Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

U mnie jarmuż na ranczo odpada.
Mam konkurencję - sarenkę.
Jarmuż wykopie nawet z pod śniegu. Ale koło domu mam, a jakże.
Zdrowotny i pyszny.

1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mączlik Wam jarmużu nie atakuje?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Krwawnikiem wszystko pryskam. Czosnkiem i bzem dzikim też. Jakoś niespecjalnie widzę, żeby atakowany był. Sieję pomiędzy nim szpinak i rukolę i roszponkę.

U mnie na rynku nisza pusta jeśli chodzi o flance na jesień/zima. Jeszcze o tym nie wiedzą ludziska :D

Muszę sobie jeszcze zostawić miejsce na groszek i bób. Zamierzam siać go w grudniu. Zero mięska w ziarnach :lol: raz tak posiałam i plon był oooogromny a ziarna zdrowe.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalmore, w jakich proporcjach???
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Tnę ile mi się do gara zmieści krwawnika. Zalewa wodą i gotuje na małym ogniu około pół godziny. Studzę, cedzę i pryskam. Trzeba go zużyć od razu bo nie jest trwały. Nie rozcieńczam tego.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

kama atakuje, atakuje ;:222 Jak ktoś ma ten komfort, że mączlika nie ma, to pewnie może sobie siać do gruntu, ale ja mam wszystkie kapustne z rozsady. Dziś sadzę ostatnie jesienne brokuły i posieję ostatnie w tym roku nasiona rzodkwi.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
szumaszu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2014, o 07:03

Post »

Dalmore pisze:Zamierzam siać go w grudniu. Zero mięska w ziarnach :lol: raz tak posiałam i plon był oooogromny a ziarna zdrowe.
Do gruntu czy pod folię, agrowłókninę? na jaką głębokość? większą niż tradycyjnie?
Rynka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 mar 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego i akceptujecie zieleninę, to polecam wysiać groch cukrowy na zielone pędy. U mnie to było odkrycie zeszłej jesieni. Siałam je na początku września wprost do gruntu. Po trzech tygodniach można zbierać. Smak oceniam jako niezły i na pewno w tym roku powtórzę, jeżeli będę mieć trochę miejsca na grządkach.
Wiem, że ten groch może się wydawać dziwnym pomysłem, ale jak macie trochę miejsca, to spróbujcie. Teraz zrobił się modny i kucharskie sławy używają do potraw w wypasionych restauracjach, więc aż żal samemu sobie nie wyprodukować trochę, choćby na testy smakowe.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny pomysł, już gdzieś czytałam o jadalnych pędach grochu, kiedyś nim uzupełniano na przedwiośniu braki witamin. W sumie to takie przerośnięte kiełki :wink:
Gdzie jak gdzie, ale tu chyba wszyscy akceptują zieleninkę :D
Agnieszka
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Takie pędy można hodować także zimą na parapecie. Najlepsze są ze słonecznika. Ja to robię na dużych podstawkach pod doniczki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

Rynka, w tym roku zrywałem głównie małe, płaskie strączki, to mi najbardziej smakowało. Pędów nie próbowałem, ale to dobry pomysł, bo nie wiem co posiać oprócz pak choi, letniej sałty, szpinaku i roszponki ;:333 Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, co jeszcze można zasiać o tej porze?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w słoiku robię zimą zwykłe kiełki ze słonecznika, ale z tym jest trochę zabawy, bo żeby ładnie rosły trzeba je kilka razy dziennie przepłukać i to nie kranówką. Ullak w podstawki sypiesz normalnie ziemię i tak sobie kiełkują?

Drapichrust w lipcu i sierpniu można posiać rzodkiew (takie terminy są na mojej odmianie Montang Hong) . We wrześniu, jak lubisz, można posiać zimowy szpinak (odmiana to chyba Zimowy Olbrzym). Innych nasion na tą porę nie mam, ale może któreś z powyższych Ci podpasuje.

Aaa, jak masz gdzieś dostęp do rozsad (jakiś targ albo coś) to pora jest też dobra na jesienne brokuły, kalafiory, na kapustę pekińską, a tu znawcy też pisali, że sporo odmian fasolki można siać do końca lipca- też jeszcze zdążysz :D
Agnieszka
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

Aguss85, lubię rzodkiew, białej i czarnej używałem do kiszonej kapusty pekińskiej i surówek. Jutro poszukam nasion w ogrodniczym, dzięki za podpowiedź ;:333
Za kalafiory i brokuły boję się zabierać, na kapustnych mam potężną inwazję tantisia i mączlika. W zeszłym roku w rozsadzie młodej kapusty trafił mi się kalafior i został przeżarty do głąba :|
Ps. Szparagową mam już zasianą w dwóch rzutach, tydzień i dwa tygodnie temu. Pierwsza już wyszła. Oprócz tego zasiałem ogórki, wczoraj przerwałem i mam nadzieję, że dadzą radę. Ogórki z maja jeszcze się trzymają, ale w okolicy widziałem już całkiem uschnięte uprawy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”