Na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na łące

Post »

Marta, poszukałam przepisu na Harissę :), przyda się do chili ;:180 . W zeszłym roku z papryk mniej ostrych, bakłażanów i pomidorów robiłam Ajwar. Papryki działkowe różne:
ObrazekObrazek

Z dyniowatych mam jeszcze melony :), ślimaki podgryzają :? .
ObrazekObrazek

Marysiu, moje arbuzy mają już sporo owoców, Twoje też się zmobilizują w końcu, kwiaty i liście to rzeczywiście na rabatkę a nie na grządkę ;:306 . Złoto Wolicy podrosło.
ObrazekObrazek

Jeden z karczochów ma pączek :heja , czy już gotowy do gotowania:) ?
ObrazekObrazek

Aniu, łąka ok, ale trzeba pół godziny jechać, balkon jest na miejscu i codziennie rano tam przesiaduję ;:215 (na progu), fajnie by było mieć duży taras.... Moje miechunki mniejsze od Marysiowych, u tych gładkolistnych pojawiają się mieszki, te mechate jeszcze nie kwitną.
ObrazekObrazek

Pomidorki Geranium Kiss i Gruszkowe:
ObrazekObrazek

Green Zebra i Auria. Na Aurii chyba sucha zgnilizna na końcówkach owoców, ech, trzeba się dokształcić na forum 8-) .
ObrazekObrazek

Szachy łąkowe, ogórkowo-cukiniowe itp. :)
Obrazek

Pozdrowionka ;:7
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie widziałam rosnącego karczocha, on kwitnie już w pierwszym roku? Coś mi się obijało o uszy że jest dwuletni, ale pewnie coś pomyliłam.
Piękne papryki, jeju krzaczki 100% zdrowia!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu karczoch do ścięcia będzie dopiero wtedy jak pąk nie dość że będzie ogromny to będzie miał wyraźnie odznaczone dno kwiatowe (to co się je) :D Asiu nie zjadaj nasionek pozbieraj z melonów i arbuza. Dostałam kiedyś od forumki z melonów i tak ładnie owocowały, ale po 2 latach chyba tracą siłę. Dostałam nasiona arbuza zza oceanu ale jakiś felerny ;:222 Szachy rewelacyjne ;:306 ;:306 Jedna miechunka ma owocki, bo pewnie dałaś mi najładniejszą sadzonkę ;:168
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Ależ piękny "warzywniak". Plony zachwycają!
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

To się nazywa urodzaj :) Karczoch super - chyba sama spróbuję uprawy w kolejnym sezonie :D Uwielbiam karczochy na pizzy, rewelacja :)
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Marta, spróbuj koniecznie uprawiać karczochy, kosmicznie wyglądają. A ja spróbuję na pizzy ;:138 .
Agnieszka, są wieloletnie ale nie łatwo z zimowaniem, mróz, nornice. Zostawię i zobaczymy. Moje pierwszoroczne będą kwitnąć ;:108 :

ObrazekObrazek

Witaj Winter w moim "warzywniaku" ;:333 . Bakłażany:

ObrazekObrazek

Marysiu, w takim razie będę czekać aż kwiaty karczocha urosną, chyba, że nornice mnie ubiegną, dwa karczochy już podgryzione.
Pozbieram nasiona arbuzów i melonów, przyjrzę się czy aby nie są F1 te odmiany.
Dyńka mi rośnie, Sibley, bananowa niebieska, może chcesz? Cytat o Sibley z forum gazeta pl: "A nie wiem, co jest grane, bo moje psy zupełnie oszalały, gdy ją wyjęłam z piekarnika:) Harold to jeszcze, bo on żre wszystko, łącznie z cebulą, ale Zosiek to francuski piesek, czasem nawet kurczaka nie tknie... A dziś się dorwali obaj, nie chcieli odpuścić, więc im podzieliłam i zjedli całą wielką polówkę wielkiej dyni, wylizując michy do czysta. Nie wiem, co o tym myśleć... Może to nie jest dynia dla wegetarian;))".
aha i w tle widać wczorajszy ciąg dalszy sianokosów, piękny widok :)

ObrazekObrazek

Budleja w dziczy:

Obrazek

Hortensja Ruby:

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

A na balkonie:
Poziomki z doniczki dają radę :)
ObrazekObrazek
Scorpion, Habanero
ObrazekObrazek
Roxa, Peperoni
ObrazekObrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj :wit z przyjemnością wpisuję się do wątku, bo bardzo ciekawie tu u Ciebie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu z góry dziękuję, oczywiście że chcę i tej co pieski lubią też bo poćwiczę na moim ;:306 Ja też z dyń pozbieram nasiona.Na razie mam z jarzmianki ciemno czerwonej, ostróżki takiej pastelowej (może pamiętasz kwitła ja byłyście) i z rodzynka niskiego ;:333 Pole po sianokosach urocze takie swojskie. Moje bakłażany w tunelu coś słabo idą w górę, nie wiem czy doczekam owocu. Tylko w pierwszym roku miałam klęskę urodzaju, a potem jakby ktoś zaczarował ;:oj nic!
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Witaj Natalia :), twoje wątki też bardzo fajne :). Pozdrawiam

Marysiu, nasiona ;:215 zbieramy :). A bakłażany może posadź pod chmurką na agro w przyszłym roku, u mnie dają radę i owocują, na razie drugi rok, ale ok.
Ewakuowałam profilaktycznie cztery karczochy do byłej piaskownicy z siatką na dnie. Mam nadzieję, żę się przyjmą jak Twoje :) po inwazji nornic.

Ewakuacja karczochów:

ObrazekObrazek

Ewolucja piaskownicy cd.:

ObrazekObrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Niesamowite ile Ty masz tych dobrodziejstw ;:oj . Poziomki w donicach zaskoczyły mnie najbardziej ;:138 . Inwazji nornic nie zazdroszczę, szkoda że zwierzęta tak często są nam wrogiem. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu jeżeli piaskownica jest z siatką od spodu to jak okryjesz karczochy mają szanse przetrwać zimę i być dwu, a może i trzyletnimi. Ja okrywałam słomą i włóknina zimową i dotrwał do trzeciego roku...w 3 go zjadły ;:14
Pamiętam jak czytałam parę lat temu, że bakłażany w naszym klimacie w gruncie nie mają szans i kto by przypuszczał że klimat tak się zmieni ;:306
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Ewelina, poziomki są w takich małych doniczkach, które się mieszczą do zwykłej balkonowej skrzynki, na działce wysiały się na zrębkach i zimę przetrwały takie maluszki i przesadziłam do doniczek, też jestem w szoku, że tak ładnie owocują na balkonie.
Zdjęcia z dziś, pomidorki na balkonie dojrzewają - Maskotka (na działce jeszcze wszystkie zielone)

ObrazekObrazek

Marysiu, z karczochami tak zrobię jak Ty. Ocieplę jak się da.
Dokładnie tak jest jak piszesz z bakłażanami, arbuzami.... Klimat się zmienia i ciepłolubne rośliny rosną i o długiej wegetacji. I różne anomalia pogodowe się pojawiają. Ta burza dzisiejsza zaczęła się pod Dobczycami od takiej czarnej długaśnej chmurki a właśnie pierwszy raz odkąd mam działkę, znalazłam czas, żeby poleżeć na kocu, poopalać się i poczytać. Za tą chmurką przyszłą już linia frontu i polało i poszło na Kraków .

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”