Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Post »

Zbyszek T
Moim zdaniem to jest właśnie od tych oprysków, zamiast opryskiwać możesz dodawać do wody w czasie podlewania
choroby grzybowe mają rozległe , powiększające się plamy, tutaj masz punktowe zniszczenia liścia, które zasychają
Te pomidory mają, że tak powiem, wolny wybieg, czy pod folią?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziwnie u mnie zachowuje się Sausage (czerwony), pierwsze grono całkowicie porażone wierzchołkową zgnilizną;

Obrazek

Następne grona, tu zauważyłam tylko zaatakowane dwie sztuki.

Obrazek.
Chyba wypadnie z uprawy, szkoda, bo krzak bardzo mi się podoba. Sztywnołodygowy, silny, krępy, świetnie i równiutko wiąże, małe odległości gron od siebie. Musiałam go za bardzo ogołocić z liści by w ogóle jakoś owoce obejrzeć. I na 11 samych mięsnych odmian tylko ten Sausage i w niewielkim stopniu Libby's Pride (2 szt zaatakowane), reszta jest ok. Zostawiam na razie, nic nie robię, niech sobie te zgniłki wiszą.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze: Chyba wypadnie z uprawy, szkoda, bo krzak bardzo mi się podoba.
To tylko objaw braku wapnia. Wystarczy, że go uzupełnisz i będzie OK.
gienia1230 pisze:Zostawiam na razie, nic nie robię, niech sobie te zgniłki wiszą.
Jak najszybciej wykonaj oprysk gron jakimś preparatem, który uzupełni wapń, bo wyjdzie Ci na kolejnych owocach. A te ze zmianami jak dojrzeją i wykroisz to brązowe, można zjeść.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

dyrydyry7 pisze:Zbyszek T
Moim zdaniem to jest właśnie od tych oprysków, zamiast opryskiwać możesz dodawać do wody w czasie podlewania
choroby grzybowe mają rozległe , powiększające się plamy, tutaj masz punktowe zniszczenia liścia, które zasychają
Te pomidory mają, że tak powiem, wolny wybieg, czy pod folią?
"Wolny wybieg"
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

U mnie podobnie zachowuje się De Barao red - tylko on wykazuje braki wapnia i to mimo oprysków interwencyjnych. Wiem że mam ziemię dość ubogą w wapń i co roku staram się uzupełniać niedobory ale nie do przesady - u mnie odmiany szczególnie wrażliwe też wypadają (na ogół to są podłużne ale np. kibic nieźle się trzyma i raptem jeden owocek zaatakowany znalazłam a de barao to około 30%)

Obrazek
Pozdrawiam Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

U mnie w tunelu też zauważyłam suchą wierzchołkową na Mont de Martz. Tak byłam zachwycona tym pomidorem. Wiąże pięknie ,grona ma w typie "kratownicy". Wapna w glebie mam az za dużo ,a on mi wycina taki numer ;:145
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

U mnie najszybciej SZW pojawiła się na pierwszym owocu Kalmana w folii.
Wczoraj zauważyłam na Kalmanie w gruncie dwa porażone tym owoce.
Trochę poczytałam na innych forach jaka może być przyczyna tej przypadłości.
A to dlatego,że pH gleby zarówno w folii jak i w gruncie wykazuje pomiędzy 6 a 7.Czyli nie ma braku wapnia.
Z linku podanego przez naszego byłego (na tym forum) kolegi dowiedziałam się,że przyczyną może być niedostateczna ilość wody podczas zawiązywania się owoców.
I to by się zgadzało u mnie.Z uwagi na obawę przed zz nie podlewałam często pomidorów.A niebo też skąpiło wody w tamtym okresie.
Opryskałam te owoce cytrynianem wapnia.
Wieczorem moje pomidorki w gruncie otrzymały profilaktycznie oprysk IF-em.
Od rana pada deszcz.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie SZW pojawiła się na pierwszych owocach Auriji, ale po oprysku PW na kolejnych owocach już zmiany nie wyszły.
Jedną z przyczyn SZW może też być zbyt duża ilość liści na krzaku, które konkurują z owocami o zasoby pobieranego wapnia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Maraga, z tą wodą to może być prawda, nie lało cały czerwiec, pomidory podlałam dopiero wtedy gdy motyczka odbiła mi się od gleby jak piłeczka. Podlewałam tylko dyniowate i selery.
Pozdrawiam! Gienia.
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14

Post »

Ja niestety też mam na kilku odmianach. Z liśćmi też by się zgadzało, bo wyjechałam i zastałam busz pomidorowy po powrocie, sąsiad podlewał, ale liści nie usuwał. Dopiero jak się za to wzięłam i poobrywałam liście, to zobaczyłam zmiany na owocach. Popryskłam saletrą wapniową, ale popadało, więc następnego dnia OW, a teraz już od 24 godzin leje deszcz, więc aż się boję, co będzie z pomidorami. Nie wiem, czy uda się je uratować, czy jakieś choróbstwo pewne. Taki los ogrodnika :wink:
Pozdrawiam, Marzena
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Witam
Mam problem z moimi pomidorami. Nie mogę zdiagnozować co im dolega. Krzak wygląda ładnie, ma już 2 grona pomidorów ale na trzecim po zapyleniu maleńkie pomidorki zaczynają czarnieć. Potem żółkną i opadają. Czy to jest ZZ? Nigdy nie miałem czegoś takiego. ZZ atakowała głównie duże zielone pomidory. Pomidory rosną pod folią. Występuje to na kilku krzakach, reszta pomidorów rośnie bez zarzutu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zobacz całą galerię
Pierwszy raz wrzuciłem zdjęcia na forum. Mam nadzieje, że dobrze. Jeśli coś zrobiłem źle proszę napisać
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

Prawdopodobnie szara pleśń.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Widziałam zapiski na temat użycia mleczanu wapnia przy niedoborach wapnia. Tyle tylko, że ja mam mleczan wapnia w proszku. Nie wiem jakie proporcje uzyskać. Po dodaniu kwasku ciecz lekko mętnieje ale to tyle. Poproszę naszych forumowych chemików :D i innych doświadczonych o pomoc w ustaleniu proporcji. Chodzi mi głownie o oprysk dolistny.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”