Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
Kibic to polska odmiana. Czyżby jakaś firma w Rosji sprzedawała jego nasiona?
Kibic jest samokończący. Nie szkoda go prowadzić na jeden pęd?
Pozdrawiam
Bea
Kibic jest samokończący. Nie szkoda go prowadzić na jeden pęd?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Brak miejsca, dosadzony na "dostawkę" z brzegu grządki, na próbę.
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas lało półtora tygodnia, dzień w dzień, a czasem bez ustanku. Do tego bardzo zimno było. Pomidory w gruncie zaczęły łapać co się tylko dało. Wyglądają fatalnie. Zaraza niestety też wlazła, na niektórych dość mocno, dlatego nie czekałam dłużej i pojechałam Infinito. Teraz muszę odczekać okres karencji, ale przed opryskiem zebrałam wszystkie, nawet lekko zapalone.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Popatrzyłem na roczny rozklad pogody w Plainville CT i jedno, co mi się nasunęło, to spróbować posadzić pomidory wcześniej. Średnie temperatury w kwietniu są u Ciebie o kilka stopni wyższe niż u nas. Kawałek folii na początku też by nie zaszkodził. Przyspieszenie wegetacji o 2-3 tygodnie, to może być o 1-2 grona więcej do czasu upałów. Ważny jest też dobór odmian. Niektóre są wrażliwe na gorąco, inne mniej. Proponuję spróbować z odmianami szklarniowymi, bo one mają genetycznie poprawione zawiązywanie owoców w wysokich temperaturach. Pomidory różnią się też częstotliwością wytwarzania gron. Mam odmiany, które robią to co 2 liście , ale są i takie, które mają po 3 albo i 4 liście pomiędzy gronami. Sadząc odmiany kwitnące "gęściej" też możesz porawić sytuację. Zauważyłem też taką prawidłowość, że czym drobniejszy owoc, tym lepsze wiązanie w warunkach stresowych.Tegoroczny rekordzista w wiązaniu to w kolejności Poranek, NN Iran, Kibic,GAT.lucioperca pisze: Co zrobic zeby poprawic procent zawiazywania sie pomidorow.
Z odmian o większych owocach to niewątpliwie HTP11 i Czekolada (pod taką nazwą dostałem nasiona).
Z drobiazgów to Supersweet 100, Megagron i Creativo -nasiona z pomidorków kupionych w markecie. Dodam, że Supersweet rośnie na kilka pędów i już ma prawie 2 metry . W kółku na przedostatnim zdjęciu.
I na zakończenie relacji widok ogólny + bonus dla cierpliwych . Red Pear.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ten ostatni pomidor wygląda na bardzo mięsistego. Taki bardzo rozbudowany mięsień piwny.
-
I właśnie z tej przyczyny nie stoi na nim izotonik np. OSHEE.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalo, zerknij, bardzo proszę, na str 33 o chorobach pomidorów, dałam fotki kredy (albo wapna???), czy nadaje się toto do zrobienia cytrynianu do oprysku. Na najniższych porażonych wierzchołkową zgnilizną gron-( nie zrywam ich) na Sausage i Libby's Pride, dojrzały i same spadają, pewnie choroba przeniesie się na wyższe piętra jeśli nie opryskam.
Rafał, może Cię to pocieszy, u mnie jest tak samo, pierwsze i drugie grona zapylone, następne dwa już nie. Jedynie wspomniany Sausage (czerwony) - ten ma zawiązane wszystkie grona, rosną równo wszystkie w gronie, nie ma "siedzących" (ale owoce nie za duże), Amish Paste (dosyć duże owoce) też jest ok i koktajlówki- tym w ogóle pogoda nie przeszkadza.
W ub. roku tak samo było, nawet siostra przysłała mi betokson, ale skorzystałam z niego, pogoda się uspokoiła i nie było wysokiej wilgotności.
Rafał, może Cię to pocieszy, u mnie jest tak samo, pierwsze i drugie grona zapylone, następne dwa już nie. Jedynie wspomniany Sausage (czerwony) - ten ma zawiązane wszystkie grona, rosną równo wszystkie w gronie, nie ma "siedzących" (ale owoce nie za duże), Amish Paste (dosyć duże owoce) też jest ok i koktajlówki- tym w ogóle pogoda nie przeszkadza.
