Magnolie - choroby / pielęgnacja
Magnolie - choroby / pielęgnacja
Mam młode tego roczne magnolie w donicach na tarasie. pięknie zakwitły ,ale po przekwitnięciu ich liście zrobiły się brązowe jak papier i bardzo wiotkie czy ktoś mi może powiedzieć co się stało ,jak temu zaradzić i jak ratować moje rośliny .
Ostatnio zmieniony 24 lip 2016, o 15:50 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o rozpoczynanie zdań wielkimi litarami.
Powód: Proszę o rozpoczynanie zdań wielkimi litarami.
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: magnolie
Przede wszystkim ja bym szybko przesadziła do ziemi-specjalnej ,kwaśnej-magnolie nie lubią o wysokim pH .Może korzenie się duszą od nadmiaru wody a może popalone zostały zbyt dużą dawką nawozu,a moze przesuszone. To nie jest dla nich naturalne rosnąć w donicach, one mają płytko rosnące korzenie- potrzebują wilgoci i przestrzeni. Teraz wiosną mają najwiecej siły aby sie przystosować do nowych warunków i rozbudować system korzeniowy przed zimą.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Podejrzewam czynnik ludzki
Magnolie w doniczkach, nawet b. małych stoją w sklepach ogrodniczych często dwa sezony i nawet w nich kwitną.
Nie nawoziłaś przypadkiem tych magnolii ostatnio?Te donice mają w dnach otwory odpływowe?
Magnolie w doniczkach, nawet b. małych stoją w sklepach ogrodniczych często dwa sezony i nawet w nich kwitną.
Nie nawoziłaś przypadkiem tych magnolii ostatnio?Te donice mają w dnach otwory odpływowe?
No i chyba mam przyczyne podlewałam je nawozem do roślin o kwaśnym pH (I TO DO azali ) mój błąd - chyba był za mocny ... czy jest możliwośc ich URATOWANIA???????????????????????? Dzięki ZA RADY :P
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Re: Magnolie - choroby / pielęgnacja
Nawóz do azalii może być, tylko jeśli za duze stężenie, to efektem są listki takie popalone...Posadź do ziemi i niczym nie podlewaj, oprócz czystej wody Listki opadną i powinny pokazać się nowe. Chyba ,że całkowicie popalone są korzenie.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Magnolie - choroby / pielęgnacja
1,5 tygodnia temu posadziłem Magnolię Black Beauty ze szkołki, wysokość około 70cm, z ulistnieniem. Dzisiaj nad ranem zdarzył się przymrozek i zauważyłem, że liście momentalnie zmarniały - oklapły. Czy to już koniec dla tej magnolii, czy jeszcze odbije?