Storczyki jogi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu szanse na zreanimowanie są nikłe, ale jeżeli bardzo chcesz, to możesz spróbować. Z pewnościa trzeba zwiększyć mu wilgotność. Najlepiej miseczkę stawić do worka foliowego i górę zamknąć. Co jakiś czas woreczek trzeba otwierać, aby dostało sie tam świeże powietrze. Nie potrafię reanimować storczyków w keramzycie, więc specjalistką raczej nie jestem, gdybym sama posiadała takiego zdechlaczka, to położyłabym go na wilgotnym sphagnum. Samą roślinkę przydałoby sie opryskać środkiem na grzyby, dobrze pooglądać. Nie wiesz, dlaczego roślina znalazła sie w takim stanie, czy zaatakowały ją jakieś szkodniki, bakterie lub czy nie wylądowała w koszu z powodu złej opieki.
Zastanawiam się tylko, dlaczego obcięto mu wszystkie liście, to może być sygnał alarmowy, że roślinka miała jąkąś chorobę.
Zastanawiam się tylko, dlaczego obcięto mu wszystkie liście, to może być sygnał alarmowy, że roślinka miała jąkąś chorobę.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- marcia0409
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 lis 2008, o 22:19
Witam wszystkich forumowiczów ;:6
Mam taki mały problem,wczoraj przy podlewaniu zauważyłam na moich storczykach jakieś malutkie drobne srebne szybko ruszające się robaczki Ratunku!!! Kto wie co mam z tym paskudztwem zrobic??? Moze ma ktoś z Was jakieś dobre rady i posłuży mi pomocą,bo ja nie mam pojęcia co mam z tym zrobic????
Mam taki mały problem,wczoraj przy podlewaniu zauważyłam na moich storczykach jakieś malutkie drobne srebne szybko ruszające się robaczki Ratunku!!! Kto wie co mam z tym paskudztwem zrobic??? Moze ma ktoś z Was jakieś dobre rady i posłuży mi pomocą,bo ja nie mam pojęcia co mam z tym zrobic????
- marcia0409
- marcia0409
- marcia0409
Dzisiaj wieczorkiem wreszcie się zdecydowałam...obrałam czosnek i rozpoczełam wojne z robalami
żeby bardziej pocierpiały za kare że w ogóle odważyły się u mnie zagościc
to poczęstowałam je pokrojonym czosnkiem na drobne cieniutkie paseczki...niech mają pasudy za swoje i szybko mi stad uciekaja
ciekawe jak długo wytrzymają ,bo przyznam że nawet tak bardzo wcale zapachu nie czuc mimo, ze czosnek wylądował,
aż w 9 doniczkam,bo tyle liczy na razie oczywiście moja kolekcja
Zapraszam do mnie na forum na ploteczki i
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18639
Pozdrawiam storczykowo

Zapraszam do mnie na forum na ploteczki i

Pozdrawiam storczykowo

Witaj, Joga:)
Robali to ziemiórki. Jeśli czosnek nie pomoże, poczytaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9209.
Ja wytoczyłam na nie ciężką artylerię
w postaci Nomoltu i pomogło. A kwiatki nie ucierpiały. Warto mieć taki preparat w domu. U mnie zlikwidował także wełnowce.
Pozdrawiam
Robali to ziemiórki. Jeśli czosnek nie pomoże, poczytaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9209.
Ja wytoczyłam na nie ciężką artylerię

Pozdrawiam

Ania
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.