Ja również usuwam co potrzeba bez względu na pogodę. Myślę, że trzymanie zbyt gęstego krzaka, z wilkami, z małym dostępem powietrza, z tym wspomnianym przez Hesię buszem robi pomidorom gorzej, niż pogoda. aha, z tych usuniętych części warto sobie zrobić gnojówkę, ale to pewnie wiecie.dyrydyry7 pisze:Bez obaw, żadne choroby nie grożą, spokojnie usuń co chcesz.
Wszystko o pomidorach cz. 12
- Basia_z_Rynku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2015, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Jeśli to już wyrośnięty owoc i większy nie będzie, to może być Tigerella.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ganio4 to green zebra
Dziękuje za pomoc
Miałem napisaną odmianę na patyczku drewnianym ale zgnił i doczytać się nie mogłem
Dobra jest w smaku ? Mam chyba 6 krzaków.

Miałam 4 lata temu dwa krzaki pod folią. Ani plennością, ani smakiem nie powaliła, aczkolwiek nie jest ,,słaba", tylko ja szukałam wtedy pomidorów w typie ,,befsztyk". Twarda, kwaskowata, dobra na kanapki.
Kasia
Czy tym razem się nie pospieszyłam z zerwaniem? Malachitowa Szkatułka po raz kolejny, większy egzemplarz. Jeszcze twardawy. Jak dziś przyjdzie moja waga kuchenna to dodam ile waży 

Pozdrawiam, Gosia:)
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musisz sama wypróbować, na jakim etapie dojrzałości będzie Ci smakować.
Ja zrywam, jak jest bardziej żółta i taka trochę ciapowata. Taką lubię.
Ja zrywam, jak jest bardziej żółta i taka trochę ciapowata. Taką lubię.
Pozdrawiam, Marta.

Pozdrawiam, Gosia:)
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja ogólnie z moich krzaczków w tym roku jestem zadowolona, upilnowane w końcu idą na jeden pęd, mimo że wydaje się że nie mają owoców jest ich całkiem sporo tylko schowane pod wielkimi soczystymi liśćmi
(ładnie wiązały mimo upałów), wielkością dorównują gugułom sąsiada który ma pomidorowisko w pełnym słońcu i po jednym pomidorze w podobnych odstępach (ja mam 2szt przy paliku).
Jeszcze trochę do ogławiania, a niektóre nawet myślą nad 5-tym kwiatostanem (szczególnie Ożarowski).

Jeszcze trochę do ogławiania, a niektóre nawet myślą nad 5-tym kwiatostanem (szczególnie Ożarowski).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Czy saletra potasowa to jest to samo co azotan potasu?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam!
Kilka zdjęć moich pociech. Pomidory sadziłem w foliaku i w gruncie. Poniżej małe porównanie. Z plusem na grunt jeżeli chodzi o wielkość owoców. W foliaku natomiast niektóre odmiany kwitną w piątym gronie, ale męczy je SZW. Zdjęcia owoców poniżej. Niestety, oprócz kmicica jeszcze nie zebrałem dojrzałych.
Faworyt folia/grunt

Brutus Chyba typowo gruntowa odmiana. Najlepsze krzaki poszły do foliaka, bidoty na zewnątrz, a rosną lepiej.

Kmicic. Folia: owoców w gronie dużo, ale małe. Grunt- owoców mniej, ale duże.

Saint Pierre Dobrze czuje się w tunelu. 4 grona z owocami prawie na każdym krzaku.

Feuerwerk Plenny, o małych owocach. Bez objawów SZW.

Black Zebra

Kilka zdjęć moich pociech. Pomidory sadziłem w foliaku i w gruncie. Poniżej małe porównanie. Z plusem na grunt jeżeli chodzi o wielkość owoców. W foliaku natomiast niektóre odmiany kwitną w piątym gronie, ale męczy je SZW. Zdjęcia owoców poniżej. Niestety, oprócz kmicica jeszcze nie zebrałem dojrzałych.
Faworyt folia/grunt

Brutus Chyba typowo gruntowa odmiana. Najlepsze krzaki poszły do foliaka, bidoty na zewnątrz, a rosną lepiej.

Kmicic. Folia: owoców w gronie dużo, ale małe. Grunt- owoców mniej, ale duże.

Saint Pierre Dobrze czuje się w tunelu. 4 grona z owocami prawie na każdym krzaku.

Feuerwerk Plenny, o małych owocach. Bez objawów SZW.

Black Zebra

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trochę trudno ocenić różnice , bo zdjęcia nie były robione dokładnie z tej samej odległości. Dotyczy to głównie zdjęć Faworyta. Innych fotek też to dotyczy, ale w mniejszym stopniu.
PS.
Robiąć takie zdjęcia dobrze jest dawać coś do porównania , np pudełko zapałek, zakrętkę, kapsel , co kto ma aktualnie pod ręką.
PS.
Robiąć takie zdjęcia dobrze jest dawać coś do porównania , np pudełko zapałek, zakrętkę, kapsel , co kto ma aktualnie pod ręką.