Uprawa melonów cz. 2
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Uprawa melonów cz. 2
Seba, oczywiście, żebym tylko pamiętała, obwiążę je tasiemką.
Jednak to będzie wolne zapylenie, melon chyba Emir. Bo mam jeszcze Oliwina.
Jednak to będzie wolne zapylenie, melon chyba Emir. Bo mam jeszcze Oliwina.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jola, ja bym nic nie uszczykiwał, melony sobie poradzą, a nadwyżkę owoców odrzucą. Pamiętaj że to liście wpływają na słodkość owoców, ja bym nic nie rwał.
Zobacz w tym wątku jaki ja mam dopiero gąszcz melonowy, przy niektórych roślinach mam 8-9 melonów (gigantów, już mają po 2-3 kilo, co będzie dalej to strach myśleć )
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938
Zobacz w tym wątku jaki ja mam dopiero gąszcz melonowy, przy niektórych roślinach mam 8-9 melonów (gigantów, już mają po 2-3 kilo, co będzie dalej to strach myśleć )
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Moje powinny być dojrzałe za ok. 10 dni
To szybki jesteś, moje dopiero co zaczynają rosnąć po zapyleniu
Pozdrawiam, Gosia:)
Mnie najbardziej zależy na nasionach Frantelupa, już widzę, że są dwa typy owoców, okrągłe mniejsze i podłużne większe z marmurkową skórką i żebrowaniem. Będę zbierać nasiona z drugiego typu
U mnie Cantalupo nie produkuje w ogóle żeńskich kwiatów
Pozdrawiam, Gosia:)
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Przyjrzyj się dokładnie końcom pędów bocznych. Na nich powinny być zawiązki żeńskich kwiatów. Przynajmniej u mnie tak było. Najpierw same chłopaki, dłuuugo same chłopaki a niedawno pokazały się dziewczyny
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam sporo melonów Piel de Sapo w gruncie (nasiona z melona z biedry) i mocno zielone karbowane, jak rozpoznać że jest już dojrzały? Czy będzie żółty jak polskie odmiany? Niektóre owoce są 2 razy większe od tych z biedry Rwać na próbę czy cierpliwie czekać?
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Czekać. Dojrzałość poznasz po zapachu. Gotowy do zerwania intensywnie pachnie i jest pyszny. Najczęściej
Wąchaj go codziennie i tyle. Za wcześnie zerwany nie będzie miał takiego aromatu.
Wąchaj go codziennie i tyle. Za wcześnie zerwany nie będzie miał takiego aromatu.
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój inspekt z melonami
Mocno zarósł. Dojrzewa w nim siedem owoców. Niestety te mniejsze skryły się pod liśćmi. W gruncie mimo, że na agrotkaninie rosną o wiele gorzej. Opłacało się tymi ręcamy ispekt zbudować Choć zbudować to zbyt mocne słowo. Po prostu ułożyłam 3 warstwy cegieł jakie zostały z budowy domu, bez żadnego murowania. Boki od środka wyłożyłam folią kubełkową. Też pozostałość po budowie. Pięknie nie wygląda, ale grunt, że spełnia swą rolę i w dodatku jest za darmo
Pozdrawiam
Bea
Mocno zarósł. Dojrzewa w nim siedem owoców. Niestety te mniejsze skryły się pod liśćmi. W gruncie mimo, że na agrotkaninie rosną o wiele gorzej. Opłacało się tymi ręcamy ispekt zbudować Choć zbudować to zbyt mocne słowo. Po prostu ułożyłam 3 warstwy cegieł jakie zostały z budowy domu, bez żadnego murowania. Boki od środka wyłożyłam folią kubełkową. Też pozostałość po budowie. Pięknie nie wygląda, ale grunt, że spełnia swą rolę i w dodatku jest za darmo
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 20p - Rozkręcam się...
Aria co to za melon na 1 zdj (mam takich 7 w gruncie od jowity) nie wiem co to za odmiana, bo dostalem MIX
Wszystkie moje melony są z nasion od Franta, była to jakaś stara odmiana uprawiana w Polsce z siewu do gruntu skrzyżowana z Charentais. Dlatego są takie różne. Kilka osób uprawiało Frantelupe razem z innymi odmianami i melony dalej się krzyżowały