Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
U mnie jarmuż na ranczo odpada.
Mam konkurencję - sarenkę.
Jarmuż wykopie nawet z pod śniegu. Ale koło domu mam, a jakże.
Zdrowotny i pyszny.
Zdrowotny i pyszny.
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Krwawnikiem wszystko pryskam. Czosnkiem i bzem dzikim też. Jakoś niespecjalnie widzę, żeby atakowany był. Sieję pomiędzy nim szpinak i rukolę i roszponkę.
U mnie na rynku nisza pusta jeśli chodzi o flance na jesień/zima. Jeszcze o tym nie wiedzą ludziska
Muszę sobie jeszcze zostawić miejsce na groszek i bób. Zamierzam siać go w grudniu. Zero mięska w ziarnach raz tak posiałam i plon był oooogromny a ziarna zdrowe.
U mnie na rynku nisza pusta jeśli chodzi o flance na jesień/zima. Jeszcze o tym nie wiedzą ludziska
Muszę sobie jeszcze zostawić miejsce na groszek i bób. Zamierzam siać go w grudniu. Zero mięska w ziarnach raz tak posiałam i plon był oooogromny a ziarna zdrowe.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalmore, w jakich proporcjach???
- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Tnę ile mi się do gara zmieści krwawnika. Zalewa wodą i gotuje na małym ogniu około pół godziny. Studzę, cedzę i pryskam. Trzeba go zużyć od razu bo nie jest trwały. Nie rozcieńczam tego.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kama atakuje, atakuje Jak ktoś ma ten komfort, że mączlika nie ma, to pewnie może sobie siać do gruntu, ale ja mam wszystkie kapustne z rozsady. Dziś sadzę ostatnie jesienne brokuły i posieję ostatnie w tym roku nasiona rzodkwi.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2014, o 07:03
Do gruntu czy pod folię, agrowłókninę? na jaką głębokość? większą niż tradycyjnie?Dalmore pisze:Zamierzam siać go w grudniu. Zero mięska w ziarnach raz tak posiałam i plon był oooogromny a ziarna zdrowe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego i akceptujecie zieleninę, to polecam wysiać groch cukrowy na zielone pędy. U mnie to było odkrycie zeszłej jesieni. Siałam je na początku września wprost do gruntu. Po trzech tygodniach można zbierać. Smak oceniam jako niezły i na pewno w tym roku powtórzę, jeżeli będę mieć trochę miejsca na grządkach.
Wiem, że ten groch może się wydawać dziwnym pomysłem, ale jak macie trochę miejsca, to spróbujcie. Teraz zrobił się modny i kucharskie sławy używają do potraw w wypasionych restauracjach, więc aż żal samemu sobie nie wyprodukować trochę, choćby na testy smakowe.
Wiem, że ten groch może się wydawać dziwnym pomysłem, ale jak macie trochę miejsca, to spróbujcie. Teraz zrobił się modny i kucharskie sławy używają do potraw w wypasionych restauracjach, więc aż żal samemu sobie nie wyprodukować trochę, choćby na testy smakowe.
- Aguss85
Fajny pomysł, już gdzieś czytałam o jadalnych pędach grochu, kiedyś nim uzupełniano na przedwiośniu braki witamin. W sumie to takie przerośnięte kiełki
Gdzie jak gdzie, ale tu chyba wszyscy akceptują zieleninkę
Gdzie jak gdzie, ale tu chyba wszyscy akceptują zieleninkę
Agnieszka
Agnieszka
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Takie pędy można hodować także zimą na parapecie. Najlepsze są ze słonecznika. Ja to robię na dużych podstawkach pod doniczki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Rynka, w tym roku zrywałem głównie małe, płaskie strączki, to mi najbardziej smakowało. Pędów nie próbowałem, ale to dobry pomysł, bo nie wiem co posiać oprócz pak choi, letniej sałty, szpinaku i roszponki Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, co jeszcze można zasiać o tej porze?
- Aguss85
Ja w słoiku robię zimą zwykłe kiełki ze słonecznika, ale z tym jest trochę zabawy, bo żeby ładnie rosły trzeba je kilka razy dziennie przepłukać i to nie kranówką. Ullak w podstawki sypiesz normalnie ziemię i tak sobie kiełkują?
Drapichrust w lipcu i sierpniu można posiać rzodkiew (takie terminy są na mojej odmianie Montang Hong) . We wrześniu, jak lubisz, można posiać zimowy szpinak (odmiana to chyba Zimowy Olbrzym). Innych nasion na tą porę nie mam, ale może któreś z powyższych Ci podpasuje.
Aaa, jak masz gdzieś dostęp do rozsad (jakiś targ albo coś) to pora jest też dobra na jesienne brokuły, kalafiory, na kapustę pekińską, a tu znawcy też pisali, że sporo odmian fasolki można siać do końca lipca- też jeszcze zdążysz
Drapichrust w lipcu i sierpniu można posiać rzodkiew (takie terminy są na mojej odmianie Montang Hong) . We wrześniu, jak lubisz, można posiać zimowy szpinak (odmiana to chyba Zimowy Olbrzym). Innych nasion na tą porę nie mam, ale może któreś z powyższych Ci podpasuje.
Aaa, jak masz gdzieś dostęp do rozsad (jakiś targ albo coś) to pora jest też dobra na jesienne brokuły, kalafiory, na kapustę pekińską, a tu znawcy też pisali, że sporo odmian fasolki można siać do końca lipca- też jeszcze zdążysz
Agnieszka
Agnieszka
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Aguss85, lubię rzodkiew, białej i czarnej używałem do kiszonej kapusty pekińskiej i surówek. Jutro poszukam nasion w ogrodniczym, dzięki za podpowiedź
Za kalafiory i brokuły boję się zabierać, na kapustnych mam potężną inwazję tantisia i mączlika. W zeszłym roku w rozsadzie młodej kapusty trafił mi się kalafior i został przeżarty do głąba
Ps. Szparagową mam już zasianą w dwóch rzutach, tydzień i dwa tygodnie temu. Pierwsza już wyszła. Oprócz tego zasiałem ogórki, wczoraj przerwałem i mam nadzieję, że dadzą radę. Ogórki z maja jeszcze się trzymają, ale w okolicy widziałem już całkiem uschnięte uprawy.
Za kalafiory i brokuły boję się zabierać, na kapustnych mam potężną inwazję tantisia i mączlika. W zeszłym roku w rozsadzie młodej kapusty trafił mi się kalafior i został przeżarty do głąba
Ps. Szparagową mam już zasianą w dwóch rzutach, tydzień i dwa tygodnie temu. Pierwsza już wyszła. Oprócz tego zasiałem ogórki, wczoraj przerwałem i mam nadzieję, że dadzą radę. Ogórki z maja jeszcze się trzymają, ale w okolicy widziałem już całkiem uschnięte uprawy.