Na łące
Re: Na łące
Marta, poszukałam przepisu na Harissę , przyda się do chili . W zeszłym roku z papryk mniej ostrych, bakłażanów i pomidorów robiłam Ajwar. Papryki działkowe różne:
Z dyniowatych mam jeszcze melony , ślimaki podgryzają .
Marysiu, moje arbuzy mają już sporo owoców, Twoje też się zmobilizują w końcu, kwiaty i liście to rzeczywiście na rabatkę a nie na grządkę . Złoto Wolicy podrosło.
Jeden z karczochów ma pączek , czy już gotowy do gotowania:) ?
Aniu, łąka ok, ale trzeba pół godziny jechać, balkon jest na miejscu i codziennie rano tam przesiaduję (na progu), fajnie by było mieć duży taras.... Moje miechunki mniejsze od Marysiowych, u tych gładkolistnych pojawiają się mieszki, te mechate jeszcze nie kwitną.
Pomidorki Geranium Kiss i Gruszkowe:
Green Zebra i Auria. Na Aurii chyba sucha zgnilizna na końcówkach owoców, ech, trzeba się dokształcić na forum .
Szachy łąkowe, ogórkowo-cukiniowe itp.
Pozdrowionka
Z dyniowatych mam jeszcze melony , ślimaki podgryzają .
Marysiu, moje arbuzy mają już sporo owoców, Twoje też się zmobilizują w końcu, kwiaty i liście to rzeczywiście na rabatkę a nie na grządkę . Złoto Wolicy podrosło.
Jeden z karczochów ma pączek , czy już gotowy do gotowania:) ?
Aniu, łąka ok, ale trzeba pół godziny jechać, balkon jest na miejscu i codziennie rano tam przesiaduję (na progu), fajnie by było mieć duży taras.... Moje miechunki mniejsze od Marysiowych, u tych gładkolistnych pojawiają się mieszki, te mechate jeszcze nie kwitną.
Pomidorki Geranium Kiss i Gruszkowe:
Green Zebra i Auria. Na Aurii chyba sucha zgnilizna na końcówkach owoców, ech, trzeba się dokształcić na forum .
Szachy łąkowe, ogórkowo-cukiniowe itp.
Pozdrowionka
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy nie widziałam rosnącego karczocha, on kwitnie już w pierwszym roku? Coś mi się obijało o uszy że jest dwuletni, ale pewnie coś pomyliłam.
Piękne papryki, jeju krzaczki 100% zdrowia!
Piękne papryki, jeju krzaczki 100% zdrowia!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Asiu karczoch do ścięcia będzie dopiero wtedy jak pąk nie dość że będzie ogromny to będzie miał wyraźnie odznaczone dno kwiatowe (to co się je) Asiu nie zjadaj nasionek pozbieraj z melonów i arbuza. Dostałam kiedyś od forumki z melonów i tak ładnie owocowały, ale po 2 latach chyba tracą siłę. Dostałam nasiona arbuza zza oceanu ale jakiś felerny Szachy rewelacyjne Jedna miechunka ma owocki, bo pewnie dałaś mi najładniejszą sadzonkę
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
To się nazywa urodzaj Karczoch super - chyba sama spróbuję uprawy w kolejnym sezonie Uwielbiam karczochy na pizzy, rewelacja
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Marta, spróbuj koniecznie uprawiać karczochy, kosmicznie wyglądają. A ja spróbuję na pizzy .
Agnieszka, są wieloletnie ale nie łatwo z zimowaniem, mróz, nornice. Zostawię i zobaczymy. Moje pierwszoroczne będą kwitnąć :
Witaj Winter w moim "warzywniaku" . Bakłażany:
Marysiu, w takim razie będę czekać aż kwiaty karczocha urosną, chyba, że nornice mnie ubiegną, dwa karczochy już podgryzione.
Pozbieram nasiona arbuzów i melonów, przyjrzę się czy aby nie są F1 te odmiany.
Dyńka mi rośnie, Sibley, bananowa niebieska, może chcesz? Cytat o Sibley z forum gazeta pl: "A nie wiem, co jest grane, bo moje psy zupełnie oszalały, gdy ją wyjęłam z piekarnika:) Harold to jeszcze, bo on żre wszystko, łącznie z cebulą, ale Zosiek to francuski piesek, czasem nawet kurczaka nie tknie... A dziś się dorwali obaj, nie chcieli odpuścić, więc im podzieliłam i zjedli całą wielką polówkę wielkiej dyni, wylizując michy do czysta. Nie wiem, co o tym myśleć... Może to nie jest dynia dla wegetarian;))".
aha i w tle widać wczorajszy ciąg dalszy sianokosów, piękny widok
Budleja w dziczy:
Hortensja Ruby:
Agnieszka, są wieloletnie ale nie łatwo z zimowaniem, mróz, nornice. Zostawię i zobaczymy. Moje pierwszoroczne będą kwitnąć :
Witaj Winter w moim "warzywniaku" . Bakłażany:
Marysiu, w takim razie będę czekać aż kwiaty karczocha urosną, chyba, że nornice mnie ubiegną, dwa karczochy już podgryzione.
Pozbieram nasiona arbuzów i melonów, przyjrzę się czy aby nie są F1 te odmiany.
