Czym nawozić pomidory-cz.3
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Dzięki. A czy saletra wapniowa w miejsce cytrynianu lub octanu wapnia coś zmienia?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dobrze chyba pamiętam aby OW pryskać 7 dni po jakimkolwiek nawozie ( w tym siarczanie magnezu).
Ja w przypadku wyjazdu ( w tej fazie rozwoju pomidora) robię oprysk siarczan magnezu i saletra potasowa po 5gr na litr, ale mnie chodzi o przyspieszenie dojrzewania i dokarmienie. Jak dotąd nie miałam u siebie SZW.
O saletrze wapniowej coś pisał Ludwik żeby jej nie łączyć z czymś, miałam to zapisane ale diabeł nakrył ogonem.
Ja w przypadku wyjazdu ( w tej fazie rozwoju pomidora) robię oprysk siarczan magnezu i saletra potasowa po 5gr na litr, ale mnie chodzi o przyspieszenie dojrzewania i dokarmienie. Jak dotąd nie miałam u siebie SZW.
O saletrze wapniowej coś pisał Ludwik żeby jej nie łączyć z czymś, miałam to zapisane ale diabeł nakrył ogonem.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Przepraszam, edytuję post, ponieważ źle przyczytałem, Whitedame pisała o połączeniu siarczan magnezu z saletrą potasową, a ja chciałem się spytać czy można połączyć przy oprysku siarczan magnezu z saletrą wapniową?
Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale z chemii mam wiedzę taką samą jak na temat teorii chaosu, więc sami rozumiecie.
Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale z chemii mam wiedzę taką samą jak na temat teorii chaosu, więc sami rozumiecie.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Nie należy łączyć nawozów wapniowych z magnezowymi, ponieważ magnez jest antagonistą wapnia i utrudnia jego wchłanianie. Dodatkowo, magnez stymuluje szybszy wzrost roślin, co z kolei zwiększa zapotrzebowanie rośliny na wapń. Opryski powinny być wykonane osobno, przy czym - z uwagi na duże różnice w tempie wchłaniania tych pierwiastków - w pierwszej kolejności lepiej wykonać oprysk nawozem wapniowym. Magnez po 3-4 dniach.
W dobrych warunkach pogodowych (ciepło i brak ulewnych deszczy) magnez dość szybko wchłania się również poprzez system korzeniowy, można więc wówczas jednocześnie podlać roztworem siarczanu magnezu i wykonać oprysk dolistny saletrą wapniową.
W dobrych warunkach pogodowych (ciepło i brak ulewnych deszczy) magnez dość szybko wchłania się również poprzez system korzeniowy, można więc wówczas jednocześnie podlać roztworem siarczanu magnezu i wykonać oprysk dolistny saletrą wapniową.
Pozdrawiam, Dorota
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 lis 2013, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O antagonizmie magnezu i wapnia pierwszy raz słyszę.Może z potasem ci się pomyliło?Idąc twoim rozumowaniem jaki sens mają nawozy z grupy wapniowo magnezowych?
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Zawsze musi być ten pierwszy razPonury Ogrodnik pisze:O antagonizmie magnezu i wapnia pierwszy raz słyszę

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... u#p2336240
Jedno nie wyklucza drugiego i może być równocześnie antagonistą też innych pierwiastków.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Siarczan połączony z wapniem otrzymamy gips, a on już tak nie jest rozpuszczalny w wodzie i mniej przyswajalny przez rośliny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- cantati
Nie, nie pomyliło mi sięPonury Ogrodnik pisze:O antagonizmie magnezu i wapnia pierwszy raz słyszę.Może z potasem ci się pomyliło?Idąc twoim rozumowaniem jaki sens mają nawozy z grupy wapniowo magnezowych?

Saletra wapniowa, o której pisze Tomek, zawiera szybko działające wapno tlenkowe (CaO), które nie może być łączone z siarczanem magnezu w oprysku, bo - tak jak napisał Ekopom - wytrąci się gips.
Nawozy wapniowo-magnezowe, o których piszesz, zawierają słabo rozpuszczalne w wodzie wapno węglanowe (CaCO3), które można doglebowo stosować w połączeniu z magnezem, bo ten z kolei w wodzie rozpuszcza się łatwo.
Pozdrawiam, Dorota
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Mam saletrę wapniowo magnezową, czy nadaje się ona do oprysku przeciw Szw?
Pozdrawiam ;)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jak najbardziej.
pozdrawiam Ludwik
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Człowiek jednak uczy się przez całe życie.cantati pisze:Nie należy łączyć nawozów wapniowych z magnezowymi, ponieważ magnez jest antagonistą wapnia i utrudnia jego wchłanianie.
Tylko czemu w takim razie wapnovit ma dodatek magnezu, który na logikę zmniejsza działanie tego nawozu?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Trzy posty wyżej tłumaczyła to Cantati!

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- cantati
Tak, ma niewielki dodatek magnezu, co przy normalnym (zapobiegawczym) zastosowaniu tego nawozu do nawożenia pozakorzeniowego nie robi wielkiej różnicy. To samo tyczy się stosowanych doglebowo nawozów wapniowo-magnezowych. Nawozi się nimi ziemię odpowiednio wcześniej, tak, żeby roślina pobrała potrzebne składniki w odpowiedniej fazie wzrostu.Elfia pisze:Człowiek jednak uczy się przez całe życie.cantati pisze:Nie należy łączyć nawozów wapniowych z magnezowymi, ponieważ magnez jest antagonistą wapnia i utrudnia jego wchłanianie.
Tylko czemu w takim razie wapnovit ma dodatek magnezu, który na logikę zmniejsza działanie tego nawozu?
Powyżej była mowa o nawożeniu interwencyjnym, mającym jak najszybciej dostarczyć wapnia. Nie ma sensu dodatkowo spowalniać wchłaniania łącząc wapń z magnezem, skoro można dostarczyć każdy z tych pierwiastków w osobnym oprysku

Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dobry artykuł do poczytania w niedzielne popołudnie przy kawie http://sadinfo.pl/artykuly-2012/42012/3 ... rce-2.html 

Od lewej pokrzywa, kranówka, nawóz. Dopiero 3 krotne podlanie pomidorków pokrzywówką bez rozcieńczenia ( nie spaliła korzeni !!!
) dało rezultat podobny do kranówki z jedną perełką saletry amonowej na 50 ml. Dodanie do wody demineralizowanej odrobiny soli gorzkiej i gipsu poprawiło wygląd pomidorków w 3 kubku. Jak widać stosowanie pokrzywówki 1:100 daje tyle co nic o czym z bólem zawiadamiam zwolenników jej stosowania. Jak ktoś ma zasobną ziemię to nie zaszkodzi, jak kiepską to nie pomoże.Koniec eksperymentu.

Od lewej pokrzywa, kranówka, nawóz. Dopiero 3 krotne podlanie pomidorków pokrzywówką bez rozcieńczenia ( nie spaliła korzeni !!!