W ub. roku tak samo było, nawet siostra przysłała mi betokson, ale skorzystałam z niego, pogoda się uspokoiła i nie było wysokiej wilgotności.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Kalo , Dzięki za porady .Kuje zelazo poki gorace . Dzisiaj zakupilem dwie odmiany meksykanskie TLACOLULA PINK i ZAPOTEC PINK RIBBED . Musze jeszcze przewertowac odmiany , ktore jak mowiles wytwarzaja czesciej grona . Najlepsze rozwiazanie to jednak folia tymczasowa ktora mozna zdjac po ustapieniu przymrozkow w nocy .
Gienia , istotnie poprawilas mi humor . Nie jestem sam z tym problemem . Tak jak u ciebie SZW dala o sobie znac . OPALKA , SAN MARZANO ,MOSKOVITZ prawie nie nadaja sie do zbioru , moze jakies pojedyncze sie uchowaly . Mysle jednak , ze to powod zlego podlewania . Znajoma ktora dostala sadzonki ode mnie nie ma SZW. Byc moze bardziej zacienione miejsce
Gienia , istotnie poprawilas mi humor . Nie jestem sam z tym problemem . Tak jak u ciebie SZW dala o sobie znac . OPALKA , SAN MARZANO ,MOSKOVITZ prawie nie nadaja sie do zbioru , moze jakies pojedyncze sie uchowaly . Mysle jednak , ze to powod zlego podlewania . Znajoma ktora dostala sadzonki ode mnie nie ma SZW. Byc moze bardziej zacienione miejsce
Pozdrawiam Rafal
-
Gieniu , w opisie jest błąd, powinno być CaCO3 . Powinno się nadawać, choć niepokoi mnie zawartość glinu, który występuje w dobrym towarzystwie i nie wiadomo, ile go jest.
-
Dziękuję Kalo, trzeba mi tej mikstury niewiele.
W ub. roku w październiku dałam sporo obornika bydlęcego, za półtora miesiąca (pod koniec listopada) połowę zaleconej dawki wapna i przez zimę był wysypywany popiół z kominka na cały ogródek. Rozsypałam również boron, wokół drzewek owocowych też. Nie sądzłam ,że pomidory złapią zgniliznę wierzchołkową. Fakt, jeżeli chodzi o podlewanie były traktowane po macoszemu.
A może znajoma ma inną ziemię i prawidłowy poziom wszystkich składników pokarmowych dla pomidorów.lucioperca pisze: Tak jak u ciebie SZW dala o sobie znac . OPALKA , SAN MARZANO ,MOSKOVITZ prawie nie nadaja sie do zbioru , moze jakies pojedyncze sie uchowaly . Mysle jednak , ze to powod zlego podlewania . Znajoma ktora dostala sadzonki ode mnie nie ma SZW. Byc moze bardziej zacienione miejsce
W ub. roku w październiku dałam sporo obornika bydlęcego, za półtora miesiąca (pod koniec listopada) połowę zaleconej dawki wapna i przez zimę był wysypywany popiół z kominka na cały ogródek. Rozsypałam również boron, wokół drzewek owocowych też. Nie sądzłam ,że pomidory złapią zgniliznę wierzchołkową. Fakt, jeżeli chodzi o podlewanie były traktowane po macoszemu.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Może i kury, tzn- myślisz, że jajka mu się szybko zestarzały!!!
Dostaniemy wspólny kartonik w śmietniczku
Dostaniemy wspólny kartonik w śmietniczku
Pozdrawiam! Gienia.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Witam serdecznie.
Mam prośbę o zdiagnozowanie niedoborów u jednej z odmian moich pomidorów.
Wróciłam po dwutygodniowych wakacjach i u jednej z odmian pomidora zobaczyłam "białe"głowy.Starsze liście są w porządku.Inne odmiany pomidorów też mają się dobrze.
Jakiego składnika im brakuje,co im zapodać i jak często nawozić.
Pozdrawiam Magda
Mam prośbę o zdiagnozowanie niedoborów u jednej z odmian moich pomidorów.
Wróciłam po dwutygodniowych wakacjach i u jednej z odmian pomidora zobaczyłam "białe"głowy.Starsze liście są w porządku.Inne odmiany pomidorów też mają się dobrze.
Jakiego składnika im brakuje,co im zapodać i jak często nawozić.
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda