Ogród ciągle w budowie 2016
Re: Ogród ciągle w budowie 2016
Małgosiu w zeszłym roku też o tej porze sadziłam jeszcze jakieś lilie i miałam chyba najpóźniej kwitnące lilie na forum W tym roku ten zaszczyt Tobie przypadnie zapewne Ale dopiero po zimie spędzonej w ziemi nabierają siły i rosną większe.
Florianie liliom się podoba, za to hortensje prawie wszystkie padły, to samo azalie i różaneczniki. No ale przecież nie można mieć wszystkiego...
Ewelinko w tym roku jeszcze mam lilie orientalne w donicach - zapach cudny Znaczniki wyblakły na słońcu więc prawie wszystkie bezimienne
Miłko mówisz i masz Tylko niektóre zdjecia mi jakies nieostre wyszły, niektóre kwiaty jeszcze niedorobione, inne sponiewierane przez wiatry.
Chociaż pomponowe nie należą do moich ulubionych, to Kasasagi kocham za kolor, a w dwóch kolejnych zakochałam się bez pamięci - cudne maleńkie kuleczki - jedna jasno żółta, druga ekstremalnie ciemna. Musze o nie mocno zadbać i w przyszłym roku obok siebie posadzić.
Ta ostatnia miała być Dark Fabuki - a jest ładna czerwona
No i jeszcze na koniec moje pustaczki
Florianie liliom się podoba, za to hortensje prawie wszystkie padły, to samo azalie i różaneczniki. No ale przecież nie można mieć wszystkiego...
Ewelinko w tym roku jeszcze mam lilie orientalne w donicach - zapach cudny Znaczniki wyblakły na słońcu więc prawie wszystkie bezimienne
Miłko mówisz i masz Tylko niektóre zdjecia mi jakies nieostre wyszły, niektóre kwiaty jeszcze niedorobione, inne sponiewierane przez wiatry.
Chociaż pomponowe nie należą do moich ulubionych, to Kasasagi kocham za kolor, a w dwóch kolejnych zakochałam się bez pamięci - cudne maleńkie kuleczki - jedna jasno żółta, druga ekstremalnie ciemna. Musze o nie mocno zadbać i w przyszłym roku obok siebie posadzić.
Ta ostatnia miała być Dark Fabuki - a jest ładna czerwona
No i jeszcze na koniec moje pustaczki
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliczne dalie to teraz one nadają kolorytu w ogrodzie!
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne dalie Kasiu . Tyle odmian a możesz zdradzić czy kupowalas tu na forum czy nie ? Ja zamawialam u pewnego Pana ale nie dostałam. W przyszłym roku chcę kupić kilka karp bo mam tylko białe. A lilii orientalnych nie mam ale właściwie mam dwie wielkie donice , których nie używam więc może wiosną posadzę tan lilie tak jak Ty .
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Kasiu,masz sporą kolekcję lilii i dalii .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Oooo! Kochana.... Nazbierałaś tych dalii rozmaitego autoramentu, że ho-ho!
Nic, tylko podziwiać.
No więc podziwiam i się zachwycam. Bardzo!
Nic, tylko podziwiać.
No więc podziwiam i się zachwycam. Bardzo!
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Dzięki Marysiu Na razie jeszcze jest skromniutko, bo dalie dopiero zaczęły - niektóre dopiero z ziemi wychodzą.
Ewelinko tej zimy straciłam jakies 50% moich dalii, wiec w tym roku uzupełniałam i mam sporo nowości. Na forum też kupowałam od Stanisława - ale to w zeszłym sezonie. Trochę w sklepach internetowych, na all... i jak gdzieś w markecie spotkałam coś ciekawego to też brałam Niestety sporo jest pomyłek. Ale niektóre pomyłki też są fajne Lilie orientalne ładne są, a w gruncie słabo rosną i po zimie strasznie nędzne są - mam jedną śliczną w gruncie i niby zimuje, ale nędzne ma kwiatki.
Lodziu dalii na razie niewiele zakwitło. Lilie dla odmiany jakieś niewyjściowe w tym roku. Część słonecznikami zarosła - przesadziłam w tym roku ze słonecznikami...
Lucynko mam nadzieję, że dalie to dopiero się przygotowują i niedługo naprawdę bedzie się czym zachwycać
W niedzielę odwiedziłam arboretum w Rogowie. O tej porze roku nie robi już takiego wrażenia jak podczas kwitnienia różaneczników i azalii. Trochę liliowców, trochę hortensji pięknie wybarwionych, bo to teren leśny i gleba kwaśna. I piękne różnokolorowe lilie wodne.
