Kiszone ogórki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9909
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Kiszone ogórki

Post »

Ja zalewam wrzącą solanka i wynoszę do piwniczki gdzie jest chłodniej niż w domu.nic mi nie wyciekło i nie buzuje nadmiernie.Myślę,że kipienie ogórków to wynik zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniu gdzie się kiszą ogórki.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kiszone ogórki

Post »

Ja muszę trzymać przez kilka dni w domu aby podkisły, bo mam bardzo zimną piwnicę - jak wynoszę podkiszone ogórki , to fermentacja ustaje.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kiszone ogórki

Post »

Ja zalewam gorącą solanką i u mnie nie kipią. Po kilku dniach pasteryzuję,bo nie lubię zbyt kwaśnych ogórków.
Ostatnio koleżanka uświadomiła mnie,że nie powinno się ogórków pasteryzować,bo podczas pasteryzacji giną bakterie probiotyczne :roll: Zostawiłam więc kilka słoików z bakteriami,bo obiecałam :wink:
Pozdrawiam Joasiu ;:196
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5064
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone ogórki

Post »

Zrobiłam tak : ogórki , chrzan, czosnek, koper, gorczyca- przykryłam listkami z winogron, zalałam gorącą solanką z odrobiną cukru. Słoiki stoją w kuchni już kilka dni, a jutro wymarsz do piwnicy. A póżniej zobaczymy, czy do zjedzenia, czy na kompost :roll: .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9909
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Kiszone ogórki

Post »

Solanką zalewam na maksa,nic nie może wystawać,mocno zakręcam,no i stężenie solanki robię precyzyjnie,nie odmierzam łyżkami bo łyżki mam różne,5 deko soli na litr wody i nie ma prawa się nie udać.A te listki to przykryte zalewą ? Ja listki kładę na dno,żeby nic nie śmiało wystawać.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5064
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszone ogórki

Post »

Listki przykryte zalewą, ale u mnie ma prawo się nie udać, bo to mój pierwszy raz.
Basia
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9909
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Kiszone ogórki

Post »

Zapytałam dla upewnienia się czy wszystko zrobione dobrze,to wtedy musi się udać.Temperatura optymalna do kiszenia to około 20 stopni,za wysoka to buzują za mocna i mogą być puste,za niska to mogą wdać się bakterie gnilne i zalewa może być śluzowata. :wit
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1520
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kiszone ogórki

Post »

Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza do kiszenia odmiana? A do marynowania?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
zfieszak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 15
Od: 29 sty 2015, o 08:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Czernikowo

Re: Kiszone ogórki

Post »

Ja mam w tym roku Odysa - robiłam już kiszone, są mega smaczne, ważne tylko by nie zrywać zbyt dużych ogórków bo się zrobią kapcie.

Podobna do mojej metoda na dobre ogóraski jest zmoderowane, szarotka66 - też daję 2 łyżki soli na litr wody i trzymam kilka dni w cieple.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1520
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kiszone ogórki

Post »

Kochani... pierwszy raz w tym roku robiłam ogórki kiszone. Starałam się jak mogłam. W większości słoików ogórki są puste w środku. Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam. Ania
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone ogórki

Post »

W tym roku i już zdążyły się popsuć ? :wink: .Przyczyną pustych ogórków najczęściej jest zbyt wysoka temperatura podczas kiszenia. Fermentacja mlekowa zachodzi zbyt szybko i wydzielający się dwutlenek węgla nie nadąża się rozpuszczać w solance. Poza tym wraz ze wzrostem temperatury maleje szybkość rozpuszczania się CO2 w wodzie.Drugim powodem to odmiana.Podobno niektóre mają tendencję do tworzenia pustych komór podczas koszenia. Trzeci powód to nieodpowiedni sklad zalewy i nie całkiem prawidłowa fermentacja.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1520
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kiszone ogórki

Post »

No wiadomo, że chodzi o sezon 2016/2017 ;:108 Ja miałam odmianę Julian.
A jaką polecacie? Czy można ogórki zalać wrzącą solanką i od razu wynieść do piwnicy? Latem temperatura w moim mieszkaniu zawsze przekracza 20 stopni.
Pozdrawiam. Ania
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kiszone ogórki

Post »

Ja mam Juliana od lat i nie zdażyło się, żeby były puste.Po zalaniu solanką od razu wynoszę do piwnicy, gdzie kisną powolutku około miesiąca. Nawet jeszcze po 2 miesiacach można usłyszeć "psyknięcia " uchodzących ze słoików gazów. 2 tygodnie temu poszedł ostatni słoik Julianów z 2015 roku, który zawieruszył sie na półce z sałatkami.Nie ma to jak kanapki z pasztetem i kiszonym ogórkiem :D . Używam wody w 5 litrowych PETach z Biedronki lub Lidla, bo jest odżelaziana, dodaję soli wapniowych pod postacią siarczanu wapnia czyli gipsu i robię solankę 6,5%, ktorej litr wystarcza na 3-3,5 litrowego słoika (używa litrowych słoików Wecka ). W prawidłowo zrobionej kiszonce powinno być od 2 do 3 g soli na kilogram.Takich samych proporcji używam przy kiszeniu kapusty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”