Kawon ( arbuz ) - część 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 7

Post »

A przysłaniałeś czymś krzaki? Porównując u mnie wczorajszy dzień z dzisiejszym, straty w lisciach się nie powiększyły.
wokan walczymy do końca :uszy
Piotr
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje arbuzy wyglądają tak. Jest ich więcej.Mają masę owoców wielkości mandarynki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Chętnie zamknęła bym już ten sezon , bo mam plan jak zrobić to w przyszłym roku lepiej . ;:224
Moje arbuzy żyją ,ale jak widzę , że dzień słoneczny to wiem , że część oklapnie .Przycieniować nie dam rady , bo
za szeroko posadziłam . Za dużo odmian i nie wiem , z których zrezygnować bo są za wrażliwe .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje również opryskałem topsinem, tylko kurcze godzinę po tym spadł deszcz ;:145
Zrywał ktoś już z Was owoce po 40 dniach od zapylenia? Ciekawy jestem czy są już dojrzałe.
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Ja swoich niczym nie przysłoniłem bo nie mam tak dużej płachty, a jak próbowałem mniejszymi starymi obrusami to nawet najmniejszy wiatr wszystko psuje.
Trudno, mniejsze arbuzy pewnie nie dożyją, te duże będę trzymał na pędzie ile się da.
Po 40 dniach zrywałem rok temu Złota Wolicy i były w optymalnym stanie dojrzenia - nie za mało, nie za dużo, ale to wszystko zależy od aktualnej pogody.

Na jesień chyba zdecyduję się na odkażanie gleby - mam już dość walczenia co roku z grzybem!!! :evil: :evil: :evil: :evil:

GRZYBY DO LASU!!!! ;:161 ;:303 ;:303

Ktoś stosował może do odkażania Basamid 97 GR?
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Wczoraj zjadłem pierwszego mini arbuza z własnej uprawy. Ważył 2900g i był całkiem smaczny, aczkolwiek nie był tak soczysty jak preferuje. Czy to wina zbyt wczesnego zerwania czy też cecha odmianowa?
misza_szydelko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2016, o 10:22

Post »

Ludziska, siejecie straszną panikę, fakt faktem u mnie cześć arbuzów tez siadła (liście zwiędnięte itp. - choroba grzybowa), ale większość sobie jako tako radzi, nie pryskałem niczym bo to się mija z celem, arbuzy u nas są teraz po 99gr za 1kg (nie wiem czy jest sens pryskać i wydawać kasę na CHEMIĘ - lepiej kupić sobie owoc w sklepie).

Od tygodnia zjedliśmy 4-tego arbuza przy roślinach, które uschły (2-wa Rosario, 1-den Złoto Wolicy) i Blacktail Mountain (podciety przez turkucia) - ten był najlepszy i słodziutki, oto foty:

Obrazek

Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moim jeszcze troszkę brakuje do dojrzałości. Rozkroiłam jednego - był w środku kremowo-różowawy , pestki białe .Największe ważą po ok. 2,5 - 2,8 kg.Tutaj rosario:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj z nasionek z arbuza kupionego na straganie. Według sprzedawcy uchowanego na południu polski.
Obrazek
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

Długo się nie nacieszyłem arbuzami, po tygodniu przyjechałem na działkę i po największym został sam ogonek :( Uprawa straciła sens, zostało pięć mniejszych owoców i zastanawiam się, co z nimi zrobić? Trzymać dla złodzieja czy wyrwać? Żeby to chociaż dojrzałe było, a tak dureń zerwał i wyrzucił.
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Moi największe też niestety uschły.Złoto Wolicy tez zaczął wysychać,ma jeden juz dość spory arbuz,który potrzebuje jeszcze ok.tygodnia.Ale te roślinki,które byly slaby bardzo ladnie odbiły i nawet zawiązały owoce.U melona liści również uschły,ma dwa owoce i nie wiem co z nimi będzie.Ale nie zamierzam rezygnować i w przyszłym roku na pewno spróbuje znów.Dziś rozglądałam się za miejscem na następny rok,mam nieużytek przy budynku gospodarczym na wschodnie-poludniowej stronie.Jak myślicie,będą tam się dobrze czuli?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie busz coraz większy :D Dzisiaj naliczyłem 17 arbuzów i dużo jest małych zawiązków :tan
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moja sztuka, nie największa ;:138

Obrazek

Obrazek

Ścięty po 40 dniach, troszeczkę zbyt długo trzymany na krzaku, ale i tak bardzo pyszny. :heja
Ma ktoś z was sposób na przetrzymywanie ściętych arbuzów ?
Piotr
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny okaz ;:215 Jeżeli chcesz dłużej przechowywać to arbuz musi być w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Nie pamiętam , ale któryś forumowicz jadł arbuza w Wigilię ;:224
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”