Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
Witam.Mam w sumie 5 datur,z czego jedna mi choruje tzn rośnie ładnie ale jest łysa od dołu.Jak tylko na dole zaczyna wypuszczać nowe listki od razu żółkną i odpadają.Te co rosną na górze są zdrowe.Dodatkowo na górnych liściach pojawiły się przebarwienia-tak jakby boki liści zasychały.Nawoże ją regularnie nawozem do datur i podlewam 2 razy dziennie.Dodam ze wszystkie datury traktuję jednakowo i są zdrowe i ładnie wyglądają.Proszę o pomoc.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maratomek - Jak tak patrzę na Twoją daturę to zastanawiam się:
1. Czy nie jest przelana - czy ziemia jest przepuszczalna i czy na spodzie donicy jest np keramzyt;
2. Donica nie jest za mała? Ja ukorzenioną jesienią sadzonkę wsadzilem do 30 l donicy i teraz jest większa i forodniejsza od Twojej.
3. Może też być głodna? Ja do swojej wlewam 5 l wody z 15 g. Plantonu K codziennie.
4. Może też coś ją podjada?
1. Czy nie jest przelana - czy ziemia jest przepuszczalna i czy na spodzie donicy jest np keramzyt;
2. Donica nie jest za mała? Ja ukorzenioną jesienią sadzonkę wsadzilem do 30 l donicy i teraz jest większa i forodniejsza od Twojej.
3. Może też być głodna? Ja do swojej wlewam 5 l wody z 15 g. Plantonu K codziennie.
4. Może też coś ją podjada?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 18:44
andrzej1050 1.Na dole jest keramzyt.
2.Mam jeszcze 4 datury w takich samych donicach i są zdrowe.
3.Regularnie podlewana jest nawozem do datur.
4.Może faktycznie coś ją podjada.Możliwe jest że coś podgryza jej korzenie?Bo na liściach nie zauważyłam niczego.
2.Mam jeszcze 4 datury w takich samych donicach i są zdrowe.
3.Regularnie podlewana jest nawozem do datur.
4.Może faktycznie coś ją podjada.Możliwe jest że coś podgryza jej korzenie?Bo na liściach nie zauważyłam niczego.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
A czy nie ma tam zbyt wietrznie? U mnie jedna też tak podobnie wygląda i wiem już, że to przez wiatr tylko, że tej mojej nie żółkną liście ale ma ich mało i są poszarpane.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Ja zauważyłem że na jednej mojej daturze zwijają się listki powierzchniowe.
Miałem tak w zeszłym sezonie, gdy przenawoziłem drobiowym obornikiem, teraz nie nawożę obornikiem.
Ale po kilku dniach gdy są większe prostują się, ta datura ma małe pączki,pod listami nie widać żadnych robaczków -mszyc.
O co tu chodzi?
Miałem tak w zeszłym sezonie, gdy przenawoziłem drobiowym obornikiem, teraz nie nawożę obornikiem.
Ale po kilku dniach gdy są większe prostują się, ta datura ma małe pączki,pod listami nie widać żadnych robaczków -mszyc.
O co tu chodzi?
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
No i właśnie moje wyglądają podobnie do Twoich i wydaje mi się, że to raczej od wiatru. Tak im się zrobiło po silnej wichurze. Nowe liście są normalne (chociaż niektóre zbyt żółte), czasami tylko coś im wygryza dziurki. No i każda kolejna wichura niszczy następne liście. Już nie wiem gdzie je stawiać, żeby miały dobrze
- LadyK
Pozdrawiam Katarzyna
- kaitou
- 200p
- Od: 4 lut 2011, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A moja spisana na straty wiosną bo niby za stara po raz kolejny pokazała co potrafi
A tu cała trójka
A tu cała trójka
Have a great day
Kamil
Kamil
- LadyK
Ja tam też nigdy nie odmładzałam swoich, a mam te o pojedynczych kwiatach już tyle lat, że nawet nie pamiętam od kiedy, może więcej niż 10 i zawsze rosły piękne krzaczyska. Kwitły także w ubiegłym roku, tylko z kwitnieniem było cienko bo zaczęły w momencie gdy trzeba je już było chować. Ale ubiegły rok był dziwny dla datur nie tylko u mnie, wiele osób narzekało. W tym moja biała staruszka wcześniej pokazana, ma masę gałęzi, jest wielka i własnie zabiera się do kwitnienia.
Pozdrawiam Katarzyna
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
- LadyK
Przy odrobinie szczęścia może się to udać, ja w jednym z sezonów doprowadziłam daturę z maleństwa w ponad metrowy krzaczek, który zakwitł choć późno ale trzeba naprawdę często i odpowiednio nawozić. W ubiegłym roku z kolei widniejąca powyżej sunbeam też była małym patyczkiem, urosła pięknie i zawiązała mnóstwo pąków ale nie zdążyła zakwitnąć przed przymrozkami.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
No to teraz moje, mam nadzieję, że zdjęcia nie są za duże
nasze krzaczysko
wielkość kwiatu i kolor na początku kwitnienia
w pełni kwitnienia
podwójna, pierwsza w naszej kolekcji
nasze krzaczysko
wielkość kwiatu i kolor na początku kwitnienia
w pełni kwitnienia
podwójna, pierwsza w naszej kolekcji
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
To moja ukorzenioną jesienia:LadyK pisze:Przy odrobinie szczęścia może się to udać, ja w jednym z sezonów doprowadziłam daturę z maleństwa w ponad metrowy krzaczek,.....
A to czteroletnia, którą w przyszłym roku zastąpi młodą.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej