Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego i akceptujecie zieleninę, to polecam wysiać groch cukrowy na zielone pędy. U mnie to było odkrycie zeszłej jesieni. Siałam je na początku września wprost do gruntu. Po trzech tygodniach można zbierać. Smak oceniam jako niezły i na pewno w tym roku powtórzę, jeżeli będę mieć trochę miejsca na grządkach.
Wiem, że ten groch może się wydawać dziwnym pomysłem, ale jak macie trochę miejsca, to spróbujcie. Teraz zrobił się modny i kucharskie sławy używają do potraw w wypasionych restauracjach, więc aż żal samemu sobie nie wyprodukować trochę, choćby na testy smakowe.
Wiem, że ten groch może się wydawać dziwnym pomysłem, ale jak macie trochę miejsca, to spróbujcie. Teraz zrobił się modny i kucharskie sławy używają do potraw w wypasionych restauracjach, więc aż żal samemu sobie nie wyprodukować trochę, choćby na testy smakowe.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajny pomysł, już gdzieś czytałam o jadalnych pędach grochu, kiedyś nim uzupełniano na przedwiośniu braki witamin. W sumie to takie przerośnięte kiełki
Gdzie jak gdzie, ale tu chyba wszyscy akceptują zieleninkę
Gdzie jak gdzie, ale tu chyba wszyscy akceptują zieleninkę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie pędy można hodować także zimą na parapecie. Najlepsze są ze słonecznika. Ja to robię na dużych podstawkach pod doniczki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Rynka, w tym roku zrywałem głównie małe, płaskie strączki, to mi najbardziej smakowało. Pędów nie próbowałem, ale to dobry pomysł, bo nie wiem co posiać oprócz pak choi, letniej sałty, szpinaku i roszponki Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, co jeszcze można zasiać o tej porze?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja w słoiku robię zimą zwykłe kiełki ze słonecznika, ale z tym jest trochę zabawy, bo żeby ładnie rosły trzeba je kilka razy dziennie przepłukać i to nie kranówką. Ullak w podstawki sypiesz normalnie ziemię i tak sobie kiełkują?
Drapichrust w lipcu i sierpniu można posiać rzodkiew (takie terminy są na mojej odmianie Montang Hong) . We wrześniu, jak lubisz, można posiać zimowy szpinak (odmiana to chyba Zimowy Olbrzym). Innych nasion na tą porę nie mam, ale może któreś z powyższych Ci podpasuje.
Aaa, jak masz gdzieś dostęp do rozsad (jakiś targ albo coś) to pora jest też dobra na jesienne brokuły, kalafiory, na kapustę pekińską, a tu znawcy też pisali, że sporo odmian fasolki można siać do końca lipca- też jeszcze zdążysz
Drapichrust w lipcu i sierpniu można posiać rzodkiew (takie terminy są na mojej odmianie Montang Hong) . We wrześniu, jak lubisz, można posiać zimowy szpinak (odmiana to chyba Zimowy Olbrzym). Innych nasion na tą porę nie mam, ale może któreś z powyższych Ci podpasuje.
Aaa, jak masz gdzieś dostęp do rozsad (jakiś targ albo coś) to pora jest też dobra na jesienne brokuły, kalafiory, na kapustę pekińską, a tu znawcy też pisali, że sporo odmian fasolki można siać do końca lipca- też jeszcze zdążysz
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- 100p
Aguss85, lubię rzodkiew, białej i czarnej używałem do kiszonej kapusty pekińskiej i surówek. Jutro poszukam nasion w ogrodniczym, dzięki za podpowiedź
Za kalafiory i brokuły boję się zabierać, na kapustnych mam potężną inwazję tantisia i mączlika. W zeszłym roku w rozsadzie młodej kapusty trafił mi się kalafior i został przeżarty do głąba
Ps. Szparagową mam już zasianą w dwóch rzutach, tydzień i dwa tygodnie temu. Pierwsza już wyszła. Oprócz tego zasiałem ogórki, wczoraj przerwałem i mam nadzieję, że dadzą radę. Ogórki z maja jeszcze się trzymają, ale w okolicy widziałem już całkiem uschnięte uprawy.
