Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium z nasion
Dorotko, sama ziemia do kaktusów to nie najlepszy pomysł
Nawet z 70 - 80 % to powinny być dodatki typu lawa wulkaniczna, perlit, keramzyt, pumeks (pemza) ...
grubaski lubią mieć dużo powietrza przy korzonkach a ziemia do kaktusów to tylko torf i trochę piachu...
Nawet z 70 - 80 % to powinny być dodatki typu lawa wulkaniczna, perlit, keramzyt, pumeks (pemza) ...
grubaski lubią mieć dużo powietrza przy korzonkach a ziemia do kaktusów to tylko torf i trochę piachu...
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ojoj. Dzięki, że podpowiadasz. To rozejrzę się za czymś takim. Dobrze, że jeszcze nie zdążyłam przesadzić.
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 kwie 2016, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam,
Moje adenium mają już miesiąc i 11 dni dlatego postanowiłam że kupię nawóz by lepiej rosły, niestety nie mam pojęcia który byłby najlepszy, ktoś doradzi jaki kupić ?
Zauważyłam także, że część roślinek bardziej pnie się w górę, ich kaudeks jest chudy, czy to normalne? z czasem samoistnie zgrubnie? Ponieważ to moja pierwsza uprawa z chęcią dowiem się co robić by lepiej rosły, "tyły/grubły" i rozkrzewiły się. Mam też obawy co do słońca (mają do niego dostęp od rana) które ostatnio grzeje niemiłosiernie (w ciągłym słońcu jest u mnie nawet 40*C) i obawiam się że młode roślinki się spalą/poparzą, mam je jakoś oddzielić od promieni słonecznych (np. białą kartką A4?), czy mam się nie przejmować i je zostawić?
*dodam że roślinki mają drenaż 1/3 doniczki, ziemie do kaktusów wymieszaną z kamykami, drenaż dobry bo nawet odrobina wody wycieka
*mam Adenium Obesum, Arabicum i parę mix'ów
Oto moje maluchy: <3
Mój ulubieniec -Adenium Obesum- który ma najwięcej liści (8) i najładniej rośnie <3
Moje adenium mają już miesiąc i 11 dni dlatego postanowiłam że kupię nawóz by lepiej rosły, niestety nie mam pojęcia który byłby najlepszy, ktoś doradzi jaki kupić ?
Zauważyłam także, że część roślinek bardziej pnie się w górę, ich kaudeks jest chudy, czy to normalne? z czasem samoistnie zgrubnie? Ponieważ to moja pierwsza uprawa z chęcią dowiem się co robić by lepiej rosły, "tyły/grubły" i rozkrzewiły się. Mam też obawy co do słońca (mają do niego dostęp od rana) które ostatnio grzeje niemiłosiernie (w ciągłym słońcu jest u mnie nawet 40*C) i obawiam się że młode roślinki się spalą/poparzą, mam je jakoś oddzielić od promieni słonecznych (np. białą kartką A4?), czy mam się nie przejmować i je zostawić?
*dodam że roślinki mają drenaż 1/3 doniczki, ziemie do kaktusów wymieszaną z kamykami, drenaż dobry bo nawet odrobina wody wycieka
*mam Adenium Obesum, Arabicum i parę mix'ów
Oto moje maluchy: <3
Mój ulubieniec -Adenium Obesum- który ma najwięcej liści (8) i najładniej rośnie <3
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
Raflezjo - jak Twój szczepiony albinos?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Dagg!
Zaszczepiłam, ale się nie udało. Natomiast pozostałe maluchy przesadzone, nawet sobie radzą. Pokażę wkrótce.
Zaszczepiłam, ale się nie udało. Natomiast pozostałe maluchy przesadzone, nawet sobie radzą. Pokażę wkrótce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lip 2016, o 16:50
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Witam Mam ważne pytanie do Was. Gdzie najlepiej zakupić nasiona adenium ? Na allegroooo trochę obawiam się. Macie jakieś sprawdzone miejsca lub sprzedawców ?
Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Jeśli w wyszukiwarce wpiszesz Adenium to pokaże Ci się strona o dokładnie takiej samej nazwie (polska strona), ja kupiłam tam za pierwszym razem (11 z 14 nasion wykiełkowało), kolejny raz kupiłam właśnie na allegro u sprzedawcy który posiada także stronę internetową (inna niż w/w), wysiałam wczoraj (18-tego) 50 nasion więc nie wiem ile wykiełkuje. Jednakże ten sprzedawca posiada tylko 2 zestawy nasion oba mają 50 szt. dlatego wydaje mi się, że na pierwszy raz będzie to zbyt duża ilość. Jednak pierwszy sprzedaje po min. 2 nasionka (można wybrać nawet jaki kolor będą mieć kwiaty w przyszłości ;D).
Pochwal się jak kupisz i wykiełkują
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tu aż taką optymistką bym nie była, bo pomimo zamawiania różnych form i kolorów, to najczęściej zdarzają się jednak kwiaty w gamie różu.Hai Lin pisze: (można wybrać nawet jaki kolor będą mieć kwiaty w przyszłości ;D).
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Oczywiście, zapewne masz rację, jednakże sądzę, że jeśli nasiona pochodzą od naprawdę profesjonalnego hodowcy, który wie co robi, jest szansa że kwiaty nie będą mieć klasycznych kolorów. Aczkolwiek nasiona sprzedawane w Polsce mogą nie być bardzo dobrej jakości, nigdy nie wiadomo skąd tak naprawdę pochodzą. Uważam jednak, że zawsze warto mieć nadzieję, jak wyjdzie coś innego to w moim przypadku było by to miłe zaskoczenie. Sama posiadam dużo nasionek (obecnie wysianych) które mają sprecyzowany kolor kwiatów, jednak nie przykładam do tego tak dużej uwagi. Jednak miło będzie jak za parę lat moje roślinki zakwitną "pełną gamą barw".
Sądzę, że dlatego je hodujemy, bo są piękne i równie pięknie zaskakują
Sądzę, że dlatego je hodujemy, bo są piękne i równie pięknie zaskakują
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tak właśnie i ja czekam na swoje - tez mają nie być różowe
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
A ja się martwię, bo słońca brak, zimno w dodatku a nie mam jak zapewnić innego źródła ciepła moim nasionkom.
Moje miały nie być różowe, a są . Na razie zakwitły dwa z wysianych przeze mnie, kolory są podobne, ale kształt kwiatu zupełnie inny. Mimo wszystko warto siać różne, bo jeżeli nawet kwiaty wyjdą podobne, to same rośliny będą inne, przynajmniej u mnie tak jest.Rośliny różnią się kształtem i barwą liści , a przede wszystkim pokrojem, jedne krzewią się ładnie same, inne trzeba wielokrotnie przycinać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lip 2016, o 16:50
Hai Lin pisze:Jeśli w wyszukiwarce wpiszesz Adenium to pokaże Ci się strona o dokładnie takiej samej nazwie (polska strona), ja kupiłam tam za pierwszym razem (11 z 14 nasion wykiełkowało), kolejny raz kupiłam właśnie na allegrooo u sprzedawcy który posiada także stronę internetową (inna niż w/w), wysiałam wczoraj (18-tego) 50 nasion więc nie wiem ile wykiełkuje. Jednakże ten sprzedawca posiada tylko 2 zestawy nasion oba mają 50 szt. dlatego wydaje mi się, że na pierwszy raz będzie to zbyt duża ilość. Jednak pierwszy sprzedaje po min. 2 nasionka (można wybrać nawet jaki kolor będą mieć kwiaty w przyszłości ;D).
Wysianie to bedzie mój debiut, jestem za to posiadaczką dwóch fajnych adenium i jednego małego, uwielbiam te rośliny, non stop mnie zaskakują ;D