Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Post »

beata_m pisze: na Moskovichu owoce nawet się nie zapyliły.
Błąd mi się wkradł. Miało być "nawet się nie zapaliły". Owoce są, nawet 3 grona. Ale wciąż ciemnozielone. Może to dlatego, że u nie których rosyjskich odmian u mnie najpierw rozwijało się drugie grono. Dopiero gdy ono urosło, kwitło i rozwijało się to pierwsze grono.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Szanso, a Faworyt miał nasiona od Ciebie?
Ja sądzę, że to nie jest K/178, bo nie jest samokończący i ma zupełnie inny kształt i rozmiar owoców. Budowa krzaków też na to nie wskazuje. To nie mogła być taka niska f-ka, bo F3 dostaliśmy od Kozuli, już po jednym sezonie uprawy odmiana była praktycznie ustalona, a tu dalej się rozszczepia.
Jeśli pomidor dobry i plenny to i tak warto go uprawiać bez względu na nazwę.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Aria
Faworyt miał od kogoś innego i już wyższą F-kę niż ja.Ja nie przekazywałam nikomu nasion z mojego K 178 z 2013 r.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
EvitaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2016, o 11:39

Post »

W tym roku dałam do samokończących - Czernomor i Siletz - podpory pierścieniowe i bardzo dobrze się sprawdzają. W zeszłym roku wypróbowałam to na Green Sausage i krzaczek świetnie rósł i plonował, ale smak owoców okropny i więcej nie będę go uprawiać. Z samokończących zrezygnowałam też z Olki Polki z podobnego powodu, kwaśny kartofel.
Mam też Legenda w donicy i jestem zdumiona jak świetnie rośnie. Okropnie się rozkrzaczył i jest obwieszony pomidorami. Jeszcze nie dojrzewają, ale wyglądają pięknie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj ten Green Sausage, mało komu smakuje a jednak znajduje chętnych. Też kiedyś się na niego nacięłam i gdy 2 lata temu dostałam Cream Sausage to wcisnęłam głęboko w szufladę, myśląc że smakuje podobnie. W tym roku dostał swoją szansę i mogę z czystym sumieniem polecić, smaczny soczysty i plenny.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Pewnie nie poczytałaś co piszą o Green Sausage w sklepach netowych i nie wiesz, że to super smaczna odmiana :;230
U mnie wyleciał w ubiegłym roku w połowie sezonu. Pomimo, że był zdrowy i miał pełno owoców.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W pomi?.landii piszą, że ,,potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych ogrodników tak pod względem smaku jak i bardzo ciekawego wyglądu". Nic, że smaczne nie napisali :lol:, tylko prawdę, że zaskoczy smakiem :D
Kasia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, mnie też zaskoczył...plennocią i wysokością ;:306
Trzydziesci cm w kapeluszu i jedno grono, dobrze, że dzięki Waszym wpisom, nie zaskoczy mnie smakiem. :D

Obrazek

Pozdrawiam Irena
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja uprawiam Green Sausage zawsze w donicy, tam lepiej się sprawuje niż w gruncie i jego wiotkie krzaczki mnie nie denerwują :uszy
Samokończące K/152 i K/32 bardzo obiecująco się zapowiadają :D nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Widać jeszcze nie ich czas. Mogą mieć pewne braki nawozowe zwłaszcza potasu. Oberwij trochę liści z dolnej części krzaka tylko nie za dużo na raz, zaleca się max 3 liście na raz, ale jak bujny krzak to i 5 nie zaszkodzi. U mnie w tym roku też dość późno zaczęły dojrzewać (pierwsze wielkoowocowe 2 tygodnie temu), z niektórych odmian jeszcze nic nie zerwałam, więc cierpliwości.
Dorota
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Polecam do uprawy pomidory Rodeo niskie samokończące owoce malinowe bardzo duże średnio o wadze 0,5 kg Warto stosować większe odstępy miedzy rzędami 100 cm a w rzędzie co 80 cm co zabezpieczy aby się nie zagęściły.Poniżej zdjęcie jednego z pomidorów.Przypomina wyglądem pomidory Bawole Serce

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam dwa krzaki tego pomidora. Są jeszcze zilone ,ale zanoszą sie na wielkie pomiodrasy. Plenne, ciągle wiążą, choć dopadała je szara pleśń.
Ciekawa jestem opinii o smaku :wink: Zanim ja swoje spróbuję ,trochę czasu minie ;:173
Asia
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Pomidory Rodeo są bardzo smaczne i mięsiste podobnie jak Bawole serce bez zielonych piętek,uprawiam je w gruncie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”