%. Można je przy tej wilgotności przechowywać przez kilka lat w chłodni.
Dojrzałe nasiona znajdują się w stanie głębokiego spoczynku, dlatego przed siewem wymagają długiego traktowania w specyficznych warunkach cieplnych stratyfikacji. Spoczynek nasion, pozostawionych w całych pestkach, ustępuje po zastosowaniu ciepło chłodnej stratyfikacji, z 18-tygodniową fazą ciepłą w temperaturze cyklicznie zmiennej 15~25 lub 20~30C, z temperaturą zmienianą co 24 godziny. Po fazie ciepłej pestki stratyfikuje się w temperaturze 3C przez kolejne 15-18 tygodni (lodówka). Tak przysposobione nasiona wysiane w końcu kwietnia wschodzą szybko w ponad 80%.
Do stratyfikacji używa się wilgotnej mieszaniny czystego, drobnoziarnistego piasku i przetartego na miał torfu ogrodniczego (o odczynie kwaśnym) 1:1 objętościowo. Z takim podłożem miesza się nasiona w proporcji 1:4 (np. w torebce strunowej)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/740/2e78699505214c4bm.jpg)
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/739/2bf9204117baef84m.jpg)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/740/97ac79ca03b632f1m.jpg)
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/739/39c98c1bbb551611m.jpg)
![Obrazek](http://images78.fotosik.pl/740/a2d49f220ed52499m.jpg)
http://www.google.pl/url?url=http://www ... EkRWGFcZ0Q