Zakupy poczyniłam skromne, bo rodzina mnie pilnowała i strasznie marudzili. Ale ja sobie poradzę - następnym razem sama pojadę. Tam można sobie wypożyczyć wózek, zeby wszystko do samochodu dociągnąć Wziełam arcydzięgiel i niecierpka o pełnych kwiatach.
I wypatrzyłam lespedezę poprowadzoną na pniu - nie wiem jak ja ją na zimę będe zabezpieczać, ale co tam - jakoś dam radę
Ewelinko tej zimy straciłam jakies 50% moich dalii, wiec w tym roku uzupełniałam i mam sporo nowości. Na forum też kupowałam od Stanisława - ale to w zeszłym sezonie. Trochę w sklepach internetowych, na all... i jak gdzieś w markecie spotkałam coś ciekawego to też brałam Niestety sporo jest pomyłek. Ale niektóre pomyłki też są fajne Lilie orientalne ładne są, a w gruncie słabo rosną i po zimie strasznie nędzne są - mam jedną śliczną w gruncie i niby zimuje, ale nędzne ma kwiatki.
Lodziu dalii na razie niewiele zakwitło. Lilie dla odmiany jakieś niewyjściowe w tym roku. Część słonecznikami zarosła - przesadziłam w tym roku ze słonecznikami...
Lucynko mam nadzieję, że dalie to dopiero się przygotowują i niedługo naprawdę bedzie się czym zachwycać
W niedzielę odwiedziłam arboretum w Rogowie. O tej porze roku nie robi już takiego wrażenia jak podczas kwitnienia różaneczników i azalii. Trochę liliowców, trochę hortensji pięknie wybarwionych, bo to teren leśny i gleba kwaśna. I piękne różnokolorowe lilie wodne.
Zakupy poczyniłam skromne, bo rodzina mnie pilnowała i strasznie marudzili. Ale ja sobie poradzę - następnym razem sama pojadę. Tam można sobie wypożyczyć wózek, zeby wszystko do samochodu dociągnąć Wziełam arcydzięgiel i niecierpka o pełnych kwiatach.
I wypatrzyłam lespedezę poprowadzoną na pniu - nie wiem jak ja ją na zimę będe zabezpieczać, ale co tam - jakoś dam radę
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Kasiu nie śmiałam marzyć o tym, że w tym roku zobaczę jeszcze kwiaty dopiero co sadzonych lilii, ale mówisz, że jest na to realna szansa? yupi Dalie przepiękne, wstyd się przyznać, że ja mam jedną jedyną Najbardziej mnie urzekła creme de cassis A do rogowa warto było pojechać dla liliowców i lilii wodnych
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Wycieczka do Rogowa super, qurcze ja mam wszędzie daleko
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Wspaniała wycieczka . Ja w zeszłym roku byłam w Bolestraszycach ale też w okresie letnim . Podobno właśnie najładniejsze są okresy gdy kwitną azalie . Mieliśmy jechac w tym roku ale jakoś brakło czasu . Może za rok uda się zobaczyć to miejsce jeszcze raz . Wracając do dalii to ja właśnie zamawialam u Pana Stanisława ale nie dostałam ich dlatego w przyszłym roku kupię sobie kilka . Wysieje też te jednoroczne . Pozdrawiam i ładnej pogody życzę .
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dalia 'Boogie Woogie' kusi mój wzrok najbardziej. Choć podziwiam też 'Tutti Frutti', bo znana mi z kolekcji Miłki.
Piękna ta aleja liliowców w Rogowie! Byłem tam tylko raz i to wiosną, jak kwitły magnolie.
Piękna ta aleja liliowców w Rogowie! Byłem tam tylko raz i to wiosną, jak kwitły magnolie.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Kasiu będzie arcydzięgielówka? pyszna i zdrowa nalewka polecam!
Rogów wspaniale się prezentuje!
Rogów wspaniale się prezentuje!
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Kasiu, to Twoja pierwsza lespedeza, czy masz już jakieś doświadczenie z tym krzewem? Udało mi się ją w tym roku wyhodować z nasionka. Na razie jest w doniczce, ale chyba końcem lata wysadzę ją już do gruntu. Jeśli cokolwiek wiesz na temat jej uprawy, będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi jak jej dogodzić.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Cieszę się, że dalie zaczęły! Widzę piękne anemony, proszę o kolejne zdjęcia! Sezon nie za suchy więc może ładnie Ci się rozrosną i powymieniamy się Boogie Woogie to z serii tanecznej. Miałam mieć Lambadę, zza oceanu przysłano mi, ale pewności nie mam. Na razie w pąkach...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6