Kawon ( arbuz ) - część 7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Przejdź się dwie strony wstecz, większość z nas ma to samo.
Nie wydaje mi się, żeby to była turkuć, zbyt dużo osób ma ten problem. Ja u siebie w polu nigdy tego robala nie widziałem.
Chrabąszczy u mnie w okolicy nie ma od lat, więc moim zdaniem również to nie pędraki.
Nie wydaje mi się, żeby to była turkuć, zbyt dużo osób ma ten problem. Ja u siebie w polu nigdy tego robala nie widziałem.
Chrabąszczy u mnie w okolicy nie ma od lat, więc moim zdaniem również to nie pędraki.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ma wydać głuchy pusty dźwięk. jokaerNOWY 83 pisze: jaki ma być ten puk puk ! jak w deskę??
Metoda na zgniatanie jest bardzo dobraseba1999 pisze:Jest jeszcze inny sposób Naciśnij na skórkę arbuza, jeżeli usłyszysz "chrum" to jest dojrzały. Ja tylko tą metodą sprawdzam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
Jeśli roślina jest ucięta przy samej ziemi albo 2-3 cm w dół to turkuć, jeśli cześć łodygi jest wciągnięta w dużą dziurę to nornica, dzisiaj skurczybyk obciął mi melona z 5 owocami, co mi radzicie wziąć te owoce do domu czy wyrzucić ,czy jak melony poleżą to dojdą?
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
jokaer
misza_szydelko weź te większe owoce, mniejszych nie do końca wyrośniętych raczej nie bierz. Będą bez smaku albo zgniją
misza_szydelko weź te większe owoce, mniejszych nie do końca wyrośniętych raczej nie bierz. Będą bez smaku albo zgniją
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lip 2016, o 10:22
Ostatnie pytanie, melony z uciętej rośliny są duże - mają od 1,2kg do 2kg, czy ma je trzymac w piwnicy czy na oknie gdzie jest słońce i ciepło, czy dojdą tak jak pomidory? Zdaję sobie sprawę, że będą niesłodkie, może chociaż do sałatki je wykorzystam, gdzie maja leżeć seba aby w miarę doszły?
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
I dzisiaj powtórka z rozrywki. Wieczór się zbliża arbuzy pomału wstają. Doszedłem do kolejnego wniosku, że to może słońce je pali.
Pod wpływem emocji, dałem się ponieść i zrobiłem coś takiego, arbuzy mają teraz trochę cienia i przewiewnie. Jutro dam Wam znać, czy coś pomogło "zadaszenie"
Pod wpływem emocji, dałem się ponieść i zrobiłem coś takiego, arbuzy mają teraz trochę cienia i przewiewnie. Jutro dam Wam znać, czy coś pomogło "zadaszenie"
Piotr
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
rolnik90 ja tak robiłem rok temu z arbuzami Carolina Cross. Pięknie pod tym rosły. Lepiej niż reszta
misza_szydelko PW
misza_szydelko PW
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
Mam arbuzy na działce obok domu i głęboko w polu. Te na polu podlewane są wodą ze stawu, a dla arbuzów i innych roślinek obok domu mam przywożoną wodę beczkowozem z bagna na torfowisku. Arbuzy obok domu mają większe liście i są gęstsze. Typ gleby w obu miejscach jest ten sam. Czy woda może mieć jakiś wpływ na rozwój roślinek? Czy to może coś innego?
A może wartość pH wody się różni i ma na to wpływ?
A może wartość pH wody się różni i ma na to wpływ?
Pozdrawiam!
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy budynku arbuzy maja lepsze warunki termiczne i dlatego wyglądają lepiej.
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
Moje pole z jednej strony graniczy z lasem, a na reszcie sąsiadujących pól rośnie kukurydza. Na moim polu rośnie cukinia, a w sercu pola rosną właśnie arbuzy. Mają cicho i ciepło podobnie jak te pod domem, a jednak są gorsze.
Pozdrawiam!
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli rosną przy południowej ścianie to mają zdecydowanie lepiej