Lithops - żywe kamienie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Bardzo słabo widać ale obawiam się, że mógł zacząć gnić od dołu. Czy przypadkiem go nie przelałaś ?
Chyba tak, ostatnio dość często go podlewałam bo był miękki i myślałam że brakuje mu wody...
Moje kamyki są na dworze, kwitną. Czy podczas takich ulew należy je osłaniać? Pomimo dziurek w doniczkach zaczynają się trochę marszczyć.
Pozdrawiam, Gosia:)
Ja bym je zabrała do domu. Kamyki nie lubią jak jest dużo wody i mogą zgnić
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Luna - to jest świetny wynik!! Litopsy nie są takie proste w wysiewie, więc gratulacje i czekamy na kwiatka w takim razie
Onectica- dzięki
Mam nadzieję że mi nie padną i doczekam się kwiatów.
Mam nadzieję że mi nie padną i doczekam się kwiatów.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2016, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy lithops trzymacie w czystym, mineralnym podłożu?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
U mnie są w takim, jak inne sukulenty. Ale bardzo rzadko je podlewam. W tym sezonie raz ciutkę i raz trochę więcej.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2016, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bardzo podobają mi się żywe kamyki, zamówiłam sobie nasiona i czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Mam pytanie w kwestii samego wysiewu. Wysiać i podlać czy lepiej zraszać utzymując stałą wilgotność podłoża?? A może macie jakieś inne metody?
roxanne- przed wysiewem polej podłoże wodą, żeby było wilgotne. Zraszania nie polecam ani nie odradzam, chociaż czytałam gdzieś że pod wpływem wody siewki przewracają się, a później gniją. Nie wiem czy to prawda, bo nie stosowałam tej metody. Ja moje podlewałam od dołu wlewając wodę do podstawki i uważam że to doby sposób w przypadku tak małych i delikatnych siewek.
Podczas kiełkowania trzeba cały czas utrzymywać wilgotność (polecam przykryć pojemnik folią) później stopniowo się ją zmniejsza.
Podczas kiełkowania trzeba cały czas utrzymywać wilgotność (polecam przykryć pojemnik folią) później stopniowo się ją zmniejsza.