Kawon ( arbuz ) - część 7
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Witam.Coś się dzieje z moimi arbuzami.Mają zwiędnięte liści.Nie uschnięty nie żółty,tylko zwiędnięte,przy tym,ze kwiatay mają sie dobrze. Może to byc przez te ulewy które ostatnio ich dopadli?
Pozdrawiam Ekaterina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że te 40 dni to nie wyrocznia i każdy gatunek ma swój indywidualny licznik. Podobną wartość wyczytałem jednakże również w internecie.ASK_anulla pisze: "około" to kluczowe słowo, w tym przypadku. Sprawdziłam doświadczalnie. Jeden owoc Sugar Baby stanął w miejscu i młodsze zawiązki go przerosły. Wychodziło mi, że ma ponad 40 dni, więc ciachnęłam. Oto efekt:
Rok temu moje Złoto Wolicy miało właśnie jakieś 40 dni jak je zerwałem i było optymalnie dojrzałe, a w smaku po prostu cud miód i orzeszki.
W Twoim przypadku zabrakło jakieś 7 dni.
Nie zmienia to faktu, że przed zerwaniem oceniam owoc przede wszystkim organoleptycznie na słuch (pukanie, zgniatanie) i wygląd... ogonka
U mnie to samo w części arbuzowiska - objaw nasila się podczas słonecznej i gorącej pogody. Pod wieczór i gdy pochmurno ustępuje. Albo coś je lekko zaraziło i objawy uwidoczniają się w szczególnych warunkach (np. wysoka respiracja i wtedy już liście nie dają rady zachować turgoru) albo po prostu to od słońca bez żadnej innej przyczyny.kacona pisze:Witam.Coś się dzieje z moimi arbuzami.Mają zwiędnięte liści.Nie uschnięty nie żółty,tylko zwiędnięte,przy tym,ze kwiatay mają sie dobrze. Może to byc przez te ulewy które ostatnio ich dopadli?
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Tylko nas ostatnio słoneczko nie rozpieszcza.Deszcz owszem,a sloneczko nie.Prawie codziennie od dwóch tygodni pada.
Pozdrawiam Ekaterina
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
U mnie jeden krzak rosario podobnie sie zachowal. Do południa wygladał na zwiędniętego, podlałem go ja i deszcz, teraz jest normalny.
Piotr
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
ASK_anulla - JA ZROBIŁEM PODOBNY BŁĄD CO TY, TYLKO ŻE NA MOIM ARBUZIE (9KG )POJAWILY SIĘ 2 SZARE/CIEMNE PLAMKI na 1CM (myślałem że jest przejrzały) - w środku niestety był biały i lekko różowawy (niedojrzały) i nie był zepsuty, spanikowałem i musiałem go wyrzucić. BRAKOWAŁO MU NA PEWNO TE 10-15 DNI.
Weszły mi mszyce na arbuzy... Tego się nie spodziewałem - pierwszy raz w kilku latach uprawy...
-
No właśnie, u mnie to więdnięcie też dotyczy dwóch sztuk Rosario...rolnik90 pisze:U mnie jeden krzak rosario podobnie sie zachowal. Do południa wygladał na zwiędniętego, podlałem go ja i deszcz, teraz jest normalny.
Takiego ujęcie chyba jeszcze nie było... arbuzowisko i melonowisko z drona
Lewy dolny róg arbuzowiska - widać więdnięcie liści Rosario.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
Ja Wokan, mam to samo z 3 roślinami arbuzów ze sklepu (nasiona wydłubane) co ty z Rosario, w południe liście są padnięte, natomiast rano żywe (mała wilgoć i duża konkurencja ze strony innych arbuzów), wystarczy podlać dość obficie 2-3 razy (rano lub wieczorem), u nas zapowiadają deszcze, czekam do piątku...
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
U mnie o przesuszeniu raczej nie ma mowy. Swoje arbuzy podlewam codziennie i pod każdego krzaka leje litr wody, chyba ze to za mało.
Piotr
-
A czy to aby nie za często? Lepiej rzadziej a obficiej, niż ciągle po trochu. Taka stała wilgoć pod rośliną podnosi ryzyko zarażenia grzybowego.rolnik90 pisze:U mnie o przesuszeniu raczej nie ma mowy. Swoje arbuzy podlewam codziennie i pod każdego krzaka leje litr wody, chyba ze to za mało.
Optymalnie jest jak wierzchnia warstwa gleby jest sucha, a podlewamy gdy wilgoć zejdzie poniżej kilku cm.
Arbuzy mają bardzo rozbudowany i głęboki system korzeniowy więc spokojnie wodę sobie znajdą w sytuacjach przedłużającej się suszy (w końcu pochodzą z klimatu dużo suchszego od naszego), a zalewanie może roślinę po prostu udusić.
Wczoraj i dzisiaj solidnie u nas wlało (pierwszy porządny deszcz od dłuższego czasu) - zobaczymy jak zareagują arbuzy.
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
Jestem nowa na tym forum więc witam wszystkich i pozdrawiam
W tym roku uprawiam takie odmiany arbuza jak Janosik, Złoto Wolicy, Bingo oraz Rosario.
Na dzień dzisiejszy moje największe skarby wyglądają tak:
Troszkę się martwię, bo to Złoto Wolicy jak na swoją wielkość jest dość zielonkawe, ach ta pogoda :/
W tym roku uprawiam takie odmiany arbuza jak Janosik, Złoto Wolicy, Bingo oraz Rosario.
Na dzień dzisiejszy moje największe skarby wyglądają tak:
Troszkę się martwię, bo to Złoto Wolicy jak na swoją wielkość jest dość zielonkawe, ach ta pogoda :/
Pozdrawiam!
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym się raczej cieszyła niż martwiła, to znaczy że może jeszcze podrosnąć (chyba że rączki już świerzbią ?...co wcale nie jest dziwne, ja muszę zadowolić się kupnymi).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"