Apteka na działce i w domu cz. II
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
U mnie gdzieś na polach rośnie żywokost więc zdjęcia przydadzą mi się do identyfikacji bo chciałabym wykopać i posadzić sobie gdzieś bliżej.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KTOŚ ZNA TEN PREPARAT????ganio4 pisze:Krysiu, najlepiej zrób tochristinkrysia pisze: ... tak dużo ludzi zaraża się od kleszczy ... nasze strony to już plaga i sama nie wiem co robić.
http://www.herbiness.com/zielarz-kleszc ... -kleszczy/
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuje za link do - jest kilka rożnych przepisów do odstraszania kleszczy.
Ja stosuję stary i sprawdzony z tataraku... na Mazurach tej rośliny akurat nie brakuje.
Sąsiedzi ze wschodu mieli 2 podstawowe rośliny - wrotycz i tatarak ale ja zapachu wrotyczu nie za bardzo toleruję więc zostaje tatarak. W rodzinnej wsi gdzie sie wychowałam mieliśmy sąsiadkę Rosjankę i dzięki wymianie wiedzy o roślinach sporo z tych czasów zapamiętałam.
Ważne aby w czasie pobytu kilka razy aplikować te mikstury i proszki .
Może to uciążliwe i nie każdemu się chce ale póki co - od wielu lat żaden mnie nie dopadł
Wiem jedno 100% zabezpieczenia przed kleszczami nie ma.
Ja stosuję stary i sprawdzony z tataraku... na Mazurach tej rośliny akurat nie brakuje.
Sąsiedzi ze wschodu mieli 2 podstawowe rośliny - wrotycz i tatarak ale ja zapachu wrotyczu nie za bardzo toleruję więc zostaje tatarak. W rodzinnej wsi gdzie sie wychowałam mieliśmy sąsiadkę Rosjankę i dzięki wymianie wiedzy o roślinach sporo z tych czasów zapamiętałam.
Ważne aby w czasie pobytu kilka razy aplikować te mikstury i proszki .
Może to uciążliwe i nie każdemu się chce ale póki co - od wielu lat żaden mnie nie dopadł
Wiem jedno 100% zabezpieczenia przed kleszczami nie ma.
Krysiu obdarowałaś mnie kiedyś nasionkami Kardiospermum Bardzo ładne pnącze,ale dotąd nie stosowałam w celach zdrowotnych,pełniło u mnie funkcję ozdobną
Zostało mi sporo nasion z ub.roku...pisałaś mi,że można wykorzystać i ziele i nasiona.Czy one będą się nadawały na zrobienie maści?
Mam w rodzinie młodą osobę,która ma często zaczerwienione i swędzące zmiany skórne,lekarz przepisuje jej maści sterydowe,może maść z Kardiospermum trochę by pomogła,a może mogłabyś polecić coś innego?
Pozdrawiam.
Zostało mi sporo nasion z ub.roku...pisałaś mi,że można wykorzystać i ziele i nasiona.Czy one będą się nadawały na zrobienie maści?
Mam w rodzinie młodą osobę,która ma często zaczerwienione i swędzące zmiany skórne,lekarz przepisuje jej maści sterydowe,może maść z Kardiospermum trochę by pomogła,a może mogłabyś polecić coś innego?
Pozdrawiam.
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ooo chetnie i ja się dowiem. Mojemu lekarz przepisał jakąś nową maść - na twarz, ale toksyczna. Trzeba uważać jak się pije, je, kładzie na poduszkę, żeby ani odrobiny nie wetrzeć do ust, oczu i błon sluzowych nosa...
No przez skórę też się wchłania? a jak się maść nazywa, bo to bardzo ciekawe jest.
Kasia
- wielkakulka
Rano napiszę.
- wielkakulka
Ten krem/maść o soolantra, zapomniałam napisać na czas.ganio4 pisze:No przez skórę też się wchłania? a jak się maść nazywa, bo to bardzo ciekawe jest.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Soolantra nie jest toksyczna. Może za to wywołać podrażnienie i pieczenie, gdy dostanie się do oczu albo ust, bo skóra w tych miejscach jest bardziej delikatna niż na twarzy. Zawarta w maści iwermektyna jest środkiem odrobaczającym działającym na nicienie i pasożyty zewnętrzne. Stosowana jest także w weterynarii. Zaczęto ją także przypisywać pacjentom cierpiącym na trądzik różowaty, zgodnie z hipotezą, że to pasożytujące roztocza są jego przyczyną. W terapii trądziku jest dostępna w postaci maści jak i doustnie. Jest bardzo skuteczna w łagodzeniu objawów trądzikowych => https://en.wikipedia.org/wiki/Ivermectin#Rosaceawielkakulka pisze:Ooo chetnie i ja się dowiem. Mojemu lekarz przepisał jakąś nową maść - na twarz, ale toksyczna. Trzeba uważać jak się pije, je, kładzie na poduszkę, żeby ani odrobiny nie wetrzeć do ust, oczu i błon sluzowych nosa...
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- wielkakulka
Lekarz kazał unikać kontaktu z błonami śluzowymi buzi i nosa, bo jest toksyczna. Powiedział też, żeby unikać kontaktu z ranami, bo może zaszkodzić. Nie szukałam info w necie, przyjęłam do wiadomości informacje od dermatologa - byłam z eMem w gabinecie
- wielkakulka
asma pisze:KTOŚ ZNA TEN PREPARAT????ganio4 pisze:Krysiu, najlepiej zrób tochristinkrysia pisze: ... tak dużo ludzi zaraża się od kleszczy ... nasze strony to już plaga i sama nie wiem co robić.
http://www.herbiness.com/zielarz-kleszc ... -kleszczy/
Takie cos znalazłam https://tajnearchiwumwatykanskie.wordpr ... -kleszcze/
Tak znam. Mam go od niedawna (preparat na kleszcze).
Ma bardzo mocny zapach. stosuje się go na ubranie. Jest baaaardzo skuteczny!!! Mucha nie siada -dosłownie.
U mnie na działce grasują muchy końskie, które gryzą niemiłosiernie. Po popryskaniu ubrania nic wokół mnie nie latało!
Ma bardzo mocny zapach. stosuje się go na ubranie. Jest baaaardzo skuteczny!!! Mucha nie siada -dosłownie.
U mnie na działce grasują muchy końskie, które gryzą niemiłosiernie. Po popryskaniu ubrania nic wokół mnie nie latało!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrotyczu coraz mniej wokół nas.
Miałam takie miejsce na uboczu gdzie zbierałam prawie corocznie, teraz to miejsce pod budowę domów, całkowicie przekopane i rozbabrane, po wrotyczu ani śladu.
Miałam takie miejsce na uboczu gdzie zbierałam prawie corocznie, teraz to miejsce pod budowę domów, całkowicie przekopane i rozbabrane, po wrotyczu ani śladu.