Kawon ( arbuz ) - część 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 7

Post »

Właśnie wróciłem z działki - zastałem arbuzy po południu w fatalnym stanie, słabną w oczach. Już prawie 3/4 arbuzowiska więdnie a stare liście zasychają. Nie widzę śladów mączniaka. Teraz pod wieczór jak wyjeżdżałem jakby lepiej. Do tego melony ale tylko po jednej stronie tunelu też więdną, po drugiej stronie jakby nigdy nic. Już jednego musiałem wywalić z 3 ładnym owocami ;:145 O co chodzi? Jestem w kropce... Śladów podgryzania czy podkopania też nie widzę.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

wokan a może w wątku o dyniach będą wiedzieć co się dzieje ?
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co myślicie o fuzaryjnym więdnięciu?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jeżeli to fuzarioza to gorzej być nie może. Objawy pasują - więdnięcie, ale nie widzę nalotu i brunatnienia łodyg. Chyba, że choroba dopada też zawiązki owoców bo tu kilka miałem poczerniałych i musiałem zerwać i wyrzucić.
Zwalczanie fuziariozy to katorga - z odkażaniem gleby włącznie. Nic tylko podpalić działkę i ogniem zwalczyć dziadostwo ;:145 ;:145 :evil:
misza_szydelko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2016, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ludzie, tez myślałem że to choroba, musiałem dzisiaj zerwać kolejnych 7 arbuzów od 2 - do 4 - 5kg, liście zaczęły więdnąć przy 3-ch roślinach (jak się okazało to nornice, łodygi poobgryzane, mój pekińczyk kolejną dzisiaj złapał).
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Post »

Najpewniej nie fuzarioza i nie szkodniki glebowe (w większości przypadków) a po prostu pogoda nie taka. Arbuzy mają duże wymagania termiczne, było zimno. Arbuz ma płytki system korzeniowy, lubi gleby przepuszczalne bardziej piaszczyste, a po obfitych deszczach korzenie dusiły się w mniej przepuszczalnym podłożu.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Jak u was sytuacja wygląda? U mnie dziś jest ok, arbuzy nie oklapnięte oprócz liści które uschły. Temp na zewnątrz 21 stopni. I brak słońca. Jak pojawi się słońce to napisze wam czy zasłona pomaga, ale na obecną chwilę jest ok ;:138
Piotr
Awatar użytkownika
Mandolina95
100p
100p
Od: 13 lip 2016, o 22:00

Post »

Może faktycznie sęk tkwi w glebie. Moja gleba jest bardzo piaszczysta i nie mam problemu z więdnięciem.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Może po prostu korzenie się gotują, było bardzo mokro i nagle upał, no to woda w ziemi powinna nabrać temperatury i dusi system korzeniowy :?:
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
misza_szydelko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2016, o 10:22

Post »

Nie taki diabeł straszny jak go malują, arbuz podgryziony przez turkucia okazał się całkiem, całkiem - myślałemże będzie niedojrzały a tutaj niespodzianka :heja

Obrazek

Jadł już ktoś arbuza lub melona z działki? Czekacie jeszcze?

Do pułapki z butelki i obornika złapałem już ich 4 ;:138
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gratulacje ;:63
Może zerwę jednego na początku sierpnia ;:224
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dzisiaj było słońce i upał - arbuzy w stanie fatalnym. Z buszu zostało wspomnienie. Jak jeszcze nie tak dawno nie widać było włókniny, to teraz czarne na całej powierzchni. Liście klapnięte, niektóre całe pędy zwiędnięte. :cry: Zrobiłem oględziny pędów po przecięciu - i objawów fuzariozy nie widziałem. Coraz mocniej obstawiam jednak zbyt wysoką temperaturę gleby połączoną z dużą wilgotnością (włóknina) co przy mojej ciężkiej glebie (czarna ziemia) z tendencją do zabetonowywania powoduje duszenie korzeni. W przyszłym roku chyba nie zastosuje włókniny i zobaczymy co będzie.
Będę trzymał je teraz ile się da. Jeszcze z tydzień i kilka owoców przekroczy 40 dni wegetacji to będzie duża szansa na dojrzałość.
W tunelu z jednej strony melony też są w złej kondycji, to poprzycinałem słabe pędy i liście i zostawiłem najlepsze i te z owocami - może trochę tym odciążę zamęczone rośliny. Po drugiej stronie tunelu melony jakby nigdy nic - zdrowiutkie :roll:

Na pocieszenie dzisiaj wreszcie poczułem charakterystyczny zapach nad melonowiskiem - dwa pięknie pachnące Seledyny, które już same odchodziły od ogonka powędrowały do lodówki - jutro będzie zimny deser po obiedzie :tan
sysiorek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 20:54

Post »

misza_szydelko bardzo ładnie wybarwiony i apetyczny Twój arbuz ;:138 , już nie mogę się doczekać rozkrojenia swoich, ale nic nie chce trzeszczeć pod skórką od nacisków, seba1999 duża siła tego nacisku musi być?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”