Storczyki jogi

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu szanse na zreanimowanie są nikłe, ale jeżeli bardzo chcesz, to możesz spróbować. Z pewnościa trzeba zwiększyć mu wilgotność. Najlepiej miseczkę stawić do worka foliowego i górę zamknąć. Co jakiś czas woreczek trzeba otwierać, aby dostało sie tam świeże powietrze. Nie potrafię reanimować storczyków w keramzycie, więc specjalistką raczej nie jestem, gdybym sama posiadała takiego zdechlaczka, to położyłabym go na wilgotnym sphagnum. Samą roślinkę przydałoby sie opryskać środkiem na grzyby, dobrze pooglądać. Nie wiesz, dlaczego roślina znalazła sie w takim stanie, czy zaatakowały ją jakieś szkodniki, bakterie lub czy nie wylądowała w koszu z powodu złej opieki.
Zastanawiam się tylko, dlaczego obcięto mu wszystkie liście, to może być sygnał alarmowy, że roślinka miała jąkąś chorobę.
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Witaj Lana. Dziękuję za odpowiedź.
Storczyk był źle traktowany. Szkoda. że nie zrobiłam zdjęć. Te liście to ja obcięłam bo sąsiadka wystawiła storczyka na balkon i o nim zapomniała. Wyglądały bardzo źle. Wszystko pousychane na pieprz. Zostało tylko to co widać bo reszta nie nadawała się do niczego.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ten nowy storczyk piękny. a z tej marnej resztki storczyka nic nie będzie.
joga
50p
50p

Post »

Też mi się tak wydaje. Przetrzymam go trochę w keramzycie i poobserwuję.
Awatar użytkownika
marcia0409
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lis 2008, o 22:19

Post »

Witam wszystkich forumowiczów ;:6
Mam taki mały problem,wczoraj przy podlewaniu zauważyłam na moich storczykach jakieś malutkie drobne srebne szybko ruszające się robaczki Ratunku!!! Kto wie co mam z tym paskudztwem zrobic??? Moze ma ktoś z Was jakieś dobre rady i posłuży mi pomocą,bo ja nie mam pojęcia co mam z tym zrobic????
joga
50p
50p

Post »

Witaj
Najlepiej porobić zdjęcia (jak się uda tym paskudom) i wstawić. Na pewno ktoś z forumowiczów pozna robale i zaleci co robić dalej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcia0409
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki.
chciałam zrobic im zdjecia,ale sa tak malutkie(ok. 2mm) ze nawet moj dobry aparat ma z nimi problem ;:99
joga
50p
50p

Post »

Ja dopiero zaczynam przygodę ze storczykami ale z tego co pamiętam możesz włożyć po parę ząbków czosnku w doniczkę. Na pewno nie zaszkodzi a robale tego nie cierpią. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcia0409
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

oki rozumiem czosnek,ale pokrojony na kawałki czy wystarczy tylko jak ząbek jest obrany? Bo inaczej to chyba trzeba by się z domu na czas kwarantanny wyprowadzic.... ;:31

A to moje storczyki w czasie kwitnienia....

Obrazek

Obrazek
joga
50p
50p

Post »

Witaj Marcia
Storczyki przepiękne, bardzo dużo kwiatów. Jeśli chodzi o czosnek to myślę, że wystarczy tylko obrany i włożony do doniczki. Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tej kwestii.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
marcia0409
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzisiaj wieczorkiem wreszcie się zdecydowałam...obrałam czosnek i rozpoczełam wojne z robalami :lol: żeby bardziej pocierpiały za kare że w ogóle odważyły się u mnie zagościc ;:14 to poczęstowałam je pokrojonym czosnkiem na drobne cieniutkie paseczki...niech mają pasudy za swoje i szybko mi stad uciekaja :!: ciekawe jak długo wytrzymają ,bo przyznam że nawet tak bardzo wcale zapachu nie czuc mimo, ze czosnek wylądował, :heja aż w 9 doniczkam,bo tyle liczy na razie oczywiście moja kolekcja :lol:

Zapraszam do mnie na forum na ploteczki i ;:40 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18639

Pozdrawiam storczykowo :!:
joga
50p
50p

Post »

Witaj.
Przed chwilą byłam na Twoim wątku. Piękną masz kolekcję. Myślałam, ze zaczynasz przygodę ze storczykami a Ty już zbierasz je parę lat. Tylko pozazdrościć. Ten z netto jest przeuroczy, niepowtarzalny. Gratuluję
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witaj, Joga:)
Robali to ziemiórki. Jeśli czosnek nie pomoże, poczytaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9209.
Ja wytoczyłam na nie ciężką artylerię ;:163 w postaci Nomoltu i pomogło. A kwiatki nie ucierpiały. Warto mieć taki preparat w domu. U mnie zlikwidował także wełnowce.
Pozdrawiam :D
Ania
joga
50p
50p

Post »

Witajcie
Wczoraj kupiłam sobie cudeńko. Chyba Madzia i Storczykowa też mają tego storczyka. Na nalepce pisze Philadelphia.
Oto on
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jest jeszcze jedna rzecz, którą mnie zachwycił. Ma dwa kwiatki z jednej łodyżki tak jakby przylepione do siebie
Widok z boku
Obrazek Obrazek
a tu widok kwiatka z góry
Obrazek
i z dołu
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękny!!! ja też takiego mam, ale mój miał tylko 4 kwiatki gdy go kupiłam. gdzie go kupiłaś? jaką ma rozpiętość liści? mój ma 30 cm rozpiętości, ale zwykle one są mniejsze... i też ma takie cudne kropki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”