Nowe pędy po cięciu prawie do ziemi (musiałam anabelke odmłodzic, ma ok.10 lat) grube co prawda, ale mało sztywne, niezdrewniałe, przecież szybko rosły, a kwitnienie tuż tuż.Po piątkowych wichurach i deszczu prawie się położyły, dziś je wiązałam, a i tak będą leżeć, albo co gorsza załamią się tuż nad sznurkiem po deszczu jak będą kwiaty.Przerabiałam już to i dlatego nie jestem zwolenniczką corocznego mocnego cięcia hortensji.jarha pisze:selli w ubiegłym roku w sierpniu ZbigniewG, Ewa (mewa) i magduska pisali w tym wątku, że tną anabelki równo z ziemią. Ja w tym roku też tak zrobiłam i liczę na sztywne i grube pędy. Tym bardziej, że zaobserwowałam w ubiegłym sezonie, że te gałązki, co wyrosly z zostawionych ubiegłorocznych były cienkie i wiotkie a te co wyrosły z ziemi o wiele grubsze. Moja anabelka jest u mnie dopiero trzeci sezon, więc nie mam zbyt dużego doświadczenia, jednak zaryzykowałam i zobaczę jak będzie.
Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z pewnością wiesz, co mówisz, skoro masz hortensje juz tyle lat. Ja dopiero się uczę - jak to zwykle bywa na własnych doświadczeniach (błędach?) Na szczęście moja roślina nie jest jeszcze bardzo rozrośnięta więc łatwiej ją opanowaćselli7 pisze:Przerabiałam już to i dlatego nie jestem zwolenniczką corocznego mocnego cięcia hortensji.
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie zauważyłem podobnie u mnie, kwiat zakwitł na pędzie tegorocznym tej hortensji
Hortensja ogrodowa z serii You & Me Romance?
Hortensja ogrodowa z serii You & Me Romance?
Chłop z Mazur
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Oto moja ogrodówka:
Już drugi rok z rzędu mocne zachodnie słońce wysuszyło jej liście i niestety nie kwitnie pełnią sił. Staram się, żeby podłoże było stale wilgotne, ale widzę, że nie zawsze to działa. Rośnie pod ścianą domu, od strony zachodniej, więc w godzinach rannych w tym miejscu jest cień, natomiast po południu grzeje. Na etykiecie od hodowcy było zaznaczone, że stanowisko od słonecznego do półcienistego. Zastanawiam się więc, czy zostawić ją w tym miejscu (to dopiero jej drugi rok w gruncie) i dać jej czas na ukorzenienie, przyzwyczajenie się itp. Czy też lepszym pomysłem jest przesadzenie na stronę wschodnią. Mam tam bukietówki i całkiem nieźle sobie radzą
Będę wdzięczna za wskazówki.
Już drugi rok z rzędu mocne zachodnie słońce wysuszyło jej liście i niestety nie kwitnie pełnią sił. Staram się, żeby podłoże było stale wilgotne, ale widzę, że nie zawsze to działa. Rośnie pod ścianą domu, od strony zachodniej, więc w godzinach rannych w tym miejscu jest cień, natomiast po południu grzeje. Na etykiecie od hodowcy było zaznaczone, że stanowisko od słonecznego do półcienistego. Zastanawiam się więc, czy zostawić ją w tym miejscu (to dopiero jej drugi rok w gruncie) i dać jej czas na ukorzenienie, przyzwyczajenie się itp. Czy też lepszym pomysłem jest przesadzenie na stronę wschodnią. Mam tam bukietówki i całkiem nieźle sobie radzą
Będę wdzięczna za wskazówki.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Moje własne i osobiste vanilla fraise i limelight na pniu, wyhodowane od patyczka
Rówieśniczka Vanilla fraise, niestety znacznie niższa ale może się jeszcze uda ją " podciągnąć"
Rówieśniczka Vanilla fraise, niestety znacznie niższa ale może się jeszcze uda ją " podciągnąć"
Paulina
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Ma już parę lat i nigdy jej nie okrywałam na zimę. Rośnie w zacisznym miejscu, bo ogród mam otoczony iglakami. Stanowisko słoneczne. Wiosną tylko usuwam stare kwiatostany i kosmetycznie ją przycinam. Nie stosuje środków do zmiany barwy. Ziemię mam kwaśną i to chyba wystarcza.
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Czy hortensje bukietowe jest sens sadzić w miejscu w którym słońce jest tylko przez 4 godziny? Odmiany wanilia i tardiva.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Moje tak rosną i świetnie sobie radzę.Phantom ma jeszcze mniej słońca.