Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paprotka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

EwelinaWysk pisze:Krzysiek dlaczego sądzisz, że paprotki mi nie urosną dorodne jak już rosną? Norbert napisał, że u jednego rosną a u drugiego nie, nawet w takich samych warunkach. Więc może u Ciebie im nie pasuje jakiś aspekt, a moje wydają się być szczęśliwe. Zwróć uwagę, że może kupić lepszy nawóz i zrekompensować roślinom pewne braki. Ja jestem pozytywnie nastawiona i trzymam kciuki za moje paprotki:)
Ew.

Ewelina, onectica w zasadzie wszystko Ci tutaj wyjaśniła.
Odniosę się tylko do tego, co napisałem wcześniej. Paprotki to dość kapryśne rośliny i powtórzę to jeszcze raz, u jednych rosną bardzo dobrze, a u innych mniej albo w ogóle. Ważne, żeby zapewnić im podstawowe warunki.
Chcesz mieć bujną paprotkę zapewnij jej dużo światła, trochę porannego słońca oraz wyższą wilgotność powietrza. Tylko na to wszystko potrzeba czasu. Bycie ogrodnikiem wymaga cierpliwości. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
EwelinaWysk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2016, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok, ok rozumiem po polsku. No ale i tak myślę, że dbałością i troskliwą opieką można zrównoważyć wiele niedogodności.
Przeglądałam Twój wątek Onectica, i co Ty Lucynko byś postawiła, powiesiła w pokoju od północy? Chętnie skorzystam jeśli masz jakieś sprawdzone propozycje.
Ew.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ewelina nie da się. Światło to podstawa i nawet nadzwyczajnym dbaniem niczym go nie zastąpisz.

Natomiast w kwestii doboru roślin na północne okno zapraszam do tego wątku:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2564632
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

I tam odpowiedziałam :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
stardust26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2016, o 11:34

Post »

Witam :D
Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z "żywymi" roślinami, chciałam w tym miejscu podziękować użytkownikom, bo znalazłam tutaj bardzo dużo super porad i póki co (tfu tfu tfu) nic mi nie uschło :P
Jedyne czego nie znalazłam (ale szukałam) to odpowiedzi na mój dylemat: czemu moja paprotka (taka zwykła w doniczce) po rozchyleniu liści ma w środku takie suche i kłujące korzenie? Na zewnątrz wszystko ładnie pięknie, listki ładne, zieloniutkie a w środku posucha. Czasami je wyciągam, ale nie wiem czy słusznie. Kiedyś było tego tyle, ze ją całą wyjęłam z doniczki, rozwinęłam jak rulon, usunęłam wszystkie suchelce ze środka i znowu zwinęłam...i jakimś cudem odżyła :O
Karolina
EwelinaWysk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ojj mam się Ja z Wami:) Dziś mąż przewiesił kwietnik nieco bliżej okna, tak około metr. Więc mam nadzieję, że już teraz będzie dobrze. Chciała bym dodać, że dwie kolejne paprotki wyniosłam do drugiego pokoju. Pomimo, że też jest od cienistej strony, to stoją na parapecie. Jest on dosyć wąski, ale udało mi się tak docisnąć doniczki, aby nie zleciały podczas wietrzenia. Jeszcze nie nawoziłam, ale przymierzam się albo do substrala dla paproci i innych zielonych albo do bioponu dla Paprotek. Co lepsze?
Ew.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się nie możesz zdecydować, to stosuj na zmianę :wink:
Tak na wszelki wypadek - roślin przesadzonych do świeżej ziemi nie nawozimy przez jakiś czas.
EwelinaWysk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak też zrobiłam Lucynko:) kupiłam oba. Ale jeszcze nie nawoże. Mam do was pytanie-czemu czernieją mi niektóre nowowyrastające pędziki? Tzn nie całe, tylko na końcach, i niektóre młode listki:( Czy to objaw ataku grzyba? Chcę tu jednak zaznaczyć, że kłopotu z wilgocią ani grzybem w mieszkaniu nie mam. Poradźcie proszę.
Ew.
Krzychu27K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 paź 2013, o 10:10

Post »

Hej,
Ewelina, wilgoć w mieszkaniu, czy też inne problemy mieszkaniowe z tym związane, np wspomniany przez Ciebie "grzyb" nie ma żadnego wpływu na przypadłości Twoich roślin, przynajmniej w/g mnie.
Wydaje mi się, że to efekt zbyt suchego powietrza i zbyt małej ilości światła (...jednak...). Jeśli chcesz, dla bezpieczeństwa możesz spryskać preparatem o ogólnym działaniu przeciw grzybowym, chociażby Amistarem. Wiedz jednak, że paprocie źle reagują na wszelkie środki chemiczne.
EwelinaWysk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No Hej,
znów Ty mi piszesz o tym świetle...Krzysiek, napisałam przecież, że paproć została przewieszona w jasne miejsce...Nie wiem, czy paproć toleruje środki chemiczne, czy nie, ale mi się wydaje, że to co chcę zastosować, to "środki ochrony roślin" a nie jakaś chemia. Więc myślę, że akurat się mylisz. Zresztą czekać będę na odpowiedź kogoś, kto ma doświadczenie w leczeniu paproci.
Czy te z czarniałe fragmenty pędów poobcinać?
Ew.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Generalnie co czarne, to niedobre. Ale też i czarne czarnemu nierówne. Dobrze by było zobaczyć jakieś konkretne fotki, bo tak to sobie możemy wróżyć, jak z fusów.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Po dwóch tygodniach od przestawienia w jaśniejsze miejsce i sześciu od przesadzenia moje biedne lidlówki żyją i wyglądają tak:

pierwsza
Obrazek

i druga:

Obrazek

Do perfekcyjnego piękna to im daleko..ale nadal czekam cierpliwie na poprawę wyglądu i mam nadzieję, ze " wyjdą na ludzi " :) :)

---19 lip 2016, o 15:01 ---
?
Oj mała pomyłka ? Minął miesiąc od przesadzenia ..nie sześć tygodni ;)
Krzychu27K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 paź 2013, o 10:10

Post »

"Wyjadą na ludzi" ale daj im czas...Trochę więcej niż myślisz. Jeśli wytrwasz w prawidłowej pielęgnacji na przyszły sezon ich nie poznasz. Ogrodnictwo uczy systematyczności i wytrwałości. Tupaniem niczego nie przyspieszysz. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”