Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

BEATA55555 pisze:Na takie cudo trafiłam przeglądając storczykowe strony!
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1225895851
ObrazekObrazekObrazek
Chyba mam zawał.... ;:154 , ona ma ze 100 lat chyba...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aż tyle to raczej nie... ale na pewno jest starsza ode mnie. Vanda osiąga dojrzałość do kwitnienia po 8-16 latach od wyrośnięcia z nasionka. a ta jest ogromna i pewnie ma za sobą wiele kwitnień.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Zapewne dziesiatki kwitnień.... , ja juz wiem co to za osoba ja ma.. Na innym forum pisała , że ma ponad 200 phalaenopsis , 11 cambri... i dziesiatki innych..... , a mieszka w blokowisku :shock: . Wystarczy spojrzeć na 1 zdjecie co tam z tyłu za ta vanda jest.... :shock: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Zapewne dziesiatki kwitnień.... , ja już wiem co to za osoba ja ma.. Na innym forum pisała , że ma ponad 200 phalaenopsis , 11 cambri... i dziesiatki innych..... , a mieszka w blokowisku :shock: . Wystarczy spojrzeć na 1 zdjecie co tam z tyłu za ta vanda jest.... :shock: .
bardzo bym chciała tak liczną kolekcję, ale to się pewnie nie uda... obecnie mam tylko 1 pokój na storczyki. mam (wszystkich) tylko 50... a chciałabym mieć z 200 Phalaenopsisów, z 20 Vandowatych...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Storczykowa, kobieto, kup w końcu odżywkę do swoich storczyków, to od razu będziesz miała obfitsze kwitnienia. Zamiast zazdrościć działaj!
Są też naturalne odżywki: sok z cytryny, piwo, fusy z herbaty, a nawet drożdże (wg Bogumiły z naszego forum) i pewnie inne...
Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Agita pisze:Storczykowa, kobieto, kup w końcu odżywkę do swoich storczyków, to od razu będziesz miała obfitsze kwitnienia. Zamiast zazdrościć działaj!
Są też naturalne odżywki: sok z cytryny, piwo, fusy z herbaty, a nawet drożdże (wg Bogumiły z naszego forum) i pewnie inne...
Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Wiecie co ja nie używam żadnych nawozów ale..... podlewam je (właściwie robię kąpiele wodne) wodą z akwarium. Z tym że woda jest wodą RO i wzbogacona o nawozy akwariowe. Wcześniej używałam samej wody RO i też ładnie kwitły. Wodę można dostać w akwarystycznym sklepie :) może to coś pomoże
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Agita pisze:Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Jak to co? Zwali winę na 'czynniki obiektywne' czyli co złego to nie ja.
Dusia weź Ty posłuchaj dziewczyn i włóż w pielęgnację roślin oprócz serca, którego masz dla storczyków duuuużo (o czym wszyscy już doskonale wiedzą), trochę optymizmu i wiedzy... to nie będzie bolało, gwarantuję :).

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agita, myszek - zostawcie dziewczynę w spokoju ;:113
Gdzieś tam pisała przecież :
Storczykowa pisze:a ja uprawiam zupełnie inaczej niż większość z was, bo jestem raczej leniwa i nie lubię się trudzić.
;:112

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Storczykowa pisze:a ja uprawiam zupełnie inaczej niż większość z was, bo jestem raczej leniwa i nie lubię się trudzić.
;:112

Szkoda tylko, że ktoś musi się natrudzić, żeby zarobić na te storczyki, z których i tak spora część "uschnie" na przykład.....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nawożenie szkodzi i wolę tego nie robić. już wolę by miały mało kwiatów niż żeby uschły od nawozu. ja się nawet nie znam na nawozach. ten, który kiedyś miałam, szkodził storczykom, bo im się zasalały korzenie. a ja się bardzo łatwo zrażam i raczej nie używam metod, które nie są już przeze mnie sprawdzone i pewne. chciałabym piękne kwitnienia, ale żeby storczyki dawały je same z siebie.

a biały Phal. otowrzył trzeci pąk. inne pędziki są ciągle nieduże, na niektórych pojawiają się już pąki.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Dusiu a może tak na próbę na początek choć na jednej sztuce odważ się i zacznij stosować jakiś naturalny nawóz mam na myśli np roztwór drożdzy czy odrobinę soku z cytryny lub grejfruta.
Zaryzykuj ten jeszcze jeden raz na jednym egzemplarzu!
Duśka daj się namówić choć na jedną sztukę!!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w sumie kilka miesięcy raz użyłam nawozu, ale to był tylko raz. może jeszcze kiedyś spróbuję, ale nie za dużo, żeby im nie zaszkodziło. woda z sokiem z cytryny dobrze się nadaje do czyszczenia liści, ale już dawno nie czyściłam.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Ja odrobinę soku z cytryny lub grejfruta dodaję do wody w której są moczone storczyki!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”