Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
Do zobaczenia wypoczywaj i nabieraj sił
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Witajcie
Co prawda z urlopu wróciłam już ponad tydzień temu, ale pogoda była tak nędzna, że do kaktusów nie było po co zaglądać.
Zacznę od urlopu. Trwał mniej niż powinien, ponieważ i w Tatrach pogoda na koniec nie była łaskawa. Niemniej przez tydzień mieliśmy super aurę i sporo się nachodziliśmy, a dokładnie 134 km na szlakach w 7 dni. Córcia ma nowy rekord wysokości - 2240m npm (Zadni Granat). Jak na swoje prawie 6 lat to raczej sporo.
Krótka fotorelacja:
Za rok już na Słowację.
Kaktusy mnie zadziwiły. Przez te blisko dwa tygodnie chyba pogoda u nas była marna, ponieważ o dziwo nie znalazłam suszków, a wiele pąków na mnie zaczekało. Niestety nie mirandense I niestety przez kolejny tydzień również słońca nie było, więc pąki zwiędły. Niemniej inne też są, rosną lub kwitną.
Gymnocalycium mihanovichii
Gymnocalycium anisitsii
GYmnocalycium piltziorum P 38
]
Gymnocalycium doppianum P 213
I debiut Gymnocalycium fischerii v. suyuquense LF 8A
Co prawda z urlopu wróciłam już ponad tydzień temu, ale pogoda była tak nędzna, że do kaktusów nie było po co zaglądać.
Zacznę od urlopu. Trwał mniej niż powinien, ponieważ i w Tatrach pogoda na koniec nie była łaskawa. Niemniej przez tydzień mieliśmy super aurę i sporo się nachodziliśmy, a dokładnie 134 km na szlakach w 7 dni. Córcia ma nowy rekord wysokości - 2240m npm (Zadni Granat). Jak na swoje prawie 6 lat to raczej sporo.
Krótka fotorelacja:
Za rok już na Słowację.
Kaktusy mnie zadziwiły. Przez te blisko dwa tygodnie chyba pogoda u nas była marna, ponieważ o dziwo nie znalazłam suszków, a wiele pąków na mnie zaczekało. Niestety nie mirandense I niestety przez kolejny tydzień również słońca nie było, więc pąki zwiędły. Niemniej inne też są, rosną lub kwitną.
Gymnocalycium mihanovichii
Gymnocalycium anisitsii
GYmnocalycium piltziorum P 38
]
Gymnocalycium doppianum P 213
I debiut Gymnocalycium fischerii v. suyuquense LF 8A
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co za widoki!
I fotki - doskonałe!
Gratuluję kondycji Wam oraz szczególnie córci - naprawdę dzielna z niej dziewczyna. Rekord wysokości - dla mnie - nie do pobicia.
Kwiaty gymno extra. Jak ktoś nie do końca jest do nich przekonany to na Twoim wątku może się wątpliwości pozbyć. Brawo!
I fotki - doskonałe!
Gratuluję kondycji Wam oraz szczególnie córci - naprawdę dzielna z niej dziewczyna. Rekord wysokości - dla mnie - nie do pobicia.
Kwiaty gymno extra. Jak ktoś nie do końca jest do nich przekonany to na Twoim wątku może się wątpliwości pozbyć. Brawo!
To własnie ja się pozbywam wątpliwości, jak zawsze jestem w tym wątku. Niby nie jestem do nich przekonana, ale to co oglądam, zmienia moje nastawienie, bo u Ciebie tak pięknie .
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Podziwiam tą małą istotkę ja z pewnością bym nie dała rady tak wędrować.... Dzielna kobita
Kwiatki jak zawsze pierwsza klasa ,a mirandense ....też było by mi szkoda ,ale w przyszłym roku może się uda
Kwiatki jak zawsze pierwsza klasa ,a mirandense ....też było by mi szkoda ,ale w przyszłym roku może się uda
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne krajobrazy, naprawdę wyjątkowe miejsca odwiedziłaś, fotorelacja super
Pogoda w tym sezonie jest bardzo kapryśna. Właściwie dopiero od wczoraj jest cieplej i w końcu trochę więcej słońca. No i od razu widać efekty - Gymnocalycium mihanovichii zachwyca kolorem kwiatów i piękny debiut Gymnocalycium fischerii v. suyuquense LF 8A
Pogoda w tym sezonie jest bardzo kapryśna. Właściwie dopiero od wczoraj jest cieplej i w końcu trochę więcej słońca. No i od razu widać efekty - Gymnocalycium mihanovichii zachwyca kolorem kwiatów i piękny debiut Gymnocalycium fischerii v. suyuquense LF 8A
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Jak tam pięknie!!! Pewnie duma Cię rozpiera z córci!