Dyńka mi rośnie, Sibley, bananowa niebieska, może chcesz? Cytat o Sibley z forum gazeta pl: "A nie wiem, co jest grane, bo moje psy zupełnie oszalały, gdy ją wyjęłam z piekarnika:) Harold to jeszcze, bo on żre wszystko, łącznie z cebulą, ale Zosiek to francuski piesek, czasem nawet kurczaka nie tknie... A dziś się dorwali obaj, nie chcieli odpuścić, więc im podzieliłam i zjedli całą wielką polówkę wielkiej dyni, wylizując michy do czysta. Nie wiem, co o tym myśleć... Może to nie jest dynia dla wegetarian;))".
aha i w tle widać wczorajszy ciąg dalszy sianokosów, piękny widok
Budleja w dziczy:
Hortensja Ruby:
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj z przyjemnością wpisuję się do wątku, bo bardzo ciekawie tu u Ciebie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Maska
- Kontakt:
Asiu z góry dziękuję, oczywiście że chcę i tej co pieski lubią też bo poćwiczę na moim Ja też z dyń pozbieram nasiona.Na razie mam z jarzmianki ciemno czerwonej, ostróżki takiej pastelowej (może pamiętasz kwitła ja byłyście) i z rodzynka niskiego Pole po sianokosach urocze takie swojskie. Moje bakłażany w tunelu coś słabo idą w górę, nie wiem czy doczekam owocu. Tylko w pierwszym roku miałam klęskę urodzaju, a potem jakby ktoś zaczarował nic!
Witaj Natalia , twoje wątki też bardzo fajne . Pozdrawiam
Marysiu, nasiona zbieramy . A bakłażany może posadź pod chmurką na agro w przyszłym roku, u mnie dają radę i owocują, na razie drugi rok, ale ok.
Ewakuowałam profilaktycznie cztery karczochy do byłej piaskownicy z siatką na dnie. Mam nadzieję, żę się przyjmą jak Twoje po inwazji nornic.
Ewakuacja karczochów:
Ewolucja piaskownicy cd.:
Marysiu, nasiona zbieramy . A bakłażany może posadź pod chmurką na agro w przyszłym roku, u mnie dają radę i owocują, na razie drugi rok, ale ok.
Ewakuowałam profilaktycznie cztery karczochy do byłej piaskownicy z siatką na dnie. Mam nadzieję, żę się przyjmą jak Twoje po inwazji nornic.
Ewakuacja karczochów:
Ewolucja piaskownicy cd.:
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Niesamowite ile Ty masz tych dobrodziejstw . Poziomki w donicach zaskoczyły mnie najbardziej . Inwazji nornic nie zazdroszczę, szkoda że zwierzęta tak często są nam wrogiem. Pozdrawiam .
- Maska
- Kontakt:
Asiu jeżeli piaskownica jest z siatką od spodu to jak okryjesz karczochy mają szanse przetrwać zimę i być dwu, a może i trzyletnimi. Ja okrywałam słomą i włóknina zimową i dotrwał do trzeciego roku...w 3 go zjadły
Pamiętam jak czytałam parę lat temu, że bakłażany w naszym klimacie w gruncie nie mają szans i kto by przypuszczał że klimat tak się zmieni
Pamiętam jak czytałam parę lat temu, że bakłażany w naszym klimacie w gruncie nie mają szans i kto by przypuszczał że klimat tak się zmieni
Ewelina, poziomki są w takich małych doniczkach, które się mieszczą do zwykłej balkonowej skrzynki, na działce wysiały się na zrębkach i zimę przetrwały takie maluszki i przesadziłam do doniczek, też jestem w szoku, że tak ładnie owocują na balkonie.
Zdjęcia z dziś, pomidorki na balkonie dojrzewają - Maskotka (na działce jeszcze wszystkie zielone)
Marysiu, z karczochami tak zrobię jak Ty. Ocieplę jak się da.
Dokładnie tak jest jak piszesz z bakłażanami, arbuzami.... Klimat się zmienia i ciepłolubne rośliny rosną i o długiej wegetacji. I różne anomalia pogodowe się pojawiają. Ta burza dzisiejsza zaczęła się pod Dobczycami od takiej czarnej długaśnej chmurki a właśnie pierwszy raz odkąd mam działkę, znalazłam czas, żeby poleżeć na kocu, poopalać się i poczytać. Za tą chmurką przyszłą już linia frontu i polało i poszło na Kraków .
Zdjęcia z dziś, pomidorki na balkonie dojrzewają - Maskotka (na działce jeszcze wszystkie zielone)
Marysiu, z karczochami tak zrobię jak Ty. Ocieplę jak się da.
Dokładnie tak jest jak piszesz z bakłażanami, arbuzami.... Klimat się zmienia i ciepłolubne rośliny rosną i o długiej wegetacji. I różne anomalia pogodowe się pojawiają. Ta burza dzisiejsza zaczęła się pod Dobczycami od takiej czarnej długaśnej chmurki a właśnie pierwszy raz odkąd mam działkę, znalazłam czas, żeby poleżeć na kocu, poopalać się i poczytać. Za tą chmurką przyszłą już linia frontu i polało i poszło na Kraków .