Za kalafiory i brokuły boję się zabierać, na kapustnych mam potężną inwazję tantisia i mączlika. W zeszłym roku w rozsadzie młodej kapusty trafił mi się kalafior i został przeżarty do głąba
Ps. Szparagową mam już zasianą w dwóch rzutach, tydzień i dwa tygodnie temu. Pierwsza już wyszła. Oprócz tego zasiałem ogórki, wczoraj przerwałem i mam nadzieję, że dadzą radę. Ogórki z maja jeszcze się trzymają, ale w okolicy widziałem już całkiem uschnięte uprawy.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Mam jeszcze rzodkiewkę Sopel Lodu - wysiew nasion w sierpniu, sałatę zimującą, cebulę zimującą i rukolę dziką.
Drapichrust, na szkodniki kapustnych działa gęsta firanka, sprawdzone eksperymentalnie w tym roku
Tak. W podstawce oczywiście zrobione dziurki, stoi na mniejszej podstawce. Słonecznik oczywiście niełuskany. Groch kupuje na targu niełuskany. Można najpierw namoczyć jak na kiełki, a nawet podkiełkować (ja to robię na sitku dla wygody).Aguss85 pisze:Ja w słoiku robię zimą zwykłe kiełki ze słonecznika, ale z tym jest trochę zabawy, bo żeby ładnie rosły trzeba je kilka razy dziennie przepłukać i to nie kranówką. Ullak w podstawki sypiesz normalnie ziemię i tak sobie kiełkują?
Drapichrust, na szkodniki kapustnych działa gęsta firanka, sprawdzone eksperymentalnie w tym roku
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
-
- 100p
Ullak, za rok tak zrobię, teraz już za późno. Rok temu nie miałem na kapuście żadnych szkodników, zadjąłem dosłownie jedną gąsienice bielinka. W tym roku istny koniec świata, łatwiej chyba powiedzieć czego tam nie było Na szczęście większość kapust zawiązała głowki, nawet te stożkowe. To dopiero mój drugi rok po latach przerwy i musiałem się sam przekonać, że rok do roku jest nie podobny.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jest jeszcze sens wysiewać kapustę pekińską? Jeżeli tak to lepiej zrobić rozsadę, czy może bezpośrednio siać do gruntu?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Kapustę można siać do połowy sierpnia. W siewie wprost do gruntu będzie mniej roboty
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja się chciałam dopytać co do tych ogórków, kiedy można przy takim późnym wysiewie liczyć na owoce? korci mnie aby zrobić rozsadę na szybko...
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- seba1999
Ginka 7-8 tygodni od posiania
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Spróbować chyba nie zawadzi, szczególnie że arbuzy idą na stracenie i mam wolny kawałek żyznej ziemi przy kompostowniku (to by chyba nawet szybciej wyrosły).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ginka, wczoraj wysadziłam rozsadę ogórków, niewiele bo tylko 10 sztuk, tak na świeżo, na mizerię. Na grządce po fasolce i po buraczkach, będą na płask. Zrobiłam namiocik z rurek PCV i włókniny. Włóknina na stałe bo to ogórki partenokarpiczne. Za około dwa miesiące , czyli pod koniec września powinnam zacząć zrywać (jak dobrze pójdzie). W ub. roku , tutaj pierwszy przymrozek i to porządny (było minus 5*) był 26 października i był o wiele za wcześnie, przeważnie są dopiero w połowie listopada. Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie takich niespodzianek.
Pozdrawiam! Gienia.
- seba1999
Gieniu u Ciebie jest cieplejszy klimat Możesz zw wszystkim eksperymentować Próbowałaś uprawiać arbuzy ? Z pewnością piękne by porosły