Nalewka z mahonii pospolitej
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mahonia
Jjdj a jak to jest z tymi liśćmi do dekoracji ? Jak je należy "obrobić" bo chyba nie takie wprost z krzaka chociaż w sumie takie żywe są bardzo atrakcyjne.
Nalewka z mahonii pospolitej
Prosto z krzaka, umyć i przy marcepanowych różach położyć.
Re: Czy to wilcza jagoda?
Dedert, możesz spokojnie dać upust chęci pozbierania owoców mahonii i zrobienia nalewki. Bardzo zdrowa, podobno.
Re: Mahonia ( Mahonia ) i Przestęp biały ( Bryonia alba )
Ok dzięki wielkie. Czyli poczyniam zdrowotną nalewkę z Mahonii
A wie ktoś może kiedy zbierać owoce? Wyglądaja na dojrzałe ale gdzieś obiło mi się o uszy żeby zaczekać do września-października
Przemrożone są podobno zdrowsze. A przypuszczam, że mogą też być nieco słodsze. Czyli lepiej zbierać po przymrozkach.
Re: Mahonia pospolita
Z tego co czytam to można ją trochę podciąć w okolicach Wszystkich Świętych ?
Ktoś testował owoce Mahoni na nalewkę?
Ktoś testował owoce Mahoni na nalewkę?
Ale to chyba samemu trzeba sobie mrozic bo jakbym miał czekać do przymrozkow to nic by z owoców nie zostało. Moja mahonia ma już ok 30% owoców pomarszczonych i bardzo się osypuje. Także chyba teraz jest okres na zbieranie. Mam jej bardzo dużo, aż nie chciało mi się wszystkiego zbierać więc w ramach testu połowę zamroże a połowę od razu zaleje alkoholem i zobaczymy co będzie smaczniejszewro-ona pisze:Przemrożone są podobno zdrowsze. A przypuszczam, że mogą też być nieco słodsze. Czyli lepiej zbierać po przymrozkach.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dedert pisze:Ale to chyba samemu trzeba sobie mrozic bo jakbym miał czekać do przymrozkow to nic by z owoców nie zostało. Moja mahonia ma już ok 30% owoców pomarszczonych i bardzo się osypuje. Także chyba teraz jest okres na zbieranie. Mam jej bardzo dużo, aż nie chciało mi się wszystkiego zbierać więc w ramach testu połowę zamroże a połowę od razu zaleje alkoholem i zobaczymy co będzie smaczniejszewro-ona pisze:Przemrożone są podobno zdrowsze. A przypuszczam, że mogą też być nieco słodsze. Czyli lepiej zbierać po przymrozkach.
Nie wiem gdzie i komu udało się coś zebrać w październiku .Ja posłuchałam takich wskazówek i nie mam już od dawna co zbierać.
U mnie nawet się nie osypała bo nie widać owoców na ziemi ale jakieś, latające pewnie , stworzenia zebrały dla siebie.
Żałuję bardzo bo urodzaj był niezwykły.
Wygląda na to ,że pewnie trzeba przykryć krzew siatką zabezpieczającą albo zebrać wcześniej i do zamrażalnika.
Re: Nalewka z mahonii pospolitej
A czy ma ktoś przepis na nalewkę z mahonii? Bo dziś dopiero po pół roku odcedziłem owoce od alkoholu i muszę stwierdzić że chyba za bardzo ekstraktywna jest. Użyłem:
470g mahonii
556 ml 70%
Może pół roku to było za długo, albo za mało alkoholu dałem. Jest bardzo cierpkie.
470g mahonii
556 ml 70%
Może pół roku to było za długo, albo za mało alkoholu dałem. Jest bardzo cierpkie.