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- góry są przepiękne, bardzo ciekawie prezentują się, szczególnie gdy dopisuje pogoda.sokolica pisze:
Kwiaty kaktusów - mogę tylko napisać - cuda stworzone przez rośliny, uwiecznione na profesjonalnie wykonanych fotkach , - dla Osoby utrwalającej portrety roślin.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No i dzisiaj, przez te góry na fotkach, nie widać kompletnie gymnolkowych kwiatków
Piękne góry, super fotki, na pewno wspaniałe wrażenia
A mirandaense szkoda...
Piękne góry, super fotki, na pewno wspaniałe wrażenia
A mirandaense szkoda...
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja do tych górskich fotek jeszcze wrócę kilka razy , fakt co do pogody , teraz kilka dni było ciepłych a wcześniej pogoda taka sobie .
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Magda! A ja oglądałam pierwszy raz z poczty, potem przejrzałam tutaj, teraz jeszcze raz... i nie wiem, co napisać. Zdjęcia z gór przepiękne, tęsknota zawyła w sercu. Dobrze, że chociaż do Zakopanego udało mi się w tamtym roku skoczyć, i cieszę się, że starszy Synek - 9-latek - zimą piechotą zdobył Gubałówkę. A Ty masz takiego zaprawionego już trapera! Zdjęcia przepiękne, powtórzę raz jeszcze.
I zgodzę się, że przyćmiły kwiaty, ale ogólnie ten Twój post to jedno z najpiękniejszych widoków, jakie ostatnio widziałam. Cudownie!
I zgodzę się, że przyćmiły kwiaty, ale ogólnie ten Twój post to jedno z najpiękniejszych widoków, jakie ostatnio widziałam. Cudownie!
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję Wam bardzo.
Zdjęć z Tatr mamy pewnie ok 2tys z tych wakacji. Córa chodzi po górach z nami od ok 3 roku życia. Im starsza, tym bardziej jej się nie chce Ale faktycznie i tak jestem z niej dumna, bo dzielnie dawała sobie radę, zwłaszcza w skalnym terenie. I odwiedziła w tym roku miejsca, w których dzieci rzadko się widuje.
Kaktusy kwitną, nawet obficie, ale ja nie mam sił na zdjęcia. Paru nie zdążyłam uwiecznić. Grypa latem? Trochę absurdalne, ale jednak.
Gymnocalycium ragonesei
Gymnocalycium sp miał być henisii ale kwitnie inaczej
Gymnocalycium triacanthum P 124
Gymnocalycium damsii każdy kwiatek inny
Gymnocalycium ochoterenae v. herbsthofferianum GN 100/510
Gymnocalycium quehlianum tylko tyle zostało z bukietu
Zdjęć z Tatr mamy pewnie ok 2tys z tych wakacji. Córa chodzi po górach z nami od ok 3 roku życia. Im starsza, tym bardziej jej się nie chce Ale faktycznie i tak jestem z niej dumna, bo dzielnie dawała sobie radę, zwłaszcza w skalnym terenie. I odwiedziła w tym roku miejsca, w których dzieci rzadko się widuje.
Kaktusy kwitną, nawet obficie, ale ja nie mam sił na zdjęcia. Paru nie zdążyłam uwiecznić. Grypa latem? Trochę absurdalne, ale jednak.
Gymnocalycium ragonesei
Gymnocalycium sp miał być henisii ale kwitnie inaczej
Gymnocalycium triacanthum P 124
Gymnocalycium damsii każdy kwiatek inny
Gymnocalycium ochoterenae v. herbsthofferianum GN 100/510
Gymnocalycium quehlianum tylko tyle zostało z bukietu
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękny zestaw gymnokalicji - dla miłośników oraz tych mniej zdecydowanych.