Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
helmud123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2016, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za choinka

Post »

Witam mam nietypowe pytanie dla niektórych może i głupie ale muszę wypełnić wniosek o wydanie zezwolenia na wycięcie drzewa

1 pytanie co to za gatunek drzewa?

Obrazek

bo nie wiem co wpisać w wniosku.

2 pytanie w wniosku muszę podać numer działki który znalazłem ale obok jest skrót obr. co on oznacza?

Obrazek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Post »

jakiś świerk .Zdjęcie niewyraźne pod światło. może być kłujący albo srebrny.

obr. - obręb ewidencyjny
helmud123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obręb ewidencyjny a skąd mam to wziąć?
Mogę w wniosku napisać po prostu świerk?
Do wniosku muszę dołączyć mapkę sytuacyjną może macie jakiś przykład jak ją zrobić?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obręb ewidencyjny to określona lokalizacja danej mapy.

Masz np. gmina Lubrza obręb "nazwa wioski". - czyli dane te masz wpisane zawsze razem z nr ewidencyjnym działki.

Można wpisać "świerk" - choć lepiej wpisać nazwę gatunkową a nie rodzajową - w przypadku czepialskiego urzędnika.
helmud123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Numer obrębu ewidencyjnego czyli inaczej TERYT?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nazwę obszaru ewidencyjnego. Teryt nie jest tak dokładny.
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34

Post »

Wg tej ustawy, krzewy jałowca wysokości 2m rosnące w ogrodzie można wyciąć bez problemu, tak jak jałowca koło domu wys 3m, czy się mylę.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak jest młodszy niż 10 lat, to tak. Starsze również bez problemu- tylko wcześniej trzeba uzyskać decyzję - winno być bezproblemowe z ogródka przydomowego.
DecoY
100p
100p

Post »

Czyli problemowo :), muszę uzyskać decyzję z urzędu, że na swojej działce krzak który zasadził teściu, urzędnik łaskawie pozwoli mi wyciąć. Odnoszę się tutaj do punktu dwa:
2) krzewów na terenach pokrytych roślinnością pełniącą funkcje ozdobne, urządzoną pod względem rozmieszczenia i doboru gatunków posadzonych roślin, z wyłączeniem krzewów w pasie drogowym drogi publicznej, na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz na terenach zieleni*;
Moje krzewy pełnią funkcję wyłącznie ozdobną, a teraz właściwie nie, i dlatego chce je wyciąć.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mea culpa. Tak rzadko stosuję ten zapis że zapomniałem. Tak, na podstawie tego przepisu z ogrodu możesz usuwać krzewy ozdobne bez zezwolenia.
DecoY
100p
100p

Post »

Proszę nie kulpować :). pytam poważnie bo nie jestem obeznany w materii, a wiem że się pozmieniało. Dzwoniłem do mojej gminy na wiosnę i babka powiedziała jedna że trzeba, a druga że nie, a teraz doczytałem z tym drugim punktem, i wychodzi na to że nie trzeba, ale potrzeba byłoby podstawę prawną zacytować, bo znowu może się okazać że interpretacja inna. Może ktoś ma doświadczenie urzędnicze/fizyczne jak to się robi.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież poważnie odpowiadam.
Po prostu się wycina i jasno stawia sprawę dlaczego gdy ktoś zapyta. Po prostu umieć wykazać, że teren z którego usuwasz drzewa, spełnia warunki określone w ustawie. To chyba nie problem, gdy to ogród ozdobny?
Wniosku w tym wypadku nie masz po co składać. Nie bądź świętszy od papieża, skoro jesteś na prawie.
DecoY
100p
100p

Post »

Nie jestem, ale sąsiad taki jaki jest :), dlatego wolę wiedzieć na pewno :).
ugiugiugi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2016, o 23:22

Dereń jadalny - czy można wyciąć bez pozwolenia?

Post »

Witam
W związku z reorganizacją ogrodu planuje wyciąć dereń jadalny wysoki na kilka metrów i zasadzony na pewno więcej niż 10 lat temu. Ma on formę bardziej krzaka niż drzewa ale dla pewności chciałbym zapytać się czy mogę spokojnie usunąć go bez żadnego zezwolenia? Czy prawnie rzecz biorąc ta roślina jest zaliczana do owocowych?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
kotletbam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2014, o 14:28

Re: Dereń jadalny - czy można wyciąć bez pozwolenia?

Post »

Prawdopodobnie istnieje coś takiego jak spis drzew owocowych które można wyciąć bez pozwolenia, zobacz gdzieś na stronie internetowej urzędu miasta ew. gminy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”